Στη χώρα μας, η συχνότητα εμφάνισης του μελανώματος, της πιο επικίνδυνης και επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος, είναι σαφώς μικρότερη από αυτή της βόρειας και δυτικής Ευρώπης, και παρόμοια με αυτή νοτίων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Ωστόσο, ο κίνδυνος για την εμφάνιση μελανώματος σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέος. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τα πιο σημαντικά μέτρα πρόληψης και προστασίας που μπορείτε να πάρετε και εφαρμόστε τα, τόσο εσείς, όσο και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

 

Μπορεί το μελάνωμα να προληφθεί;

Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος πρόληψης του μελανώματος. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φυσικό χρώμα του δέρματος και το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορούν να αλλάξουν. Όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε και τα οποία θα μειώσουν τις πιθανότητες να εμφανίσετε μελάνωμα, αλλά και άλλους καρκίνους του δέρματος.

 

Περιορισμός έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες (UV)

Ο πιο σημαντικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο μελανώματος είναι να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την έκθεση στις ακτίνες UV του ήλιου. Ακολουθήστε τους εξής κανόνες:

  • Αποφεύγετε να εκθέτετε σκόπιμα το δέρμα σας στον ήλιο, με σκοπό να μαυρίσετε. Δεν υπάρχει “υγιεινό” μαύρισμα.
  • Κάντε το αντηλιακό καθημερινή συνήθεια, σε όλες τις εποχές του χρόνου. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το δέρμα ακόμα και το χειμώνα, και τις συννεφιασμένες μέρες.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέως φάσματος (προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB) με Δείκτη Προστασίας SPF τουλάχιστον 30. Μάθετε περισσότερα για τον SPF στο σχετικό άρθρο μας.
  • Προστατέψτε το σώμα σας με αντηλιακά ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Μάθετε περισσότερα για τα αντηλιακά ρούχα στο σχετικό άρθρο μας.
  • Αναζητήστε σκιά κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι πιο έντονες.

 

Αυτοεξέταση του δέρματος

Η αυτοεξέταση του δέρματος παίζει σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη εντόπιση τυχόν ύποπτων βλαβών. Πρέπει να λαμβάνει χώρα σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο με τη χρήση ενός ολόσωμου καθρέφτη και ενός καθρέφτη χειρός. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σχολαστικά, από το κεφάλι ως τα πόδια και να περιλαμβάνει κάθε περιοχή του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, της πλάτης και των γεννητικών οργάνων. Δείτε αναλυτικά τα 10 στάδια της αυτοεξέτασης για μελάνωμα στο σχετικό άρθρο μας.

 

Τακτική εξέταση από δερματολόγο

Η εξέταση του δέρματος από τον δερματολόγο γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • Απλή εξέταση (επισκόπηση).
  • Εξέταση με ειδικό φακό που μεγεθύνει τις λεπτομέρειες των σπίλων (δερματοσκόπηση).
  • Χαρτογράφηση σπίλων. Με ειδικό εξοπλισμό, οι εικόνες των σπίλων απεικονίζονται ψηφιακά και μπορούν να συγκριθούν σε μελλοντική εξέταση του ασθενούς για ανίχνευση πιθανών αλλαγών.

 

Αποφυγή του τεχνητού μαυρίσματος

Αποφεύγετε τις καμπίνες μαυρίσματος. Το σολάριουμ δεν είναι ασφαλέστερο από τον ήλιο και μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα, καθώς και άλλες βλάβες στο δέρμα και τα μάτια σας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μελάνωμα είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους καρκίνους που διαγιγνώσκονται σε νεαρούς ενήλικες (ηλικίας 25 – 29 ετών). Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή την τάση στη χρήση σολάριουμ στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ιδιαίτερα στις νεαρές γυναίκες. Δείτε τη σχέση του μελανώματος με το τεχνητό μαύρισμα στο σχετικό άρθρο μας.

 

Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού

Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος και άλλων τύπων καρκίνου του δέρματος. Ένας εξαιρετικός τρόπος να ενδυναμωθεί το ανοσοποιητικό είναι η σωστή διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες που ονομάζονται αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη βλαβών που μπορεί να προκαλέσουν μελάνωμα και άλλους καρκίνους του δέρματος.

Οι βιταμίνες C, E και A, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βήτα καροτίνη (καροτενοειδή), τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το λυκοπένιο και οι πολυφαινόλες είναι μεταξύ των αντιοξειδωτικών που πολλοί δερματολόγοι συνιστούν να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Μπορείτε να βρείτε τα παραπάνω, σε πολλά καθημερινά, θρεπτικά τρόφιμα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!