Τι είναι το μέλασμα

 

Το μέλασμα είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια διαταραχή του χρώματος του δέρματος. Οι δερματικές αυτές δυσχρωμίες εμφανίζονται στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές και κυρίως στην περιοχή του προσώπου.

  • Συχνά αναφέρεται και ως πανάδες, χλόασμα ή μάσκα εγκυμοσύνης, και είναι μια συχνή δερματική κατάσταση των ενηλίκων. Αν και μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα ανεξάρτητα από την εθνικότητα, είναι πιο κοινό σε γυναίκες και σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα (φωτότυποι 4-6) που ζουν σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια.

Το μέλασμα δεν είναι μεταδοτικό, δεν οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση και δεν είναι κακοήθες.

 

Τι προκαλεί το μέλασμα 

 

Στην περίπτωση του μελάσματος, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης (μελανοκύτταρα) αρχίζουν να υπερλειτουργούν. Η υπερπαραγωγή μελανίνης κάνει το δέρμα πιο σκούρο στα σημεία, δίνοντας την εικόνα των «λεκέδων».

Η ακριβής αιτία που οδηγεί τα μελανοκύτταρα σε υπερπαραγωγή μελανίνης δεν είναι γνωστή, ωστόσο το μέλασμα συνδέεται σχεδόν πάντα με τη συχνή και παρατεταμένη έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς προστασία.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ή την όξυνση του μελάσματος είναι:

  • Οικογενειακή προδιάθεση (άτομα με γονείς που εμφάνισαν μέλασμα έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν κ αυτά μέλασμα)
  • Λήψη κάποιων φαρμάκων πχ. αντισυλληπτικά, ισοτρετινοΐνη, κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά ή άλλες φωτοευαίσθητες ουσίες
  • Ορμόνες που παράγονται κατά την εγκυμοσύνη (τα οιστρογόνα υπερδιεγείρουν τα μελανοκύτταρα)
  • Νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν επίπεδα ορμονών πχ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Ιδιοσυγκρασία του ατόμου (πχ. αν κάνει συχνά τεχνητό μαύρισμα ή πολύωρη ηλιοθεραπεία)
  • Ορισμένα καλλυντικά, κυρίως όσα περιέχουν άρωμα (μικρότερη πιθανότητα)

 

Κλινική εικόνα

 

Το μέλασμα τυπικά εμφανίζεται με τη μορφή ανοιχτόχρωμων καφέ ή γκρι-καφέ επίπεδων κηλίδων. Αυτές είναι συνήθως εκτεταμένες, με ανομοιόμορφα αλλά καλά περιγεγραμμένα όρια και ομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης.

Τείνουν να εντοπίζονται κεντρικά στο πρόσωπο, στις παρειές ή πάνω από τη γραμμή της γνάθου. Χαρακτηριστικά σημεία του προσώπου που προσβάλλονται είναι το μέτωπο, το άνω χείλος, τα μάγουλα και οι παρειές της μύτης.

Η διασπορά των σημείων των βλαβών στο πρόσωπο είναι συνήθως συμμετρική ενώ σε λίγες περιπτώσεις οι βλάβες μπορεί να εμφανιστούν στο λαιμό και πιο σπάνια στα χέρια (λόγω της έκθεσης αυτών των περιοχών στην υπεριώδη ακτινοβολία).

 

Tips

 

  • Ακολουθούμε τους κανόνες προστασίας από τον ήλιο!
  • Χρήση αντιηλιακού όλο το χρόνο_ ευρέος φάσματος, με υψηλό δείκτη προστασίας, που να περιέχει, αν είναι εφικτό, και φυσικά φίλτρα με τα οποία επιτυγχάνεται μέγιστη απορρόφηση της UVA & UVB ακτινοβολίας.
  • Υπάρχουν αντιηλιακά προϊόντα που περιέχουν επιπλέον συστατικά τα οποία, λόγω της δράσης τους, είτε προλαμβάνουν την εμφάνιση των πανάδων είτε βοηθούν στην επανόρθωση/μείωση των υπαρχόντων. Μερικά παραδείγματα είναι: εκχυλίσματα από κρίταμο, αχιλλέα, ρίζα κουρκουμά, κόκκινο σταφύλι, σόγια, φύκια ή ακόμη και καινοτόμα μόρια, σε συνδυασμό με άλλους αντιοξειδωτικούς παράγοντες και συστατικά κατά της γήρανσης του δέρματος.
  • Να αποφεύγεται η χρήση προϊόντων που ευαισθητοποιούν το δέρμα στον ήλιο
  • Για τη βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος, υπάρχουν καλυπτικά δερμοκαλλυντικά με χρώμα.
  • Ενημερώνουμε το δερματολόγο αν δούμε αλλαγές στο δέρμα μας στα σημεία του μελάσματος.