Με τη διαρκή αύξηση των περιστατικών μελανώματος σε όλο τον κόσμο, ο έλεγχος από τον δερματολόγο είναι απαραίτητος κάθε ένα με δύο χρόνια, ή και συχνότερα, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή συνθήκες που ευνοούν το μελάνωμα. Όμως, πέρα από την επίσκεψη στον δερματολόγο, υπάρχει και κάτι ακόμη που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε: η αυτοεξέταση του δέρματος.

Μάθετε με ποιον τρόπο πρέπει να την κάνετε, καθώς και τον ιδιαίτερα χρήσιμο κανόνα ABCDE που αφορά ανωμαλίες των σπίλων, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για αυτοεξέταση;

Η καλύτερη στιγμή για να κάνετε αυτοεξέταση δέρματος είναι μετά το μπάνιο ή το ντους. Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνει σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο μπροστά από έναν ολόσωμο καθρέφτη. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει και ένας καθρέφτης χειρός για να επιθεωρήσετε σημεία που είναι δύσκολο να δείτε, όπως το πίσω μέρος των μηρών σας.

Ο σύντροφός σας, κάποιος στενός φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να σας βοηθήσει στην εξέταση, ειδικά για τις δυσδιάκριτες περιοχές όπως η πλάτη ή το τριχωτό της κεφαλής σας.

 

Τι ακριβώς ψάχνετε;

Αυτό που ψάχνετε είναι πιθανές αλλαγές στους σπίλους, τις φακίδες, τις κηλίδες και άλλα σημάδια στο δέρμα σας. Μπορεί να παρατηρήσετε τα εξής:

 • Μια ελιά που έχει αυξηθεί σε μέγεθος με χρώμα, καστανό, καφέ, μαύρο ή πολύχρωμο.
 • Μια ελιά, ένα σημάδι εκ γενετής ή μια καφέ κηλίδα που έχει αλλάξει πάχος ή υφή.
 • Ένα σημείο ή πληγή που πονάει, σχηματίζει κρούστα ή αιμορραγεί.
 • Κάποια ανοιχτή πληγή που δεν επουλώνεται μέσα σε τρεις εβδομάδες.
 • Ένα τραχύ ή φολιδωτό κόκκινο “μπάλωμα”, το οποίο μπορεί να σχηματίσει κρούστα ή να αιμορραγήσει.
 • Ένα ογκίδιο που μοιάζει με κονδύλωμα.

 

Ο κανόνας ABCDE

Μιλάτε αγγλικά; Μπορείτε να θυμάστε τα κλινικά κριτήρια του μελανώματος, με τον κανόνα ABCDE. Ο κανόνας αφορά την κατάσταση των ελιών που έχουμε στο σώμα μας και είναι ο εξής:

 • Α – Asymmetry (ασυμμετρία). Μία ασύμμετρη ελιά πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό.
 • BBorder (όριο, σύνορο). Μια ελιά χωρίς ευδιάκριτα όρια, πρέπει να εξεταστεί.
 • CColor (χρώμα). Ελιές με δύο ή περισσότερα χρώματα, πρέπει να εξεταστούν από γιατρό.
 • D Diameter (διάμετρος). Ελιές που ξεπερνούν τα 5 χιλιοστά σε διάμετρο, πρέπει να ελεγχθούν.
 • EElevation (ανύψωση). Μία ελιά που έχει υψωθεί από την επιφάνεια του δέρματος πρέπει να εξεταστεί.

 

Η αυτοεξέταση σε 10 στάδια

Δείτε στη συνέχεια την αναλυτική διαδικασία αυτοεξέτασης 10 σταδίων.

 

 1. Εξετάστε το πρόσωπό σας

Ειδικά τη μύτη, τα χείλη, το στόμα και τα αυτιά σας, μπροστά και πίσω. Χρησιμοποιήστε τον ολόσωμο καθρέφτη, σε συνδυασμό με τον χειρός, για να έχετε καθαρή θέα.

 

 1. Επιθεωρήστε το τριχωτό της κεφαλής σας

Επιθεωρήστε σχολαστικά το τριχωτό της κεφαλής σας, χρησιμοποιώντας πιστολάκι και καθρέφτη για να φτάσετε σε κάθε σημείο. Εάν μπορείτε, ζητήστε από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας να σας βοηθήσει.

 

 1. Ελέγξτε τα νύχια σας

Η πιο ύπουλη μορφή μελανώματος μπορεί να κρύβεται κάτω από τα νύχια. Ελέγξτε τα για τυχόν παχιές, μαύρες γραμμές.

 

 1. Ελέγξτε παλάμες και καρπούς

Ελέγξτε και τις δύο πλευρές τους, καθώς και ανάμεσα στα δάχτυλα. Συνεχίστε προς τα πάνω, στους καρπούς για να εξετάσετε τόσο το μπροστινό όσο και το πίσω μέρος των αντιβραχίων σας.

 

 1. Ελέγξτε τα χέρια σας

Σταθείτε μπροστά από τον ολόσωμο καθρέφτη, ξεκινήστε από τους αγκώνες και “σκανάρετε” όλες τις πλευρές των βραχιόνων σας. Μην ξεχνάτε τις μασχάλες.

 

 1. Επιθεωρήστε τον κορμό σας

Εστιάστε στον λαιμό, το στήθος και τον κορμό. Οι γυναίκες πρέπει να σηκώνουν τα στήθη για να βλέπουν τις κάτω πλευρές.

 

 1. Ελέγξτε το πάνω μέρος της πλάτης

Με την πλάτη σας στον ολόσωμο καθρέφτη, χρησιμοποιήστε τον καθρέφτη χειρός για να επιθεωρήσετε το πίσω μέρος του λαιμού, τους ώμους, το άνω μέρος της πλάτης και οποιοδήποτε μέρος του πίσω μέρους των βραχιόνων σας που δεν μπορέσατε να δείτε στο στάδιο 5.

 

 1. Τσεκάρετε το κάτω μέρος της πλάτης σας

Χρησιμοποιώντας και τους δύο καθρέφτες, σαρώστε το κάτω μέρος της πλάτης και τους γλουτούς.

 

 1. Επιθεωρήστε τα γεννητικά όργανα

Καθίστε κάτω. Στηρίξτε το ένα και μετά το άλλο πόδι σε σκαμπό ή καρέκλα. Χρησιμοποιήστε τον καθρέφτη χειρός για να εξετάσετε τα γεννητικά όργανα.

 

 1. Ολοκληρώστε με τα πόδια

Ελέγξτε το μπροστινό μέρος και τις πλευρές και των δύο ποδιών, από τους μηρούς μέχρι τις κνήμες. Στη συνέχεια, τελειώστε με τους αστραγάλους και τα πόδια, συμπεριλαμβανομένων των πελμάτων και των νυχιών.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!