Ο Δείκτης Προστασίας SPF (Sun Protection Factor) έχει μπει εδώ και αρκετές δεκαετίες στη ζωή μας και στην ετικέτα του αντηλιακού μας. Ο SPF που μετρά την ποσότητα ακτινοβολίας UV που απαιτείται για τη πρόκληση εγκαύματος σε προστατευμένο δέρμα σε σχέση με το μη προστατευμένο, είναι ένα από τα πιο σημαντικά αμυντικά μας συστήματα απέναντι στις ακτίνες του ήλιου.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από το 1998, οπότε και εισήχθη σε χρήση στη Βόρεια Αμερική, ένας ακόμη Δείκτης έχει προστεθεί στο αμυντικό μας οπλοστάσιο απέναντι στον ήλιο. Πρόκειται για τον Δείκτη Προστασίας UPF (Ultraviolet Protection Factor).

Μάθετε περισσότερα στοιχεία τόσο για τον SPF όσο και για τον UPF και δείτε τις διαφορές μεταξύ των 2 Δεικτών Προστασίας στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ας θυμηθούμε τον SPF

Όπως έχουμε αναλύσει σε άλλο μας άρθρο, ο πάντα παρών στις ετικέτες αντηλιακών Δείκτης SPF είναι ένας πολλαπλασιαστής που υπό συνθήκες εργαστηρίου, δείχνει τον χρόνο που θα χρειαστεί το προστατευμένο δέρμα για να κοκκινίσει σε σχέση με το απροστάτευτο. Έτσι, αν για το δικό σας δέρμα, το ελάχιστο κοκκίνισμα στον ήλιο θα συνέβαινε σε πέντε λεπτά, με αντηλιακό SPF50, το κοκκίνισμα θα λάβει χώρα μετά από 5×50 = 250 λεπτά.

Όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, σε συνθήκες εργαστηρίου, καθώς η πραγματικότητα σε μια τυπική παραλία, με τη λάθος ή την εφαρμογή μικρότερης ποσότητας από την απαιτούμενη, την παράλειψη εφαρμογής και τόσους ακόμη απρόβλεπτους παράγοντες είναι εντελώς διαφορετική.

 

UPF: ο Δείκτης Προστασίας για τα ρούχα

Ο UPF είναι ένας Δείκτης που αφορά την προστασία που μας δίνει από τον ήλιο ο ρουχισμός μας. Όπως ακριβώς κάνει και ο SPF, ο UPF αντιπροσωπεύει την αναλογία της υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα χωρίς και με την προστασία του υφάσματος.

 

Ρούχα που προστατεύουν από τον ήλιο

Υπάρχουν όμως ρούχα που προστατεύουν από τον ήλιο; Η απάντηση είναι ένα “βροντερό” ναι. Ορισμένα είδη υφασμάτων επιτρέπουν τη διέλευση λιγότερων βλαβερών ακτινών. Κάποια από αυτά είναι:

  • Υφάσματα βισκόζης
  • Τζιν
  • Υλικά σφιχτής ύφανσης από μπαμπού/λίκρα
  • Πολυακρυλονιτρίλιο (PAN)
  • 100% πολυεστέρας
  • Γυαλιστερά μείγματα πολυεστέρα
  • Σφιχτά πλεγμένα υφάσματα
  • Αλεύκαστο βαμβάκι (το μεγαλύτερο μέρος του βαμβακιού που πωλείται είναι λευκασμένο)
  • Μείγμα μπαμπού/βαμβακιού.

 

Ρουχισμός με υψηλό UPF

Ξεκινώντας από την Αυστραλία, εδώ και περίπου 25 χρόνια, έχει δημιουργηθεί μια ακμάζουσα βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων νέας τεχνολογίας που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό το μπλοκάρισμα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αυτά τα ρούχα μπορεί να περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου (και τα δύο συστατικά αντηλιακών), ενσωματωμένα σε κάθε ίνα του υφάσματος. Έχουν επίσης ιδιαίτερα σφιχτή πλέξη για μέγιστο “stop” στην ακτινοβολία.

 

Πόση διαφορά στην προστασία προσφέρουν;

Ιδιαίτερα μεγάλη. Τα μη-UPF ρούχα, όπως για παράδειγμα ένα απλό λινό φανελάκι, έχουν μέσο όρο UPF από 5 έως 10 – και αυτός ο αριθμός μάλιστα μειώνεται σε UPF περίπου 3 όταν το ρούχο βραχεί. Σε αντίθεση, υπάρχουν ρούχα με Δείκτη Προστασίας UPF 50+, που μπλοκάρουν εγγυημένα το 98% των ακτινών UVA και UVB. Συνήθως τα ειδικά ρούχα προστασίας από τον ήλιο έχουν UPF άνω του 30.

 

Διεθνή Πρότυπα Προστασίας

Τα Διεθνή Πρότυπα Προστασίας για τα ρούχα και μαγιό UPF όπως έχουν οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τυποποίησης ASTM International είναι τα εξής:

Βαθμός UPF Προστασία % UV που μπλοκάρεται
UPF 15 – 24 Καλή 93,3% – 95,9%
UPF 25 – 39 Πολύ καλή 96,0% – 97,4%
UPF 40 – 50+ Εξαιρετική 97,5% – 98%+

 

UPF VS SPF

Δείτε τις διαφορές SPF και UPF, και κατά συνέπεια ρούχων και αντηλιακών, με μια ματιά, στον παρακάτω πίνακα.

UPF SPF
Ultraviolet Protection Factor Sun Protection Factor
Για υφάσματα Για αντηλιακά
Αφορά UVA & UVB Αφορά μόνο UVB
Δεν φεύγει με κολύμπι ή ιδρώτα Χρειάζεται ξανά εφαρμογή μετά από κολύμπι ή ιδρώτα
Μεγαλύτερη πιθανότητα πλήρους κάλυψης Μικρότερη πιθανότητα πλήρους κάλυψης, χρειάζεται σωστή εφαρμογή
Δεν χρειάζεται ποτέ εφαρμογή ξανά Χρειάζεται εφαρμογή κάθε 2 ώρες

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!