Στη ζωή, υπάρχουν χιλιάδες αρκτικόλεξα, τα οποία έχουν γίνει πλέον μέρος της καθομιλουμένης μας. Άλλωστε, οι περισσότεροι από εμάς οδηγούμε ένα ΙΧ, αγοράζουμε προϊόντα με ΦΠΑ, πληρώνουμε τη ΔΕΗ και κλείνουμε ραντεβού για την υγεία μας στον ΕΦΚΑ.

Κάποιες φορές μάλιστα, κάποια νέα αρχικά, όπως για παράδειγμα, ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) μπαίνουν στη ζωή μας και μας αναγκάζουν να ψάχνουμε στο Google (κάτι που δεν θα χρειαστεί να κάνετε με τον SPF).

Το σημερινό μας άρθρο λοιπόν θα ασχοληθεί με το “αρκτικόλεξο του ήλιου”. Μιλάμε για τον Δείκτη Προστασίας SPF που έχει μπει εδώ και 50 σχεδόν χρόνια στη ζωή μας και που είναι πια αναπόσπαστο στοιχείο της ετικέτας κάθε αντηλιακού. Για να μην φτάσει λοιπόν ο ήλιος σε βάθος, όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτόν, ας γνωρίσουμε τον SPF σε βάθος.

 

Τι σημαίνει SPF;

Sun Protection Factor.

 

Τι είναι ακριβώς ο SPF;

Ο πιο εύκολος και εκλαϊκευμένος τρόπος να το θυμάστε είναι ότι ο SPF είναι ένας πολλαπλασιαστής. Ο Δείκτης Προστασίας SPF30 για παράδειγμα είναι ένας πολλαπλασιαστής x30. Τι όμως πολλαπλασιάζει;

Ας υποθέσουμε ότι εκτίθεστε στον ήλιο, χωρίς καμία απολύτως προστασία, με αποτέλεσμα το δέρμα σας να κοκκινίσει και να καεί μετά από ακριβώς 10 λεπτά.

Η ίδια έκθεση με ένα αντηλιακό με Δείκτη Προστασίας SPF 30 θα πολλαπλασίαζε τον χρόνο που θα χρειαστεί το δέρμα σας μέχρι να κοκκινίσει και να καεί x30. Άρα, 10 λεπτά x30 = 300 λεπτά.

 

Από τη θεωρία στην πράξη

Σας προλαβαίνουμε. Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι με μία επάλειψη αντηλιακού θα βγάλετε μία μέρα στην παραλία (το σίγουρο είναι ότι αν το κάνετε, σίγουρα θα καείτε). Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που υπεισέρχονται στην εξίσωση του Δείκτη Προστασίας και αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Ας τους δούμε.

 

Ο φωτότυπος

Ναι, τα 10 λεπτά που είπαμε παραπάνω είναι περίπου ο μέσος όρος που χρειάζεται ένα μέσο δέρμα για να καεί, με τον ήλιο σε πλήρη δράση. Όμως, πόσο σίγουρη ή σίγουρος είστε ότι έχετε το μέσο δέρμα; Εάν έχετε φακίδες, κόκκινα ή ανοιχτά ξανθά μαλλιά, λευκό ωχρό δέρμα και γαλάζια μάτια, είστε πολύ μακριά από τον μέσο όρο και κινδυνεύετε πολύ περισσότερο. Μάθετε τον φωτότυπό σας εδώ.

 

Η ώρα της έκθεσης

Έχει τεράστια διαφορά η έκθεση στη 1 το μεσημέρι από ό,τι στις 6 το απόγευμα. Το μεσημέρι, η ακτινοβολία είναι πολύ πιο έντονη. Ακόμη, ο συννεφιασμένος καιρός δεν αφήνει τόση ακτινοβολία να περάσει όση ο ανεμπόδιστος ήλιος (αλλά προσοχή: το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας συνεχίζει να περνά, ακόμη και μέσα από τα σύννεφα).

 

Οι συνθήκες

Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα σε ένα εργαστήριο όπου όλα είναι αντισηπτικά και ελεγχόμενα και σε μία παραλία όπου η ομπρέλα δεν καρφώνεται στο έδαφος, το παιδί έχει φύγει από τον οπτικό σας έλεγχο, η φιάλη του αντηλιακού βούλωσε και ο αέρας σας πήρε το καπέλο – όπου δηλαδή τίποτα δεν είναι ελεγχόμενο. Κατά πάσα πιθανότητα, βάζετε πολύ λιγότερο αντηλιακό από όσο χρειάζεστε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ανεξαρτήτως του Δείκτη Προστασίας SPF του αντηλιακού σας, πρέπει απαραιτήτως να εφαρμόζετε ξανά κάθε 2 ώρες (ή και συχνότερα εάν έχετε ιδρώσει ή έχετε μπει στο νερό).

 

Δείκτης Προστασίας SPF και ποσοστό απορρόφησης UVB

Εκ πρώτης όψεως, ένα αντηλιακό με Δείκτη Προστασίας SPF 50 θα προσέφερε σχεδόν διπλή προστασία από ένα αντηλιακό με Δείκτη SPF 30. Στην πραγματικότητα, η έξτρα προστασία είναι της τάξης του μόλις 1,3%! Μην παρασύρεστε από την τάση για υψηλότερο Δείκτη Προστασίας και μελετήστε τον παρακάτω πίνακα.

 

ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ SPF ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ UVB
8 87,5%
15 93,3%
30 96,7%
50 98%

 

Ο Δείκτης Προστασίας SPF ΔΕΝ μετρά τις UVA

Αφήνουμε για το τέλος, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι UVB είναι οι ακτίνες του ηλίου, οι οποίες είναι κυρίως υπεύθυνες για το κάψιμο και το κοκκίνισμα του δέρματος. Εκτός όμως από αυτές, υπάρχουν και οι ακτίνες UVA, οι οποίες διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, φτάνουν στο χόριο (δηλαδή κάτω από την επιδερμίδα) και προκαλούν φωτογήρανση.

Ο Δείκτης Προστασίας SPF δεν μετρά τις UVA. Όμως, υπάρχουν πλέον τα αντηλιακά ευρέως φάσματος που προσφέρουν προστασία και από τους 2 τύπους ακτινοβολίας. Ας είναι η πρώτη σας επιλογή στην αντηλιακή σας προστασία.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!