Ο κάθε έφηβος και έφηβη είναι μοναδικός. Ακόμη και οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι, που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, έχουν διαφορές στο γενετικό υλικό τους. Όταν λοιπόν η συζήτηση φτάνει στο υγιές εφηβικό δέρμα, κάποια κορίτσια και αγόρια κυριολεκτικά “λάμπουν” γιατί είχαν τύχη στη γενετική λοταρία. Κάποιοι άλλοι έφηβοι ξεχωρίζουν γιατί ακολουθούν εκπληκτική ρουτίνα στην περιποίηση του δέρματός τους. Και τέλος, κάποιοι έφηβοι έχουν υγιές και καθαρό δέρμα, γιατί παίρνουν σε επάρκεια τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Φυσικά, σε μία ηλικία, όπου οι ορμόνες έχουν “το πάνω χέρι”, υπάρχουν περιπτώσεις όπου παρά την ευλαβική τήρηση κάθε κανόνα, το εφηβικό δέρμα έχει προβλήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η εφηβική διατροφή μπορεί να αγνοεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά – το αντίθετο μάλιστα! Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι χρειάζονται οι έφηβοι για να “λάμψουν”, και φροντίστε ώστε να υπάρχουν απλόχερα στο τραπέζι τους τροφές που περιέχουν τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά.

 

Βιταμίνη Α

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α μπορεί να προάγει την καλύτερη υγεία του εφηβικού δέρματος “από μέσα προς τα έξω”. Η ρετινόλη (ή προσχηματισμένη βιταμίνη Α) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ακμής, προσφέροντας:

  • Μείωση της φλεγμονής
  • Αύξηση της ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος για την επούλωση βλαβών και ουλών
  • Πιθανή μείωση της παραγωγής σμήγματος
  • Λείανση του δέρματος
  • Λάμψη στο δέρμα.

Η συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Α για τους εφήβους είναι 900 μικρογραμμάρια την ημέρα για τα αγόρια και 700 μικρογραμμάρια την ημέρα για τα κορίτσια. Για να μάθετε περισσότερα για τη βιταμίνη Α, δείτε το σχετικό μας άρθρο, εδώ.

 

Ψευδάργυρος

Όπως έχουμε αναφέρει, η εφηβική ακμή προκαλείται κατά κύριο λόγο, όταν οι σμηγματογόνοι αδένες δραστηριοποιούνται υπερβολικά, παράγοντας λιπαρή έκκριση, γνωστή ως σμήγμα. Ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής και στην επαναφορά του υγιούς εφηβικού δέρματος, μειώνοντας την παραγωγή φυσικού ελαίου και παρέχοντας προστασία από βακτηριακές λοιμώξεις και φλεγμονές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνες, αγόρια με ακμή έχουν μικρότερες ποσότητες ψευδαργύρου στον οργανισμό τους. Ο ψευδάργυρος είναι δυνατόν να λαμβάνεται είτε ως συμπλήρωμα μέσω του στόματος, είτε ως τοπική θεραπεία.

Απαιτείται μόνο μικρή ποσότητα ψευδάργυρου στο σώμα, με τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη να κυμαίνεται από 10 έως 15 mg.

 

Χρώμιο

Το χρώμιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την υγεία του εφηβικού δέρματος. Δυστυχώς, πολλοί έφηβοι έχουν έλλειψη χρωμίου, καθώς καταναλώνουν υπερβολικά πολλά έτοιμα τρόφιμα, στα οποία το χρώμιο έχει καταστραφεί κατά την επεξεργασία. Επιπλέον, η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης, άλλης μίας κακής συνήθειας αγοριών και κοριτσιών στην εφηβεία, περιορίζει τα επίπεδα χρωμίου στον οργανισμό.

Συμπλήρωμα χρωμίου με τη μορφή πικολινικού χρωμίου (μορφής χρωμίου ενωμένης με πικολινικό οξύ που παράγεται στον οργανισμό) μπορεί να οδηγήσει στην όψη υγιούς εικόνας του εφηβικού δέρματος.

Η συνιστώμενη δόση χρωμίου για τους εφήβους είναι 35 μικρογραμμάρια την ημέρα για τα αγόρια και 24 μικρογραμμάρια την ημέρα για τα κορίτσια.

 

Σελήνιο

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη σεληνίου μπορεί να συμβάλει σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως η ακμή. Το σελήνιο βοηθά το σώμα να παράγει υπεροξειδάση γλουταθειόνης, μια οικογένεια ενζύμων που έχουν ως κύρια λειτουργική αποστολή την προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, το σελήνιο λειτουργεί προστατευτικά σε άλλα αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν το εφηβικό δέρμα, όπως η βιταμίνη Α.

Η συνιστώμενη δόση σεληνίου για εφήβους 14 έως 18 ετών είναι 55 μικρογραμμάρια την ημέρα.

 

Προβιοτικά

Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου (του “σύμπαντος” των τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που συγκατοικούν μαζί μας), μαζί με τα προβιοτικά συμπληρώματα, έχει μακρά ιστορία κλινικών μελετών στη βελτίωση της υγείας του δέρματος. Παρ’ όλα αυτά, η κατανάλωση φυτικών ινών από τους εφήβους, που είναι σημαντικές για τη διατήρηση του μικροβιώματος, είναι σπάνια έως και άκρως απογοητευτική. Αρκεί να αναφερθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις 4% των έφηβων κοριτσιών λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή τους!

Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει ότι προϊόντα με προβιοτικά και πρεβιοτικά (δείτε τη διαφορά προβιοτικών και πρεβιοτικών εδώ) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ακμής και στην αποκατάσταση του υγιούς δέρματος.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!