Η κατανόηση της σημασίας του πεπτικού συστήματος τόσο για το “ζην” όσο και για το “ευ ζην” είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ιπποκράτης δήλωνε, πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, ότι το “τέλος της ζωής βρίσκεται στα σπλάχνα” και ότι η “η κακή πέψη είναι η ρίζα κάθε κακού”.

Εάν ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής ζούσε σήμερα, αφενός θα ένιωθε ικανοποίηση για την επιμονή του στην πέψη (καθώς η σύγχρονη ιατρική δίνει στο πεπτικό σύστημα όλο και περισσότερη σημασία όσον αφορά την ποιότητα ζωής και τη μακροζωία), όμως θα είχε, παράλληλα, και κάποιες άγνωστες λέξεις:

Προβιοτικά και πρεβιοτικά.

Αυτές όμως τις άγνωστες λέξεις, μπορεί να τις έχετε και εσείς! Για αυτόν το λόγο δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί την ιστορία των προβιοτικών και των πρεβιοτικών καθώς και τις διαφορές μεταξύ τους.

 

Προβιοτικά. Πάντα στον οργανισμό, από το 1974 και στην ορολογία

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά, φιλικά προς τον οργανισμό μικρόβια, που υπάρχουν στο παχύ μας έντερο. Αριθμούν περισσότερα από 400 και είναι μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Ο όρος “προβιοτικά”, με τη σημασία που του δίνουμε σήμερα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιατρική βιβλιογραφία το 1974.

 

Πρεβιοτικά. Ένας επιστημονικός όρος με ιστορία 22 ετών

Η έννοια των πρεβιοτικών εισήχθη το 1995 από τον πρωτοπόρο Βρετανό καθηγητή μικροβιολογίας τροφίμων Glenn Gibson και τον Βέλγο ομόλογό του Marcel Roberfroid. Τα πρεβιοτικά περιγράφτηκαν ως “μη εύπεπτα συστατικά τροφής που επηρεάζουν ευεργετικά τον ανθρώπινο οργανισμό διεγείροντας τη δραστηριότητα βακτηρίων στο παχύ έντερο και βελτιώνοντας την υγεία του ανθρώπου”.

 

Η μεγάλη τους διαφορά

Ο εύκολος τρόπος για να θυμάστε τη διαφορά μεταξύ προβιοτικών και πρεβιοτικών είναι ότι τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί ενώ τα πρεβιοτικά όχι. Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που προέρχονται από τύπους υδατανθράκων (κυρίως φυτικές ίνες) που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν. Τα ευεργετικά προβιοτικά βακτήρια στο έντερό σας τρώνε αυτές τις φυτικές ίνες.

Δηλαδή, σε μία πρόταση τα πρεβιοτικά είναι το “γεύμα” των προβιοτικών!

 

Πού υπάρχουν πρεβιοτικά;

Τα πρεβιοτικά βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, ειδικά σε αυτά που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, όπως φυτικές ίνες και άμυλο. Αυτοί οι υδατάνθρακες δεν είναι εύπεπτοι από τον οργανισμό μας – όταν όμως περνούν από το πεπτικό μας σύστημα, γίνονται “λαχταριστή” τροφή για τα προβιοτικά βακτήρια.

 

Λίστα τροφών με πρεβιοτικά

Ο κατάλογος των τροφών πλούσιων σε πρεβιοτικά είναι μακρύς. Δείτε στη συνέχεια:

  • Αγκινάρα Ιερουσαλήμ (στην πραγματικότητα με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική)
  • Βρώμη
  • Γκρέιπφρουτ
  • Καρπούζι
  • Κουσκούς
  • Κρεμμύδι
  • Λάχανο
  • Λευκόσαρκο ροδάκινο
  • Λιναρόσπορος
  • Λωτός
  • Μανιτάρια
  • Μάραθος
  • Μελιτζάνα
  • Μήλο
  • Μπανάνα
  • Νεκταρίνι
  • Παντζάρι
  • Πίτουρο σιταριού
  • Πράσο
  • Ραδίκι
  • Ρεβίθια
  • Ρόδι
  • Σκόρδο
  • Σπαράγγια
  • Σύκο
  • Φακές
  • Φασόλια
  • Χουρμάς.

 

Υπάρχουν όμως και τροφές με προβιοτικά;

Ναι, φυσικά και υπάρχουν. Μία μάλιστα από αυτές είναι στη λίστα των πιο υγιεινών τροφών που κάθε διαιτολόγος συστήνει: το γιαούρτι. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα ζωντανά προβιοτικά δεν έχουν σκοτωθεί κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας του γιαουρτιού σας.

Άλλες πηγές προβιοτικών:

  • Κεφίρ
  • Ξινό λάχανο (sauerkraut)
  • Κορεατικό κίμτσι
  • Πίκλες
  • Μίσο (παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα το οποίο παράγεται από ζυμωμένους καρπούς σόγιας)
  • Τέμπε (φασόλια σόγιας τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση για περίπου 48 ώρες).

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!