Οι αριθμοί που αφορούν την ακμή στην προεφηβική, εφηβική και μετεφηβική ηλικία τρομάζουν! Υπολογίζεται ότι περίπου 85% των ατόμων ηλικίας 12 έως 24 ετών θα παρουσιάσουν ένα ή περισσότερα επεισόδια ακμής. Εάν συνυπολογιστούν μάλιστα και οι ενήλικες, η ακμή επηρεάζει το 9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που την καθιστά όγδοη πιο διαδεδομένη ασθένεια παγκοσμίως.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί γενικές πληροφορίες για την εφηβική ακμή, αιτίες και θεραπεία, αλλά και κάποιες συμβουλές για την έφηβη και τον έφηβο, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός τους.

 

Τι είναι η ακμή

Η ακμή είναι η νόσος που προσβάλλει τον τριχοσμηγματογόνο θύλακο. Ο θύλακος αυτός αποτελείται από τον τριχικό θύλακο, τον ορθωτήρα μυ της τρίχας (χάρη στον οποίο ανατριχιάζουμε) και έναν ή περισσότερους σμηγματογόνους αδένες. Ο σμηγματογόνος αδένας, όπως λέει και η λέξη, παράγει λιπαρή έκκριση, γνωστή ως σμήγμα, που προσφέρει στην τρίχα την απαραίτητη, λάμψη, ενυδάτωση και ελαστικότητα που χρειάζεται.

Όταν όμως ο σμηγματογόνος αδένας δραστηριοποιείται υπερβολικά, η αυξημένη σμηγματόρροια προκαλεί την ακμή. Επίσης, ακμή μπορεί να προκληθεί από:

  • Διαταραχή της κερατινοποίησης (διαδικασίας μέσω της οποίας ανανεώνονται τα κύτταρα)
  • Αποικισμό του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου από το ειδικό μικρόβιο της ακμής P.Acnes
  • Φλεγμονή και ανοσοαντίδραση του ασθενούς.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ακμής παίζουν και τα εξής:

  • Διαταραχές εμμήνου ρύσης, πολύ συνηθισμένες στις έφηβες
  • Κληρονομικότητα
  • Κλιματικοί παράγοντες
  • Φάρμακα στα οποία ενδέχεται να καταφεύγουν έφηβοι αθλητές όπως αναβολικά ή στεροειδή.

 

Η ορολογία της ακμής

Στις περισσότερες περιπτώσεις, λέμε ότι ο έφηβος έχει απλά “σπυράκια”. Όμως, ανάλογα με τον τύπο και τη βαρύτητα της ακμής, υπάρχουν διαφορετικές ονομασίες. Ας τις γνωρίσουμε:

  • Φαγέσωρες (τα γνωστά μαύρα και άσπρα στίγματα)
  • Βλατίδες (κόκκινα, μικρά και επώδυνα σπυράκια)
  • Φλυκταινίδια (μικρά σπυράκια με πύον)
  • Κύστες και οζίδια (κόκκινα σπυράκια, μεγάλου μεγέθους)
  • Ουλές (βλάβες της ακμής μετά την αποδρομή της).

Ανάλογα με τη μορφή των βλαβών, υπάρχουν 3 είδη ακμής:

  • Φαγεσωρική ακμή
  • Βλατιδοφλυκταινώδης ακμή
  • Κυστική ακμή.

 

Θεραπεία της ακμής

Η θεραπευτική προσέγγιση της εφηβικής ακμής περιλαμβάνει γενικές οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματος, τη χρήση τοπικών φαρμάκων, καθώς και τη χορήγηση φαρμάκων από του στόματος. Όσον αφορά την πρόληψη, δείτε στο ειδικό μας άρθρο εδώ κάποιες συνήθειες των εφήβων που επιδεινώνουν την ακμή και που πρέπει να αποφεύγονται.

Οι στόχοι της θεραπείας περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της απόφραξης των τριχοσμηγματογόνων πόρων, τη μείωση της σμηγματόρροιας, τη μείωση του βακτηριδιακού πληθυσμού, καθώς και την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Η ισοτρετινοΐνη, παράγωγο της βιταμίνης Α, θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα στον τομέα της δερματολογίας, καθώς μπορεί όχι μόνο να εξαφανίσει τις βλάβες της ακμής, αλλά και να μειώσει την πιθανότητα υποτροπής, εφόσον χρησιμοποιείται σωστά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ εφήβου και γιατρού, καθώς και να αποφεύγεται η συχνή από τους εφήβους ανεξέλεγκτη αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο.

 

Tips αντιμετώπισης ανάλογα με τον τύπο δέρματος του εφήβου

Δείτε στη συνέχεια κάποιες συμβουλές για την ακμή, ανάλογα με τον τύπο δέρματος του εφήβου.

 

Κανονικό δέρμα

Η φροντίδα του κανονικού εφηβικού δέρματος είναι θέμα καθαρισμού πρωί και βράδυ χρησιμοποιώντας ήπιο καθαριστικό και νερό. Προϊόντα ενυδάτωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν την ξηρότητα του δέρματος. Θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες για να είναι σίγουρο ότι οι πόροι δεν θα φράξουν.

 

Λιπαρό δέρμα

Όταν οι έφηβοι έχουν αυτόν τον τύπο δέρματος, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν ένα απαλό καθαριστικό το πρωί και το βράδυ αντί για σκληρό σαπούνι, καθώς το τελευταίο μπορεί να κάνει το δέρμα να παράγει ακόμη περισσότερη λιπαρότητα. Εάν το καθαριστικό δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικό, προϊόντα όπως σαλικυλικό οξύ, γλυκολικό οξύ ή άλλα οξέα μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, πάντα μετά τη συμβουλή του δερματολόγου ή του φαρμακοποιού.

 

Ξηρό δέρμα

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το ξηρό δέρμα είναι συνηθισμένο στους εφήβους, καθώς οι αίθουσες διδασκαλίας σχολείων και φροντιστηρίων τείνουν να είναι ζεστές και ξηρές. Κατά τη φροντίδα αυτού του τύπου δέρματος, οι έφηβοι είναι καλό να εφαρμόζουν ήπιο καθαριστικό σε καθημερινή βάση, καθώς και ενυδατική κρέμα, η οποία είναι το κλειδί για την πρόληψη της απώλειας νερού από το δέρμα.

 

Μικτό δέρμα

Πολλοί έφηβοι διαθέτουν συνδυασμό τύπων δέρματος. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι το λιπαρό δέρμα στη “ζώνη Τ” που περιλαμβάνει μύτη, μέτωπο και πηγούνι (για αυτό και τα “καταραμένα” σπυράκια στο πηγούνι που έχουν καταστρέψει τόσα και τόσα εφηβικά πάρτι!) και ξηρό ή κανονικό στα μάγουλα και στο υπόλοιπο πρόσωπο. Το κλειδί για τη διαχείριση του μικτού δέρματος είναι η χρήση διαφορετικών προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον τύπο δέρματος που υπάρχει στην ανάλογη περιοχή.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!