Όλοι, έχουμε κακές συνήθειες, σε οποιαδήποτε ηλικία. Όταν είμαστε παιδιά, ίσως αρνούμαστε να φάμε το πρωινό μας, ενώ στην ενήλικη ζωή μας ίσως τρώμε μία ή δύο παραπάνω σοκολάτες από όσες πρέπει. Αλλά ακόμα και όταν τα χρόνια περάσουν, ίσως αμελούμε να πάρουμε τα φάρμακά μας. Ουδείς αναμάρτητος!

Όμως, όταν είμαστε έφηβοι, στην ηλικία δηλαδή που η ακμή δεν “χαρίζει κάστανα”, ίσως έχουμε κάποιες κακές συνήθειες που επιδεινώνουν ένα, έτσι κι αλλιώς, σημαντικό πρόβλημα. Συγκεντρώσαμε δέκα από αυτές τις συνήθειες στο άρθρο μας που ακολουθεί. Μοιραστείτε τις με την έφηβη κόρη ή τον έφηβο γιο σας, ή αν είστε οι ίδιοι έφηβοι, σημειώστε τις και προσπαθήστε να τις αποφύγετε.

 

#01. Το κινητό τηλέφωνο

Υπολογίζεται ότι ο καθένας μας αγγίζει το κινητό του τηλέφωνο περισσότερες από 2.000 φορές την ημέρα. Όμως, για τον έφηβο που, κυριολεκτικά, ζει μαζί με το κινητό του, ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Βακτήρια και βρωμιά από τα δάχτυλα μπορούν να συσσωρευτούν στην οθόνη, προκαλώντας ακμή γύρω από το πηγούνι, τα μάγουλα και το στόμα. Τρίψιμο με αντιβακτηριακό μαντηλάκι ή χρήση ακουστικών στην κλήση προστατεύουν το εφηβικό δέρμα.

 

#02. Ύπνος με μακιγιάζ

Το να αφαιρεί ή έφηβη το μακιγιάζ της το βράδυ, είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί το δέρμα ελεύθερο από την ακμή. Νεκρό δέρμα, βρωμιά και λιπαρότητα συσσωρεύονται στο δέρμα ακόμα και χωρίς τη χρήση μακιγιάζ. Ο ύπνος με μακιγιάζ, εκτός του ότι είναι μία κακή συνήθεια που δύσκολα θα αποβληθεί στην ενήλικη ζωή, σημαίνει φραγμένοι πόροι. Λέγοντας συχνά “καληνύχτα” με μακιγιάζ, σύντομα θα ακολουθήσει το “καλημέρα” στην ακμή!

 

#03. Προϊόντα για τα μαλλιά

Πολλά παχιά και λιπαρά προϊόντα μαλλιών, όπως hair spray, αφροί και τζελ είναι γεμάτα συστατικά που μπορούν να στάξουν στο εφηβικό δέρμα και να φράξουν τους πόρους. Η έφηβη και ο έφηβος πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν εφαρμόζουν σπρέι μαλλιών. Επιπλέον, καλό είναι να μην αφήνουν τα μαλλιά να ακουμπούν στο πρόσωπό τους.

 

#04. Σύνεργα μακιγιάζ που δεν καθαρίζονται

Τα πινέλα του μακιγιάζ είναι μαγνήτης για βακτήρια και βρωμιά. Εάν δεν καθαρίζονται σχολαστικά, είναι πιθανό να συμβάλλουν στα ξεσπάσματα εφηβικής ακμής. Μετά από κάθε χρήση, το πινέλο πρέπει να σκουπίζεται με μαντηλάκι ντεμακιγιάζ, ενώ κάθε μία εβδομάδα ή δύο, τα σύνεργα του μακιγιάζ πρέπει να πλένονται σε μείγμα ζεστού νερού και απαλού σαμπουάν.

 

#05. Υπερβολικό scrub

Οι έφηβοι είναι πλάσματα της υπερβολής. Χρησιμοποιώντας ένα προϊόν scrub, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δουν βελτίωση. Όμως, κατόπιν αρχίζουν να το χρησιμοποιούν κάθε μέρα, ή ακόμα και δύο φορές την ημέρα. Η ακμή επιδεινώνεται επειδή η υπερβολική απολέπιση προκαλεί φλεγμονή και πρήξιμο των φραγμένων πόρων. Η ασφαλής στρατηγική είναι όχι απολέπιση περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.

 

#06. Μαξιλαροθήκες που δεν αλλάζουν

Έφηβοι και καθαριότητα. Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι και καλύτερη! Οι βρώμικες μαξιλαροθήκες στο εφηβικό κρεβάτι, γεμάτες από μικρόβια, λάδια, ιδρώτα και υπολείμματα από προϊόντα μαλλιών, μπορούν να οδηγήσουν σε ακμή. Για να μην μετατραπούν τα εφηβικά όνειρα σε εφιάλτες ακμής, οι μαξιλαροθήκες πρέπει να πλένονται (ή να αλλάζονται με νέο σετ) μία φορά την εβδομάδα.

 

#07. Τριβή από το κράνος του ποδηλάτου

Ποδήλατο και έφηβος πολλές φορές είναι ένα. Και ενώ αυτό είναι εξαιρετικά καλό για την υγεία, ίσως να μην είναι τόσο καλό για την ακμή, με ένοχο το κράνος του ποδηλάτου. Οι ιμάντες στο κράνος αποτελούν μια συνηθισμένη αιτία μηχανικής ακμής, η οποία προκαλείται από τριβή, θερμότητα ή συνεχή πίεση. Πριν και μετά τη βόλτα με το ποδήλατο, ο έφηβος πρέπει να χρησιμοποιεί αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι για να καθαρίζει καλά τους ιμάντες του κράνους.

 

#08. Πείραγμα στα σπυράκια

Είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν έφηβο να πει “όχι” στο να σπάσει ένα σπυράκι, και μιλάμε εκ προσωπικής πείρας! Ωστόσο, οι επιπτώσεις είναι σχεδόν πάντα αρνητικές. Το σπάσιμο μπορεί να ωθήσει τα βακτήρια και το πύον ακόμη πιο βαθιά στο δέρμα και να προκαλέσουν μόλυνση ή ακόμη και ουλές. Ο μόνος επαγγελματικά καταρτισμένος για να σπάει σπυράκια με ασφάλεια είναι ο δερματολόγος.

 

#09. Πετσέτα προσώπου που δεν αλλάζει

Το να καθαρίζουν οι έφηβοι το πρόσωπό τους με πετσέτα που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ακμής. Το μπάνιο, μετά το ντους, είναι ζεστό λόγω των υδρατμών, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον στην πετσέτα προσώπου για συσσώρευση βακτηρίων. Έφηβοι με ακμή ή τάση προς ακμή, πρέπει να αλλάζουν καθημερινά την πετσέτα προσώπου τους.

 

#10. Κακή διατροφή

Σύμφωνα με δεκάδες έρευνες, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, ζάχαρης, υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με την ακμή. Οι έφηβοι, που πρέπει έτσι κι αλλιώς να ακολουθήσουν lifestyle υγιεινής διατροφής που θα τους δώσει μακροζωία και ενήλικη ζωή χωρίς ασθένειες, θα δουν και βελτίωση του προβλήματος της ακμής, τρώγοντας πιο υγιεινά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!