Έχουμε ήδη δώσει τον ορισμό του ανοσοποιητικού συστήματος σε προηγούμενο άρθρο μας, αλλά η… επανάληψη είναι όχι μόνο μήτηρ μαθήσεως αλλά και υγείας. Θυμίζουμε λοιπόν ότι το ανοσοποιητικό είναι το σύστημα των οργάνων και μηχανισμών του οργανισμού μας που είναι υπεύθυνοι για την άμυνά του.

Δηλαδή, το ανοσοποιητικό μας “παίζει άμυνα” εναντίον όλων των κακόβουλων εισβολέων που προσπαθούν να “σκοράρουν” απέναντί του (βακτηρίων, ιών, μυκήτων). Όμως, κάποιες φορές με ορισμένες, πραγματικά κακές συνήθειες, βάζουμε από μόνοι μας “αυτογκόλ” στο ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενίζοντάς το και κάνοντάς το σώμα μας επιρρεπές σε δεκάδες αρρώστιες.

Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί τις συνήθειες που υποσκάπτουν και βλάπτουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ελπίζουμε, καμία από αυτές να μην είναι στη λίστα του δικού σας lifestyle, ή εάν βρίσκεται στη λίστα να αποτελέσει σύντομα παρελθόν. Ο οργανισμός θα σας ευγνωμονεί για πάρα πολλά χρόνια!

 

Δεν κοιμάστε αρκετά

Ίσως να το έχετε προσέξει. Είναι πιο εύκολο να κρυολογήσετε ή να αναπτύξετε κάποια λοίμωξη, όταν δεν κοιμάστε αρκετά. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται καλά και λαμβάνουν το εμβόλιο της γρίπης αναπτύσσουν ισχυρότερη προστασία από την ασθένεια.

Η μη λήψη αρκετού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα στρεσογόνων ορμονών. Αν και οι ερευνητές δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το πως ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι σίγουρό ότι ο καλός ύπνος – συνήθως 7 έως 9 ώρες ημερησίως για έναν ενήλικα – είναι καθοριστικός για την καλή υγεία.

 

Καπνίζετε

Είτε καπνίζετε αρειμανίως, είτε είστε “social smoker”,  το ανοσοποιητικό σας επιβαρύνεται. Εξαιτίας του καπνίσματος, ο οργανισμός απογυμνώνεται από απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και οι “πύλες” για τους εχθρούς του ανοσοποιητικού σας ανοίγουν διάπλατα.

 

Δεν ασκείστε

Ο καναπές και το δυνατό ανοσοποιητικό δεν χωράνε στην ίδια πρόταση! Αν είστε από αυτούς που δεν ασκούνται συχνά, ίσως να χρειάζεται να το ξανασκεφτείτε, καθώς η άσκηση είναι ένα πολύ ισχυρό διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine) η άσκηση προκαλεί αλλαγές στα λευκά αιμοσφαίρια έτσι ώστε να κυκλοφορούν ταχύτερα, και να γίνονται ικανά να ανιχνεύουν ασθένειες νωρίτερα.

 

Τρώτε τις λάθος τροφές

Τρώγοντας junk food ή καταναλώνοντας υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, βλάπτετε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μάχονται τα βακτηρίδια. Μάλιστα, μετά από ένα ή δύο ζαχαρούχα ποτά, η επίδραση αυτή διαρκεί τουλάχιστον για μερικές ώρες.

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες C και E, καθώς και βήτα-καροτίνη και ψευδάργυρο. Βάλτε στη διατροφή σας έντονα χρωματισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως μούρα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μήλα, κόκκινα σταφύλια, λάχανο, κρεμμύδια, σπανάκι, γλυκοπατάτες και καρότα.

Άλλα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα καλά για το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι το φρέσκο σκόρδο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ιών και των βακτηριδίων και η κλασική κοτόσουπα της μαμάς. Μάλιστα αν αρπάξετε κρύωμα, οι μελέτες δείχνουν ότι η κοτόσουπα μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε γρηγορότερα.

 

Καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να ηρεμεί (αλλά όχι πάντα) το πνεύμα σας, αλλά αγχώνει το σώμα σας! Τα επινεφρίδια και το συκώτι “κάνουν υπερωρίες” για να διασπάσουν το αλκοόλ, κάτι που με το πέρασμα του χρόνου κάνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος λιγότερο αποτελεσματική. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσα σε μόλις 20 λεπτά κατανάλωσης.

 

Έχετε στρες

Όλοι μας έχουμε στρες! Είναι, ως ένα βαθμό, μέρος της ζωής μας. Τα πράγματα όμως αρχίζουν να γίνονται δύσκολα για το ανοσοποιητικό μας, όταν το στρες είναι η ζωή μας. Το χρόνιο άγχος εκθέτει το σώμα σε μια σταθερή ροή ορμονών του στρες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Δεν γελάτε αρκετά

Πολλές φορές, και ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με το στρες, η χαμένη αίσθηση του χιούμορ έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία. Το γέλιο δεν είναι μόνο πηγή ζωής αλλά και φύλακας του ανοσοποιητικού, καθώς περιορίζει τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών στο σώμα.

 

Δεν σας βλέπει ο ήλιος

Εάν περνάτε πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα τον χειμώνα, μπορεί να οδηγηθείτε σε έλλειψη της “βιταμίνης του ήλιου”, της βιταμίνης D. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ υπάρχουν συμπληρώματα για την αναπλήρωσή της, η έκθεση στον ήλιο είναι η ενδεδειγμένη και πιο φυσική μέθοδος για την παραγωγή της.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!