Αργά το απόγευμα, μετά από μία πολύ δύσκολη μέρα στη δουλειά, νιώσατε την ανάγκη να κλείσετε για λίγο τα μάτια σας και να ξεκουραστείτε. Έτσι, χωρίς να βγάλετε τους φακούς σας, κοιμηθήκατε στα πεταχτά για ένα μισάωρο, και τη στιγμή που ξυπνήσατε, τρίψατε τα μάτια σας που διατηρούν ακόμη το πρωινό μέικαπ.

Με άλλα λόγια, τρεις κακές συνήθειες που βλάπτουν τα μάτια σας, μαζί.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε, όσον αφορά τα μάτια σας, και αποφύγετε αυτές τις κακές, καθημερινές συνήθειες.

 

Κακή καθημερινή συνήθεια 01: Οθόνη χωρίς διάλειμμα

Το διάλειμμα δεν πρέπει να υπάρχει μόνο στη μεγάλη οθόνη του σινεμά, αλλά και στις μικρές οθόνες που χρησιμοποιείτε καθημερινά στη ζωή σας: υπολογιστή, λάπτοπ, ταμπλέτα, κινητό. Τα μάτια σας πληρώνουν το τίμημα άμεσα και έμμεσα όταν κοιτάζετε τις οθόνες επί μακρόν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνεχής χρήση οποιασδήποτε ψηφιακής συσκευής για δύο ώρες είναι αρκετή για να επιφέρει καταπόνηση των ματιών. Για αυτό, κάνετε τακτικά διαλείμματα από την οθόνη. Μία λύση είναι να ακολουθήσετε τον κανόνα 20-20-20 για τον οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο ειδικό μας άρθρο εδώ.

 

Κακή καθημερινή συνήθεια 02: Αμέλεια γυαλιών ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι ή μετά την εγχείρηση καταρράκτη. Οι ακτίνες UV του ήλιου μπορούν να βλάψουν τους ιστούς της επιφάνειας του ματιού, τον κερατοειδή και τον φακό. Για να αποφύγετε προβλήματα με τα μάτια σας, φορέστε γυαλιά ηλίου καθημερινά στους εξωτερικούς χώρους, ακόμη και στις μέρες που έχει συννεφιά. Συνιστώνται γυαλιά wraparound που προστατεύουν και από το πλάι.

 

Κακή καθημερινή συνήθεια 03: Ύπνος με τους φακούς επαφής

Σύμφωνα με έρευνα, περίπου ένας στους τρεις χρήστες φακών επαφής παραδέχεται ότι κοιμάται με τους φακούς του. Όμως, με αυτόν τον τρόπο, αυξάνει τον κίνδυνο για οφθαλμικές λοιμώξεις που σχετίζονται με φακούς επαφής κατά έξι έως οκτώ φορές!

Όταν κοιμάστε με τους φακούς σας, τα βακτήρια και άλλα υπολείμματα παγιδεύονται μεταξύ του φακού επαφής και της επιφάνειας του κερατοειδούς χιτώνα, με αποτέλεσμα υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης. Σημειώστε ότι άλλες συνήθειες που επίσης πρέπει να αποφεύγετε με τους φακούς επαφής περιλαμβάνουν το ντους ή το κολύμπι με αυτούς.

 

Κακή καθημερινή συνήθεια 04: Τρίψιμο των ματιών

Το να τρίβετε περιστασιακά τα μάτια σας δεν θα προκαλέσει πραγματική βλάβη. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν το τρίψιμο γίνεται συνεχές και επιθετικό. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ακαδημαϊκό ιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Medicine διαπίστωσε ότι η σοβαρότητα της ξηροφθαλμίας ήταν υψηλότερη σε ασθενείς που έτριβαν τα μάτια τους για χρόνια.

Αν ψάχνετε για γρήγορη ανακούφιση από την ερυθρότητα, τον ερεθισμό και την ξηρότητα, προτιμήστε, αντί να τρίψετε τα μάτια σας, να βάλετε μερικές λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες ή να τοποθετήσετε μια ζεστή πετσέτα πάνω από τα μάτια σας.

Επιπλέον, δοκιμάστε να τρίψετε την εξωτερική άκρη της κόγχης των ματιών.

 

Κακή καθημερινή συνήθεια 05: Ύπνος με μακιγιάζ

Το μακιγιάζ των ματιών αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής, επηρεάζει την ποιότητα των δακρύων και παίζει επίσης ρόλο στην ανάπτυξη ή την επιδείνωση της ξηροφθαλμίας. Όλα αυτά γίνονται ακόμη πιο έντονα, αν συνηθίζετε να κοιμάστε με το μακιγιάζ σας. Επιπλέον είναι σημαντικό το πώς αφαιρείτε το μακιγιάζ, καθώς προϊόντα αφαίρεσης με βάση το λάδι ενδέχεται να επιδεινώσουν ορισμένα συμπτώματα ξηροφθαλμίας.

 

Κακή καθημερινή συνήθεια 06: Υπερβολικό αλκοόλ

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να πίνουμε περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα αλκοόλ (έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και όχι περισσότερο από δύο την ημέρα για τους άνδρες) είναι κακό για την υγεία μας. Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε; Πόσο κακό μπορεί να είναι το υπερβολικό αλκοόλ για τα μάτια μας.

Ορισμένες από τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις στην όραση οφείλονται στα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αλκοόλ ή τη χρόνια κατάχρηση. Ανασκόπηση μελετών διαπίστωσε ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καταρράκτη,  διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και διάφορους τύπους οπτικής νευροπάθειας.

 

Κακή καθημερινή συνήθεια 07: Κακή διατροφή

Τα μάτια σας χρειάζονται βιταμίνη Α που βοηθά στη θρέψη του κερατοειδούς και είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς. Εάν η δίαιτά σας είναι φτωχή σε βιταμίνη Α, αλλά και σε βιταμίνη C, E, λουτεΐνη και Ωμέγα 3 λιπαρά, υποσκάπτετε την υγεία των ματιών σας. Δείτε τις τροφές – πρωταθλητές σε βιταμίνη Α, στο άρθρο μας εδώ.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!