Καθίσατε στο γραφείο τη συνηθισμένη σας ώρα, περίπου στις 9 το πρωί. Ήπιατε μία γουλιά από τον καφέ σας και ανοίξατε τον υπολογιστή σας. Μία μεγάλη λίστα με πρωινά emails χρειάζεται να γραφτεί, ενώ παράλληλα πρέπει να απαντηθούν και κάποια εισερχόμενα, και κάποια χτεσινά που ίσως δεν προλάβατε.

Στη συνέχεια, πρέπει να ετοιμάσετε το budget, να φτιάξετε ένα σημαντικό power point, να ανοίξετε 2-3 excel και… μέχρι να τα κάνετε όλα αυτά, το ρολόι κάτω δεξιά στον υπολογιστή δείχνει 11 και μισή. Κανείς δεν κατάλαβε πώς πέρασε η ώρα εκτός… από τα μάτια σας. Που πονάνε, τσούζουν και διαμαρτύρονται. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πληροφορίες για τον κανόνα 20-20-20 που αφορά τα μάτια, και πώς η χρησιμότητά του επιβεβαιώθηκε από έρευνα.

 

Τι είναι ο κανόνας 20-20-20

Ο κανόνας διατυπώθηκε από τον Αμερικανό οπτικό Jeffrey Anshel στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και είναι εξαιρετικά απλός:

Κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε κάτι τουλάχιστον 20 πόδια μακριά, για 20 δευτερόλεπτα, με σκοπό να μειώσετε την κούραση και την καταπόνηση των ματιών.

 

Ο χρόνος των 20 λεπτών

Ίσως το δυσκολότερο σημείο στην εφαρμογή αυτού του πανεύκολου κανόνα είναι να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι πρέπει να κάνετε διάλειμμα και να μην απορροφήστε στην οθόνη σας. Μπορείτε, στην αρχή, να βάζετε κάποιες υπενθυμίσεις στο κινητό μέχρι να αρχίσετε να τηρείτε τον κανόνα ασυναίσθητα. Υπάρχουν επίσης δωρεάν εφαρμογές 20-20-20 που μπορείτε να κατεβάσετε.

 

Η απόσταση των 20 ποδιών

20 πόδια, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα αμερικανικά μέτρα και σταθμά, είναι περίπου 6 μέτρα. Ωστόσο, η ακρίβεια δεν είναι ιδιαίτερα απαιτούμενη και σε καμιά περίπτωση δεν χρειάζεται να πάρετε μεζούρα ή λέιζερ και να μετράτε. Θα πρέπει απλώς να προσπαθήσετε να εστιάσετε σε κάτι μακριά σας. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο, σε ένα αντικείμενο που φαίνεται μακρινό, όπως ένα δέντρο ή ένα κτίριο απέναντι.

 

Το διάλειμμα των 20 δευτερολέπτων

Γιατί όμως 20 δευτερόλεπτα και όχι 5 ή 10; Επειδή χρειάζονται περίπου 20 δευτερόλεπτα για να χαλαρώσουν πλήρως τα μάτια σας. Συμβουλή: καθώς χαλαρώνετε τα μάτια σας, είναι μία καλή ευκαιρία να ενυδατωθείτε, πίνοντας μερικές γουλιές νερό.

 

Η έρευνα

Η έρευνα που τέσταρε τον κανόνα 20-20-20 δημοσιεύθηκε στην έγκριτη ιατρική online επιθεώρηση Contact Lens & Anterior Eye και μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Αρχικά επιλέχθηκαν 35 εθελοντές από τους οποίους 29 (9 άνδρες και 20 γυναίκες) ηλικίας από 18 έως 43 ετών πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης/αποκλεισμού και ολοκλήρωσαν όλες τις επισκέψεις μελέτης. Ο μέσος χρόνος χρήσης υπολογιστή που αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες ήταν περίπου 7 ώρες την ημέρα και 6 ημέρες την εβδομάδα.

Τα ευρήματα της έρευνας ήταν θετικά. Ο κανόνας 20-20-20 αποδείχθηκε ότι είναι μία αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας. Επιπλέον, βρέθηκε ότι ο κανόνας 20-20-20 έχει μία ακόμη θετική επίδραση. Καθώς απαιτεί συχνά διαλείμματα και μείωση του χρόνου οθόνης, αποτρέπει τις σωρευτικές επιπτώσεις της παρατεταμένης κοντινής εργασίας.

 

Επιπλέον συμβουλές

Πέρα από τον κανόνα 20-20-20, δείτε και τις παρακάτω συμβουλές μας για υγιέστερα μάτια μπροστά στον υπολογιστή.

 

Ανοιγοκλείστε τα βλέφαρά σας

Οι άνθρωποι κανονικά ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρά τους περίπου 15 φορές το λεπτό. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι τα ανοιγοκλείνουν μόνο 5 έως 7 φορές το λεπτό όταν χρησιμοποιούν οθόνες. Βλεφαρίστε λοιπόν, καθώς επιτρέπει στα μάτια σας να πάρουν την υγρασία που χρειάζονται.

 

Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα

Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα για να φρεσκάρετε τα μάτια σας όταν τα αισθάνεστε ξηρά. Εάν βρίσκεστε συχνά σε ξηρό, ζεστό δωμάτιο, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα.

 

Ρυθμίστε τη φωτεινότητα και την αντίθεση

Εάν η οθόνη σας λάμπει πιο φωτεινά από το περιβάλλον σας, τα μάτια σας πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά για να δουν. Ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης σας ώστε να ταιριάζει με το επίπεδο φωτός γύρω σας. Επίσης, δοκιμάστε να αυξήσετε την αντίθεση στην οθόνη για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών.

 

Προσαρμόστε τη θέση σας στον υπολογιστή.

Όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, θα πρέπει να κάθεστε περίπου 50 με 60 εκατοστά από την οθόνη. Επίσης, τοποθετήστε την οθόνη έτσι ώστε τα μάτια σας να κοιτάζουν ελαφρώς προς τα κάτω, όχι ευθεία μπροστά ή πάνω.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!