Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να θεωρούμε κάποιες ασθένειες “παθήσεις ενηλίκων”. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην αρθρίτιδα ή τη δισκοπάθεια δεν έχουμε άδικο. Όμως, στην περίπτωση της ημικρανίας, αν και συχνά πιστεύουμε ότι πρόκειται για πάθηση ενηλίκων, η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά, και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, μπορεί να υποφέρουν από ημικρανίες.

Στο άρθρο μας που ακολουθεί, δίνουμε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για την παιδική ημικρανία, καθώς και αρκετά, ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Σας καλούμε να το διαβάσετε.

 

Ημικρανία. Μία πάθηση με γενετική προδιάθεση

Η γιαγιά και η μητέρα πολλές φορές περνούν στα εγγόνια και άλλα πράγματα εκτός από τα όμορφα χαρακτηριστικά τους. Ένα από αυτά; Οι ημικρανίες. Η πάθηση έχει κληρονομικότητα. Εάν ένας γονέας έχει ημικρανία, υπάρχουν περίπου 50% πιθανότητες ότι θα έχει και το παιδί. Εάν και οι 2 γονείς πάσχουν από ημικρανίες, το ποσοστό κληρονομικότητας ανεβαίνει στο δυσθεώρητο 90%.

 

Πόσο συχνή είναι η ημικρανία στα παιδιά;

Πολύ συχνότερη από ό,τι νομίζουμε. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 1 στα 15 περίπου παιδιά (δηλαδή περίπου ένα σε κάθε τάξη) θα αναφέρει πονοκεφάλους που πληρούν τα κριτήρια ημικρανιών. Επιπλέον, οι μισοί των ημικρανικών ασθενών αναφέρουν ότι το πρώτο επεισόδιο ημικρανίας συνέβη πριν την ηλικία των 12 ετών.

 

Διαφορές ημικρανίας παιδιών και ενηλίκων

  • Στα παιδιά, η ημικρανία ενδέχεται να μην εμφανιστεί με έντονο πονοκέφαλο, τουλάχιστον στην αρχή.
  • Τα παιδιά υποφέρουν από τα λεγόμενα ημικρανικά αντίστοιχα: περίεργοι πόνοι στην κοιλιά, που δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλη πάθηση.

 

Ημικρανίες στα αγόρια και τα κορίτσια

Πριν από την εφηβεία, η ημικρανία εμφανίζεται σε σαφώς μεγαλύτερο αριθμό αγοριών από ό,τι κοριτσιών. Με την έλευση της εφηβείας, η κατάσταση αλλάζει άρδην: στην ηλικία των 17 ετών, περίπου ένα στα τέσσερα κορίτσια παραπονιέται για ημικρανίες, ενώ ο αριθμός στα αγόρια είναι ένα στα δέκα. Αυτή η διαφορά ανδρών – γυναικών συνεχίζεται πλέον και στην ενήλικη ζωή.

 

Οδηγίες για γονείς και παιδιά

Πώς όμως μπορούν να χειριστούν την ημικρανία οι γονείς αλλά και οι μικροί ασθενείς; Δείτε τις συμβουλές των ειδικών παρακάτω:

  • Ημερολόγιο πονοκεφάλου. Συμπληρώνεται από τον γονέα ή το παιδί και περιλαμβάνει, στις ημέρες των κρίσεων τις ώρες φαγητού και ύπνου του παιδιού.
  • Ο ύπνος είναι σημαντικός τόσο για το παιδί όσο και για τον ενήλικα ημικρανικό ασθενή. Το δωμάτιο πρέπει να είναι σκοτεινό, ήσυχο, άνετο με κανονική θερμοκρασία.
  • Η σωστή παιδική διατροφή μπορεί να βοηθήσει και στις ημικρανίες. Σε καμία περίπτωση δεν παραλείπεται το πρωινό γεύμα ενώ ο κανόνας των 3 μικρών γευμάτων και των 2 ενδιαμέσων σνακ πρέπει να τηρείται. Υπάρχουν τροφές που πυροδοτούν ημικρανίες, όπως η σοκολάτα, διάφορα είδη τυριών, αλλά και το fast food. Συμπεριλάβετέ τις στο ημερολόγιο πονοκέφαλου που σημειώσαμε παραπάνω και αποφύγετέ τις.
  • Η ενυδάτωση βοηθά, ειδικά στην εφηβική ηλικία. 8 ποτήρια νερού, που αυξάνονται σε 12 το καλοκαίρι είναι απαραίτητα. Τέλος, καθόλου αλκοόλ πριν την ενηλικίωση (αλλά και πάντα με μέτρο μετά).

 

Φαρμακευτικές αγωγές για την παιδική ημικρανία

Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, ο νευρολόγος, που είναι και ο μόνος ειδικός, μπορεί να συστήσει ή να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν σε ένα επεισόδιο παιδικής ημικρανίας.  Αυτά μπορεί να είναι αναλγητικά όπως παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη και ναπροξένη, καθώς και τριπτάνες.

 

Μπορεί το Botox να βοηθήσει στις παιδικές ημικρανίες;

Αν και το Botox έχει εγκριθεί για αγωγή κατά των ημικρανιών και δείχνει αποτελεσματικό πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας έφτασε στο συμπέρασμα ότι το Botox δεν βοηθά στην αντιμετώπιση ημικρανιών σε παιδιά ή εφήβους. Οπότε η απάντηση είναι “όχι”.

 

Απουσίες από το σχολείο

Τα παιδιά που υποφέρουν από ημικρανίες, υπολογίζεται ότι έχουν περίπου τις διπλάσιες απουσίες από το σχολείο σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Συνεργαστείτε με τους δασκάλους του παιδιού, τόσο για το πώς μπορείτε να μειώσετε τον χαμένο χρόνο μαθήματος, όσο και για το πώς μπορούν οι δάσκαλοι να βοηθήσουν το παιδί κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ημικρανίας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!