Όπως οι περισσότεροι επισκέπτες του site μας γνωρίζουν, διαβάζοντας τα θερινά μας άρθρα, το καλοκαίρι έχει αρκετά… “μη”. Λέμε “μη” στην υπερβολική παραμονή στον ήλιο που μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία. Λέμε “μη” σε ύποπτα κρέατα ή θαλασσινά που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Τέλος, λέμε “μη” με πολλούς και διάφορους τρόπους στα κουνούπια, κρατώντας τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μακριά μας.

Όμως, το καλοκαίρι, χάρη στο ζεστό και πολλές φορές υγρό κλίμα, ευδοκιμούν  μικροοργανισμοί  που προκαλούν τις καλοκαιρινές μυκητιάσεις. Από τα περίπου 250.000 έως 1.500.000 (!) είδη μυκήτων που υπάρχουν στη φύση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μυκητολόγων, μόλις 100 είναι παθογόνοι για τον άνθρωπο. Ξέρουμε βέβαια ότι αυτό δεν σας παρηγορεί εάν έχετε ήδη πέσει θύμα μυκήτων. Διαβάστε λοιπόν το παρακάτω μας άρθρο για να πείτε και εσείς… “Μη!” στη μυκητίαση.

 

Κάτω από το μικροσκόπιο

Το φράγμα του οργανισμού απέναντι στους μύκητες είναι το ίδιο μας το δέρμα, στο οποίο έτσι κι αλλιώς, αρκετοί μύκητες διαβιούν ως μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας. Όμως, υπό ορισμένες συνθήκες και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υψηλής θερμοκρασίας, εφίδρωσης και υγρασίας, κάποιοι μύκητες “σπάνε” το φράγμα και προκαλούν δερματική μυκητίαση.

 

Κατηγορίες μυκητιάσεων

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι κατηγοριοποίησης των μυκητιάσεων:

  • Επιφανειακές και εν βάθει μυκητιάσεις, ανάλογα με το πόσο βαθιά προχωρούν οι μύκητες
  • Δερματοφυτίες, ποικιλόχρους πιτυρίαση, καντινιάσεις, ανάλογα με το είδος του μύκητα που προκαλεί τη λοίμωξη
  • Νυχιών, δέρματος, κεφαλής ανάλογα με το μέρος που προσβάλλεται.

 

Ονυχομυκητίαση. Ας τη δούμε εξονυχιστικά.

Η ονυχομυκητίαση είναι η πιο κοινή πάθηση των νυχιών στους ενήλικες. Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη, 3 – 8% του ενήλικου πληθυσμού προσβάλλεται από τη λοίμωξη, με τις ονυχομυκητιάσεις να είναι συχνότερες στα ηλικιωμένα άτομα. Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Νύχι που έχει χάσει τη γυαλάδα του και σιγά σιγά γίνεται κιτρινωπό ή πρασινοκίτρινο
  • Το νύχι παχαίνει και γίνεται εύθραυστο
  • Η επιφάνειά του γίνεται γραμμωτή και ανώμαλη
  • Το νύχι, στο τελευταίο στάδιο, μειώνεται σημαντικά σε μέγεθος και μπορεί να ξεκολλήσει.

Τα νύχια των ποδιών μας μολύνονται όταν περπατάμε ξυπόλυτοι σε έδαφος μολυσμένο από μύκητες ή από προϋπάρχουσα μυκητίαση στα πόδια μας. Ακόμη, οπουδήποτε υπάρχουν συνθήκες ζέστης και υγρασίας, πχ πλύσιμο πιάτων, μπορούν να οδηγήσουν σε μυκητιάσεις.

 

Πίσσα και πούπουλα!

Δεν θα το πιστέψετε, αλλά σε όχι και τόσο μακρινές εποχές, οι άνθρωποι κατέφευγαν σε τρομακτικές (και αναποτελεσματικές) μεθόδους για να θεραπεύσουν τους μύκητες, όπως επάλειψη με καυτή πίσσα ή ακτινοβολία με ακτίνες Ραίντγκεν. Ευτυχώς, στις μέρες μας, διαθέτουμε πλέον ιδιαίτερα ισχυρά αντιμυκητησιακά φάρμακα σε πολλές μορφές (γέλη, κρέμες κλπ για τοπική χρήση, αλλά και συστηματικά χορηγούμενα φάρμακα).

 

Double check!

Πρέπει να τονίσουμε ότι, ειδικά στις ονυχομυκητιάσεις, είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση με καλλιέργεια των ξεσμάτων του νυχιού, καθώς αλλοιώσεις σαν αυτές που προαναφέραμε στα συμπτώματα, εμφανίζουν και άλλα νοσήματα (αλωπεκία, ψωρίαση κλπ).

 

Πόδι του αθλητή. Πώς μπορεί να πάρει πόδι;

Το πόδι του αθλητή (τριχοφυτίαση ποδιού), από το οποίο υπολογίζεται ότι μολύνεται κάποια στιγμή το 25% του ενήλικου πληθυσμού είναι λοίμωξη του δέρματος από επιδερμόφυτα, μύκητες που δεν προσβάλλουν τρίχες ή νύχια και αναπτύσσονται στην κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας.

Το πόδι του αθλητή εντοπίζεται συνήθως μεταξύ τέταρτου και πέμπτου δακτύλου με το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα να είναι το ρωγμώδες, φολιδωτό και ξεφλουδισμένο δέρμα. Η γύρω περιοχή κοκκινίζει και μπορεί να αισθανθείτε επίσης τσούξιμο ή κάψιμο.

Το πόδι του αθλητή είναι μεταδοτικό και εξαπλώνεται με την επαφή με επιφάνειες όπως ντους αποδυτηρίων (εξ ου και το όνομά του), πισίνες και αντικείμενα όπως παπούτσια ή κάλτσες. Ο κίνδυνος να αναπτυχθεί πόδι αθλητή πολλαπλασιάζεται όταν φοράμε κλειστά παπούτσια, κρατάμε τα πόδια μας βρεγμένα για μεγάλη χρονική περίοδο ή ιδρώνουμε πολύ.

Τα καλά νέα; Το πόδι του αθλητή μπορεί να “πάρει πόδι” με αντιμυκητησιακά σκευάσματα (σκόνες ή κρέμες). Επιπρόσθετα, τηρήστε πιστά τα εξής:

  • Πόδια πάντα στεγνά και καθαρά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα
  • Δύο φορές ημερησίως πλύσιμο των ποδιών και πάρα πολύ προσεκτικό στέγνωμα
  • Φοράμε καθαρές βαμβακερές κάλτσες
  • Εάν βραχούν οι κάλτσες ή τα παπούτσια μας, αλλάζουμε αμέσως!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!