Όλοι γνωρίζουμε ότι μία ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή μάς κρατά υγιείς για πολλά χρόνια, βοηθά το ανοσοποιητικό μας, τη γενική λειτουργία όλων των οργάνων μας και μας προσφέρει τις 13 τόσο σημαντικές για τη ζωή βιταμίνες (με την απαραίτητη προσθήκη της έκθεσής μας στον ήλιο για τη βιταμίνη D).

Όμως, δυστυχώς στη ζωή, πολλές φορές αυτό που κάνουμε, διαφέρει από αυτό που πρέπει να κάνουμε. Στις περιπτώσεις που η διατροφή μας δεν περιλαμβάνει τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε, ο πρώτος που υποφέρει είναι ο οργανισμός μας, και μας το δείχνει με όχι ένα, αλλά επτά καμπανάκια. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί επτά συμπτώματα αβιταμίνωσης και πάρετε τα μέτρα σας.

 

Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η αβιταμίνωση;

Σε παλαιότερες εποχές ήταν πραγματικά ζήτημα ζωής και θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1520, ο διάσημος θαλασσοπόρος Μαγγελάνος έχασε 208 από τους 230 άνδρες του πληρώματός του, όλους από σκορβούτο (έλλειψη βιταμίνης C). Στις μέρες μας, αν και η αβιταμίνωση σπάνια μπορεί να καταλήξει στον θάνατο, μπορεί να προκαλέσει ποικίλα δυσάρεστα συμπτώματα. Ας τα δούμε και ας προσαρμόσουμε τη διατροφή μας ανάλογα.

 

#1. Εύθραυστα μαλλιά και νύχια

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β7 (βιοτίνης) είναι σπάνια, αλλά όταν εμφανίζεται, μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το σπάσιμο ή η αραίωση των μαλλιών και το σπάσιμο των νυχιών.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη βιταμίνης Β7:

  • Έγκυες γυναίκες
  • Καπνιστές
  • Πότες
  • Άτομα με πεπτικές διαταραχές όπως η νόσος του Crohn
  • Άτομα με παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών και ορισμένων αντισπασμωδικών φαρμάκων
  • Άτομα που καταναλώνουν ωμά ασπράδια αυγών που περιέχουν αβιδίνη (πρωτεΐνη που συνδέεται με τη βιταμίνη Β7 και μπορεί να μειώσει την απορρόφησή της).

 

#2. Στοματικά έλκη ή σκισίματα στις γωνίες του στόματος

Οι βλάβες μέσα και γύρω από το στόμα μπορούν εν μέρει να συνδέονται με την ανεπαρκή πρόσληψη ορισμένων βιταμινών. Για παράδειγμα, τα στοματικά έλκη είναι συχνά το αποτέλεσμα ανεπάρκειας βιταμινών Β. Σε μελέτη βρέθηκε ότι, περίπου το 28% των ασθενών με στοματικά έλκη είχαν ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη) και Β6 (πυριδοξίνη).

Η γωνιακή χειλίτιδα, μια κατάσταση που προκαλεί ρωγμές, σχίσιμο ή αιμορραγία των γωνιών του στόματος, μπορεί επίσης να προκληθεί από ανεπάρκεια βιταμίνης Β2. Δείτε το άρθρο μας εδώ για τις πλούσιες τροφές σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 

#3. Αιμορραγία ούλων

Δεν φταίει πάντα η σκληρή οδοντόβουρτσα ή η κακή τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών! Κάποιες φορές, η αιτία της αιμορραγίας των ούλων μπορεί να είναι μία δίαιτα φτωχή σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και στην ανοσία, ενώ δρα ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων.

Η κατανάλωση πολύ λίγης βιταμίνης C μέσω της διατροφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων και ακόμη και της απώλειας δοντιών. Δείτε στο άρθρο μας εδώ τις τροφές – πρωταθλητές σε βιταμίνη C.

 

#4. Κακή νυχτερινή όραση και κηλίδες στα μάτια

Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Α συχνά συνδέεται με μια κατάσταση γνωστή ως νυκταλωπία, η οποία μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να βλέπουν σε χαμηλό φως ή σκοτάδι. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την παραγωγή της ροδοψίνης, μιας χρωστικής που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή των ματιών και μας βοηθά να βλέπουμε τη νύχτα.

Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η νυκταλωπία μπορεί να εξελιχθεί σε ξηροφθαλμία, μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει τον κερατοειδή και τελικά να οδηγήσει σε τύφλωση.

Ένα άλλο σύμπτωμα έλλειψης βιταμίνης Α είναι οι κηλίδες του Bitot, μικρές λευκές κηλίδες που εμφανίζονται στον επιπεφυκότα. Εάν επιθυμείτε ή χρειάζεται να βάλετε περισσότερη βιταμίνη Α στη διατροφή σας, δείτε τις τροφές – πρωταθλητές σε βιταμίνη Α στο άρθρο μας εδώ.

 

#5. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και πιτυρίδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (λεπτά λέπια στο τριχωτό της κεφαλής, λιπαρά ή ξηρά που πέφτουν σιγά σιγά) και η πιτυρίδα αποτελούν μέρος της ίδιας ομάδας δερματικών διαταραχών.

Η πιτυρίδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, με μια δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά να είναι ένας από αυτούς. Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη) και Β6 (πυριδοξίνη) παίζουν τον ρόλο τους.

 

#6. Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι μία πολύ κοινή κατάσταση, με έως και το 50% των ενηλίκων να αναφέρουν απώλεια μαλλιών μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται τόσο στην απουσία σημαντικών ιχνοστοιχείων όπως σίδηρος και ψευδάργυρος, όσο και στην απουσία βιταμινών, με κυριότερους “υπόπτους” τις βιταμίνες Β3 (νιασίνη) και Β7 (βιοτίνη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ειδικά στην περίπτωση της τριχόπτωσης, δεν αποτελούν όλες οι βιταμίνες πανάκεια. Για παράδειγμα, η υπερβολική βιταμίνη Α, θρεπτικό συστατικό που προστίθεται κάποιες φορές στα συμπληρώματα ανάπτυξης μαλλιών, έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση.

 

#7. Κόπωση και νωθρότητα

Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, το αίσθημα κόπωσης και νωθρότητας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα. Μελέτες έχουν δείξει υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ημερήσιας υπνηλίας και των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D.

Επιπλέον, έχει καταδειχθεί σε έρευνες ότι η θεραπεία με βιταμίνη D βελτίωσε την κλίμακα αξιολόγησης της κόπωσης των συμμετεχόντων σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου. Για περισσότερη βιταμίνη D βγείτε έξω στο πλούσιο ελληνικό φως. Για τροφές – πρωταθλητές σε βιταμίνη D, δείτε το άρθρο μας εδώ.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!