Δεν είναι απλά μία βιταμίνη. Είναι η βαCίλισσα των βιταμινών! Ποιος από εμάς δεν έχει πάρει ένα συμπλήρωμα με βιταμίνη C για να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό του; Τα ευεργετικά αποτελέσματα της βιταμίνης C αφορούν κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου, από την παιδική μέχρι την τρίτη ηλικία.

Ας δούμε την ιστορία, τα οφέλη και τις τροφές – πρωταθλητές της θαυμαστής βιταμίνης C, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ιστορία

Η βιταμίνη C ανακαλύφθηκε το 1912 και απομονώθηκε το 1928. Ο Ούγγρος βιοχημικός Albert Szent-Györgyi, πιστώνεται με την ανακάλυψή της, κερδίζοντας για αυτό το βραβείο Νόμπελ. Το 1933, με τη διαδικασία Reichstein, μια συνδυασμένη χημική και μικροβιακή μέθοδο, η βιταμίνη C ήταν η πρώτη που παρασκευάστηκε μαζικά. Από τότε, κατάκτησε τον κόσμο!

 

Τι είναι η βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μία ζωτικής σημασίας για την υγεία οργανική χημική ένωση, που βοηθά στον σχηματισμό και τη διατήρηση των οστών, του δέρματος και των αιμοφόρων αγγείων, ενώ έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η βιταμίνη C είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν την αποθηκεύει. Χρειάζεται λοιπόν πρόσληψή της μέσω της τροφής ή συμπληρωμάτων καθημερινά. Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη C για διάφορες λειτουργίες. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

 • Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο, L-καρνιτίνη (ουσία που παίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ενέργειας) και ορισμένους νευροδιαβιβαστές.
 • Ως αντιοξειδωτικό, βοηθά στην απομάκρυνση των ανεπιθύμητων ουσιών που είναι γνωστές ως ελεύθερες ρίζες (ROS).
 • Βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο.
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Οφέλη της βιταμίνης C

Δείτε στη συνέχεια κάποια σημαντικά οφέλη της βιταμίνης C.

 

Επούλωση πληγών

Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο που υπάρχει στο δέρμα, στους μύες και σε άλλους ιστούς. Τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να εμφανίσουν πιο αργή επούλωση πληγών, καθώς ο οργανισμός τους είναι λιγότερο ικανός να παράγει κολλαγόνο.

 

Καρδιαγγειακή υγεία

Η βιταμίνη C μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία σε αρκετές περιπτώσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C προσφέρει τα εξής:

 • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
 • Βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων
 • Βελτιώνει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ένα μόριο, χωρίς το οποίο η καρδιά δεν μπορεί να λειτουργήσει για περισσότερα από 15 δευτερόλεπτα)
 • Βοηθά στη μείωση της αστάθειας της αθηρωματικής πλάκας.

 

Όραση

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καταρράκτη και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να είναι ένας παράγοντας και στις δύο καταστάσεις, επομένως το όφελος οφείλεται στην αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C.

 

Διαβήτης

Σε έρευνα του 2019 που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη Αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine), εξετάστηκαν 31 άτομα με διαβήτη Τύπου 2, ηλικίας περίπου 60 ετών, για να διαπιστωθεί εάν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C έκανε κάποια διαφορά στα επίπεδα γλυκόζης μετά το φαγητό.

Μετά τη λήψη συμπληρωμάτων για 4 μήνες, τα επίπεδα γλυκόζης και η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων βελτιώθηκαν, σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου.

 

Αναιμία

Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου. Ορισμένοι επαγγελματίες υγείας συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C με δισκία σιδήρου για τη βελτίωση της απορρόφησης σε άτομα με σιδηροπενική αναιμία.

 

Αλλεργίες

Κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης, το ανοσοποιητικό σύστημα πυροδοτεί μια φλεγμονώδη απόκριση που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως οίδημα και κνίδωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη υψηλής δόσης βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C είναι κοινά σε άτομα με αλλεργίες.

 

Ναυτία

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης C έχουν χαμηλότερα επίπεδα ναυτίας.

 

Η βιταμίνη C και το κρυολόγημα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να θεραπεύσει ένα κοινό κρυολόγημα, αλλά η έρευνα δεν το έχει επιβεβαιώσει. Ωστόσο, η λήψη δόσεων 200 mg ή περισσότερο την ημέρα μπορεί να ωφελήσει άτομα που:

 • Συμμετέχουν σε ακραία σωματική δραστηριότητα
 • Εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες
 • Έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C λόγω του καπνίσματος.

 

Ποιοι κινδυνεύουν από έλλειψη βιταμίνης C;

 • Καπνιστές
 • Παθητικοί καπνιστές
 • Βρέφη που καταναλώνουν μόνο γάλα εβαπορέ ή βρασμένο
 • Άτομα που δεν έχουν ποικίλη διατροφή
 • Άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας, ειδικά αυτές που περιλαμβάνουν εντερική δυσαπορρόφηση.

 

Τροφές – πρωταθλητές σε βιταμίνη C

Όλοι ξέρουμε τα πορτοκάλια! Δείτε όμως στη λίστα μας που ακολουθεί, κάποιες τροφές με πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

 • Δαμάσκηνα Κακαντού. Με προέλευση την Αυστραλία, καλλιεργούνται πλέον και στη χώρα μας, στην Κρήτη και αλλού. Ένα μόλις δαμάσκηνο, 15 γραμμαρίων, περιέχει 436 mg βιταμίνης C, 484% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
 • Ασερόλα. Το τροπικό φρούτο της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής (γνωστό και ως “κεράσι των Αντιλλών”). 50 μόλις γραμμάρια περιέχουν 825 mg βιταμίνης C, 916% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
 • Κυνόροδο. Πρόκειται για τον καρπό της αγριοτριανταφυλλιάς. 100 γραμμάρια περιέχουν 426 mg βιταμίνης C, 473% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
 • Πράσινες πιπεριές τσίλι. Μια πράσινη πιπεριά τσίλι περιέχει 109 mg βιταμίνης C, ή 121% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (και αν αναρωτιέστε, η κόκκινη πιπεριά τσίλι, “υστερεί”, αποδίδοντας μόνο 65 mg).
 • Γκουάβα. Φρούτο που καλλιεργείται σε πολλές τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Τα 100 γραμμάρια περιέχουν 228 mg βιταμίνης C, 253% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
 • Μαύρα φραγκοστάφυλα. Μισό φλιτζάνι μαύρα φραγκοστάφυλα περιέχει 102 mg βιταμίνης C, 113% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
 • Πεπόνι κανταλούπε. Τα 100 γραμμάρια αυτού του εύγεστου πεπονιού έχουν μόλις 47 θερμίδες και 76 mg βιταμίνης C, 85% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!