Στο ταξίδι μας στον θαυμαστό κόσμο των βιταμινών αρχίσαμε από το άλφα με τη Βιταμίνη Α. Συνεχίσαμε με το σύμπλεγμα των βιταμινών B όπου και οι 8 είναι υπέροχες. Υποκλιθήκαμε στη βαCίλισσα των βιταμινών, βιταμίνη C. Μάθαμε για τη βιταμίνη του ήλιου D που τόσο λείπει από τον σημερινό άνθρωπο. Και με αυτό το άρθρο, ολοκληρώνουμε την παρουσίαση των 13 επίσημων βιταμινών, με τις βιταμίνες Ε και Κ.

Μάθετε λοιπόν τα πιο σημαντικά στοιχεία για τις βιταμίνες Ε και Κ, δείτε τα οφέλη τους, καθώς και τις τροφές – πρωταθλητές σε αυτές. Επιπλέον, μάθετε για το SMM, που στη δεκαετία του 1950 αποκλήθηκε “βιταμίνη U”, έκτοτε όμως έχει χάσει τον τίτλο της βιταμίνης.

 

Η ιστορία της βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε ανακαλύφθηκε το 1922 από τους ιατρούς Herbert McLean Evans και Katharine Scott Bishop και απομονώθηκε για πρώτη φορά σε καθαρή μορφή το 1935 στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια. Επειδή η δράση των βιταμινών αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως παράγοντας γονιμότητας σε ποντίκια, της δόθηκε το όνομα “τοκοφερόλη” από τις ελληνικές λέξεις “τόκος”  (γέννηση) και “φέρειν”.

 

Τι είναι η βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μία θρεπτική ουσία, απαραίτητη για τη ζωή, που ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών. Η βιταμίνη Ε υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι σημαντική για την όραση, την αναπαραγωγή και την υγεία του αίματος, του εγκεφάλου και του δέρματος. Υπάρχουν οκτώ μορφές φυσικής βιταμίνης Ε με την άλφα-τοκοφερόλη να είναι αυτή που χρησιμοποιεί κυρίως ο οργανισμός.

 

Οφέλη της βιταμίνης E

Δείτε τα πιο σημαντικά οφέλη της βιταμίνης E για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Αντιοξειδωτικό

Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό και βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Θυμίζουμε ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγονται ως φυσιολογικό μέρος του μεταβολισμού, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν βλάβες και ασθένειες και να συμβάλλουν στη διαδικασία γήρανσης.

 

Καρδιαγγειακό σύστημα

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της στεφανιαίας νόσου. Έρευνες in vitro (δηλαδή σε δοκιμαστικό σωλήνα) έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη θρόμβων αίματος. Επιπλέον, αρκετές μελέτες συσχετίζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων με υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης Ε.

 

Αλτσχάιμερ

Όπως αναφέρεται στο φημισμένο Mayo Clinic, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή δόση βιταμίνης Ε μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο.

 

Ήπαρ

Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

 

Τροφές – πρωταθλητές σε βιταμίνη Ε

Ευτυχώς, η βιταμίνη Ε είναι ευρέως διαδεδομένη στις τροφές, με αποτέλεσμα η ανεπάρκεια σε αυτήν να παρουσιάζεται σπάνια. Δείτε κάποιες τροφές – πρωταθλητές σε βιταμίνη Ε.

  • Ηλιόσποροι. 100 γραμμάρια περιέχουν 35 mg βιταμίνης Ε, 234% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Αμύγδαλα. 100 γραμμάρια περιέχουν 26 mg βιταμίνης Ε, 171% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Φουντούκια. 100 γραμμάρια περιέχουν 15 mg βιταμίνης Ε, 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Κουκουνάρια. 100 γραμμάρια περιέχουν 9,3 mg βιταμίνης Ε, 62% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Φιστίκια. 100 γραμμάρια περιέχουν 8,33 mg βιταμίνης Ε, 56% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Brazil nuts. 100 γραμμάρια περιέχουν 5,7 mg βιταμίνης Ε, 38% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Κρέας χήνας. 100 γραμμάρια περιέχουν 2,4 mg βιταμίνης Ε, 16% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Αβοκάντο. 100 γραμμάρια περιέχουν 2,1 mg βιταμίνης Ε, 14% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Κόκκινη πιπεριά (γλυκιά). 100 γραμμάρια περιέχουν 1,9 mg βιταμίνης Ε, 13% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
  • Σολομός Ατλαντικού. 100 γραμμάρια περιέχουν 1,1 mg βιταμίνης Ε, 8% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

 

Η ιστορία της βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ ανακαλύφθηκε από τον Δανό βιοχημικό Henrik Dam το 1929. Για την ανακάλυψή του αυτή, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1943. Η βιταμίνη Κ πήρε το όνομά της από το αρχικό γράμμα της γερμανικής λέξης “Koagulation” (πήξη), καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

 

Τι είναι η βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ αναφέρεται σε μια ομάδα λιποδιαλυτών θρεπτικών ουσιών που παίζουν ρόλο στην πήξη του αίματος, στον μεταβολισμό των οστών και στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Η βιταμίνη Κ απαρτίζεται από τις Κ1 (φυλλοκινόνη), που προέρχεται από φυτά και είναι ο κύριος τύπος της βιταμίνης. Μια μικρότερη πηγή είναι η βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη-7), η οποία εμφανίζεται σε ορισμένα ζωικά τρόφιμα και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Κ είναι σπάνια, αλλά, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αυξήσει τον χρόνο πήξης του αίματος, οδηγώντας σε αιμορραγία.

 

Οφέλη της βιταμίνης Κ

Δείτε κάποια από τα σημαντικά οφέλη της βιταμίνης Κ.

 

Υγεία των οστών

Φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής πρόσληψης βιταμίνης Κ και της οστεοπόρωσης. Αρκετές μελέτες συνηγορούν στο ότι η βιταμίνη Κ υποστηρίζει τη διατήρηση γερών οστών, βελτιώνει την οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

 

Πνευματική υγεία στην τρίτη ηλικία

Τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Κ στο αίμα έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη μνήμη σε ηλικιωμένους.

 

Υγεία της καρδιάς

Η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλότερα επίπεδα, αποτρέποντας τη συσσώρευση ουσιών στις αρτηρίες.

 

Τροφές – πρωταθλητές σε βιταμίνη Κ

H συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Κ είναι 120 μg για τους άνδρες και 90 μg για τις γυναίκες. Κάποιες πολύ πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Κ (ανά 100 γραμμάρια):

  • Αποξηραμένος βασιλικός – 1715 μg
  • Φρέσκος μαϊντανός – 1640 μg
  • Ελβετικό σέσκουλο – 830 μg
  • Πικραλίδες – 778 μg
  • Σπανάκι – 541 μg
  • Χόρτα γογγύλι – 519 μg
  • Πράσινα παντζάρια – 484 μg
  • Λάχανο κέιλ – 419 μg
  • Σχοινόπρασο – 213 μg
  • Μπρόκολο – 141μg.

 

SMM (ή αλλιώς βιταμίνη U)

Τη δεκαετία του 1950, το αμινοξύ μεθειονίνη που υπάρχει στον χυμό του ωμού λάχανου ονομάστηκε “βιταμίνη U” (από το αρχικό γράμμα της αγγλικής λέξης “ulcer” – έλκος), καθώς βρέθηκε ότι βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης των πεπτικών ελκών. Ωστόσο, δεν θεωρείται πραγματική βιταμίνη. Τροφές φυσικά πλούσιες σε SMM είναι τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κλπ).

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!