Έχει συμβεί σε όλους μας. Για τον οποιοδήποτε λόγο, αμελούμε ή ξεχνάμε να κάνουμε κάτι προγραμματισμένο και κατόπιν απλά, το σβήνουμε από την ατζέντα μας. Δεν είδαμε την τελευταία ταινία του Ράιαν Γκόσλινγκ στο σινεμά γιατί κάτι μας προέκυψε; Δεν πειράζει, θα τη δούμε στο βίντεο.

Δεν επισκεφθήκαμε το “hot” εστιατόριο της πόλης που πήρε μάλιστα και χρυσό σκούφο καθώς δεν βρήκαμε τραπέζι; Το ξεχνάμε και, ίσως αν το θυμηθούμε, επανερχόμαστε σε 2-3 μήνες. Όμως, υπάρχει κάτι που αν το αμελήσαμε μία φορά, δεν πρέπει να το αμελήσουμε και δεύτερη.

Μιλάμε φυσικά για το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο είναι απαραίτητο κάθε χρόνο, ειδικά εάν ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας γιατί πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο, ακόμη και στο τέλος της περιόδου της εποχικής γρίπης, αλλά και κάποιες απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για τη γρίπη.

 

Εποχικότητα της γρίπης

Κάθε γεωγραφική περιοχή στον πλανήτη έχει διαφορετική εποχικότητα γρίπης (και κοινού κρυολογήματος). Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Νέα Υόρκη, η συγκεκριμένη εποχή αρχίζει τον Οκτώβριο, ενώ για τους κατοίκους του Σύδνεϋ αρχίζει τον Μάιο. Πιο τυχεροί από όλους; Οι κάτοικοι των τροπικών περιοχών όπου δεν υπάρχει εποχικότητα και τα κρούσματα γρίπης και κοινού κρυολογήματος είναι πολύ χαμηλά.

Σε θερμές χώρες, όπως η πατρίδα μας, οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος σηματοδοτούν συνήθως την περίοδο εμβολιασμού. Είναι καλό το εμβόλιο να γίνεται εγκαίρως, με δεδομένο ότι θέλει 15 με 20 ημέρες για να “πιάσει” όπως λέγεται. Όμως, εάν, για τον οποιοδήποτε λόγο, δεν κάνατε το εμβόλιο την περίοδο που έπρεπε, τι γίνεται;

Εκμεταλλευθείτε την “καλή σας τύχη” (πιθανώς χάρη στην οποία δεν αρρωστήσατε ακόμη) και κάντε το εμβόλιο ακόμη και τον Ιανουάριο! Ο ιός της γρίπης πάντα κυκλοφορεί στον αέρα. Όμως, ειλικρινά, δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε τη νέα χρονιά. Αν είστε εγκυμονούσα , έχετε ιστορικό καρδιοπάθειας ή ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν έχετε κανέναν απολύτως λόγο να βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο. Εμβόλιο τώρα!

 

Συχνές ερωτήσεις

Συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές ερωτήσεις για τη γρίπη, με τις απαντήσεις τους και σας τις παρουσιάζουμε.

 • Για πόσο καιρό θα με προστατεύσει το εμβόλιο της γρίπης;
  Για όλη τη χρονιά. Τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2019, θα πρέπει να κάνετε το επόμενο.
 • Μπορώ να κάνω το εμβόλιο της γρίπης ενώ παίρνω παράλληλα αντιβιοτικά;
  Ναι, μπορείτε, αρκεί να μην έχετε πυρετό.
 • Πόσο χρόνο χρειάζεται το εμβόλιο για να δράσει;
  Περίπου 10 με 14 μέρες.
 • Μπορεί το εμβόλιο της γρίπης να προκαλέσει γρίπη;
  Όχι. Το εμβόλιο της γρίπης δεν περιέχει ενεργό ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη. Κάποιες, ελάχιστες φορές, μπορεί να εμφανιστούν δέκατα ή πόνος στους μύες για μία έως δύο μέρες. Μπορεί ακόμη να παρατηρηθεί μια μικρή κοκκινίλα ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.
 • Ποιος ΔΕΝ πρέπει να κάνει το εμβόλιο γρίπης;
  Το εμβόλιο αντενδείκνυται σε πολύ λίγους ανθρώπους. Άτομα που παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση στο παρελθόν ή έχουν αλλεργία στο αυγό (καθώς κάποια εμβόλια παράγονται με τη χρήση αυγών) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Ακόμη, άτομα που πάσχουν από το πολύ σπάνιο αυτοάνοσο σύνδρομο Guillain – Barre (συχνότητα 1:100.000 ανθρώπους) δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.
 • Μπορώ να κάνω το εμβόλιο της γρίπης ενώ θηλάζω;
  Ναι. Το εμβόλιο δεν έχει κινδύνους για τη θηλάζουσα μητέρα ή το μωρό της.
 • Έχω κρυολογήσει. Μπορώ να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;
  Εάν έχετε ένα απλό κρυολόγημα, ναι, μπορείτε. Εάν όμως έχετε υψηλό πυρετό, είναι καλύτερα να περιμένετε, καθώς ο οργανισμός σας ήδη “μάχεται” σε ένα άλλο μέτωπο.
 • Πόσες δόσεις του εμβολίου χρειάζομαι;
  Μία είναι αρκετή. Για παιδιά, ωστόσο, κάτω των 9 ετών που δεν έχουν κάνει ποτέ εμβολιασμό, πρέπει να δοθούν 2 δόσεις σε διάστημα 4 εβδομάδων.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!