Ο βήχας κόβεται ή δεν κόβεται. Ο βήχας, σαν τον έρωτα, δεν κρύβεται. Και κάποιες φορές, ο βήχας ακούγεται όταν ένας ψάλτης έχει απορία (απορία ψάλτου βηξ!). Ο βήχας μπορεί να είναι βηχάκι, βήξιμο ή ξερόβηχας. Τι είναι όμως ακριβώς ο βήχας, από που προέρχεται, τι μπορεί να σημαίνει και πόσο ακίνδυνος ή επικίνδυνος είναι;

Δείτε στο παρακάτω άρθρο μας όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τον βήχα, τα πιο συνηθισμένα είδη του και πώς μπορείτε να τον περιορίσετε, όταν το χρειάζεστε!

 

Ο βήχας του… “κακού”

Το έχετε δει και εσείς. Παρακολουθείτε ένα σίριαλ ή μία ταινία και ξαφνικά ο… “κακός” του έργου (ή κάποιες φορές και το αντίθετο) φέρνει το χέρι μπροστά στο στόμα, ζητά συγγνώμη και επιδίδεται σε ένα μικροσκοπικό βηχάκι. Τρία με τέσσερα επεισόδια μετά, ο κακός είναι συνήθως παρελθόν, έχοντας αφήσει αυτό τον μάταιο κόσμο.

Όμως, πόσο ένοχος μπορεί να είναι ένας βήχας; Πρώτα από όλα, πρέπει να τονίσουμε ότι ο βήχας στην πραγματικότητα είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός του οργανισμού μας που εξασφαλίζει ότι η αναπνευστική μας οδός παραμένει ανοικτή και χωρίς εμπόδια. Ο βήχας δηλαδή, δεν είναι ποτέ, ο ίδιος, νόσος, αλλά απλό αντανακλαστικό. Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα πιο συνηθισμένα είδη βήχα που υπάρχουν.

 

Βήχας του κρυολογήματος.

Συναντάται στις περιπτώσεις οπισθορρινικής καταρροής (κρυολόγημα ή αλλεργία). Είναι ο πιο συνηθισμένος βήχας και αυτός που μας ενδιαφέρει περισσότερο αυτή την περίοδο του έτους. Δημιουργείται καθώς η ροή της βλέννας προς τα πίσω ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις και το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε ένα ιδιαίτερα εκνευριστικό γαργαλητό στον λαιμό, ενώ τα συμπτώματα είναι πιο έντονα το βράδυ.

 

Βήχας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Η συγκεκριμένη πάθηση, που είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες του χρόνιου βήχα, εκδηλώνεται όταν οξέα του στομάχου μετακινούνται προς τα πάνω, προς τον οισοφάγο. Ο βήχας είναι εντονότερος μετά το φαγητό ή όταν το άτομο είναι ξαπλωμένο σε ύπτια θέση. Μπορεί να συνοδεύεται και από αίσθημα καούρας αλλά και βραχνάδας.

 

Βήχας άσθματος

Πρόκειται για έναν ξηρό βήχα που συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό “σφύριγμα” στην αναπνοή. Στα άτομα με άσθμα παρατηρείται επιδείνωση του βήχα τις βραδινές ώρες ή μετά από σωματική άσκηση. Ακόμη, ο βήχας πολλές φορές συνοδεύεται από δύσπνοια, αίσθηση κόπωσης και σφίξιμο στο στήθος.

 

Βήχας πνευμονίας

Τις πρώτες ημέρες, η πνευμονία συνοδεύεται από ξηρό βήχα. Στη συνέχεια όμως, ο βήχας γίνεται υγρός και συνοδεύεται από έντονη παραγωγή βλέννας, κιτρινωπής, πρασινωπής ή και κοκκινωπής, με αίμα. Τέλος, ο ασθενής μπορεί να νιώθει έντονο πόνο κατά τη διάρκεια του βήχα.

 

Βήχας χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

Στην πολύ σοβαρή αυτή πάθηση (που εκδηλώνεται ως χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα) ο βήχας είναι δυνατός και συνοδεύεται από παραγωγή βλέννας. Κόπωση, σφίξιμο, συριγμός και δύσπνοια (ιδιαίτερα μετά από άσκηση) μπορεί να συνοδεύουν τον βήχα, ο οποίος συνήθως υποχωρεί όσο περνά η ημέρα.

 

Βήχας. Κόψτε του τον βήχα!

Πρώτα από όλα, ας δούμε τη διαφορά του λεγόμενου “παραγωγικού” βήχα από τον ξηρό. Ο παραγωγικός, όπως άλλωστε λέει και η ίδια η λέξη, παράγει φλέγματα, σε αντίθεση με τον ξηρό. Η θεραπεία του παραγωγικού ή ξηρού βήχα εξαρτάται από το αίτιο που τον προκαλεί και μπορεί να περιλάβει, μεταξύ άλλων, χορήγηση αντιβηχικών ή βλεννολυτικών φαρμάκων.

 

Αντιβηχικά

Αντιμετωπίζουν και ανακουφίζουν από τον ξηρό βήχα. Δρουν είτε κεντρικά (στο κέντρο του βήχα στον εγκέφαλό μας) είτε περιφερειακά.

 

Βλεννολυτικά

Αντιμετωπίζουν τον παραγωγικό βήχα, ρευστοποιώντας τα φλέγματα, ώστε αυτά να αποβάλλονται ευκολότερα. Παράλληλα βελτιώνουν τη λειτουργία του κροσσωτού επιθηλίου (ιστού με κυτταρικές προεκβολές που κινούνται αυτόματα προς μία κατεύθυνση, καθιστώντας δυνατή την αποβολή ξένων σωμάτων από την κοιλότητα του σώματος). Προσοχή! Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα βλεννολυτικά φάρμακα.

 

Αντιβιοτικά

Χορηγούνται μόνο σε περίπτωση μικροβιακής λοίμωξης και μόνο ύστερα από σύσταση του ιατρού. Υπενθυμίζουμε ότι και για τον βήχα, όπως και για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ποτέ δεν παίρνουμε αντιβιοτικά μόνοι μας!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!