Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με την οικογένεια, τους φίλους και τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι ίσως η πιο όμορφη και ξεχωριστή στιγμή των γιορτών. Το προετοιμάζετε αρκετές μέρες, έως και εβδομάδες πριν και θέλετε τα πάντα να είναι στην εντέλεια: από τα εδέσματα μέχρι τα καθίσματα!

Όμως, πώς θα σας φαινόταν εάν ανάμεσα στα ονόματα των καλεσμένων σας, πέρα από τον Γιώργο και τη Μαρκέλλα, εμφανιστούν, απρόσκλητοι, το… καμπυλοβακτηρίδιο και η σαλμονέλα; Για αυτό, δείτε τις οδηγίες υγιεινής για την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στο άρθρο μας που ακολουθεί και ακολουθήστε τις πιστά.

 

Πλύσιμο των χεριών

Ο νούμερο 1 κανόνας στην υγιεινή του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού αφορά το πλύσιμο των χεριών. Tip: δεν τα πλένουμε μία φορά, κάθε πρωί και “καθαρίσαμε” – ακριβώς το αντίθετο. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες που ισχύουν για όλους τους συμμετέχοντες στην κουζίνα (τα παιδιά ΔΕΝ εξαιρούνται).

Βασικός κανόνας: Πλένετε τα χέρια σας συχνά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Πλένετε τα χέρια σας οπωσδήποτε:

  • Μετά το φτέρνισμα
  • Μετά το βήξιμο
  • Μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα
  • Μετά την επαφή με στόμα, μύτη, πρόσωπο ή μαλλιά
  • Μετά τη χρήση καθαριστικών για απολύμανση του εξοπλισμού σας
  • Πριν και μετά τον χειρισμό νωπών τροφών, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
  • Μετά την επαφή με χρήματα
  • Μετά την απομάκρυνση σκουπιδιών.

 

Η ενδυμασία της κουζίνας

Αν και στις διαφημίσεις βλέπουμε πολλές φορές την κουζίνα να έχει μεταμορφωθεί σε… πασαρέλα, η πραγματικότητα οφείλει να είναι εντελώς διαφορετική. Ακολουθήστε τις οδηγίες υγιεινής για την ενδυμασία όλων των συμμετεχόντων, περιλαμβανομένων (το τονίζουμε ξανά) των παιδιών:

  • Καθαρές ποδιές όλοι
  • Όχι δαχτυλίδια, όχι κοσμήματα. Θα τα φορέσετε μετά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
  • Χρήση κάποιου κατάλληλου καλύμματος για τα μαλλιά. Ιδανικά σκούφος, ή έστω πιασμένα μαλλιά
  • Χρήση γαντιών και συχνή αλλαγή τους
  • Νύχια κομμένα, καθαρά και κατά προτίμηση κοντά
  • Όχι τεχνητά νύχια
  • Σε περίπτωση τραύματος χρήση αδιάβροχου επιδέσμου
  • Σε περίπτωση καψίματος άφθονο νερό επί του εγκαύματος. Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Έλεγχος πρώτων υλών και προετοιμασία τροφίμων

Η υγιεινή αρχίζει πριν την κουζίνα σας και συνεχίζεται σε αυτήν. Φροντίστε ότι έχετε ελέγξει όλα τα παρακάτω:

  • Ημερομηνία λήξης των προϊόντων
  • Θερμοκρασία μεταφοράς. Μην ταξιδέψετε για ώρες με την απόψυξη να γίνεται στο πορτμπαγκάζ
  • Γενική εικόνα των προϊόντων και των συσκευασιών τους. Ελέγξτε για χαλασμένες ή σκισμένες συσκευασίες και διαρροές αέρα
  • Αποψύξτε σωστά τις τροφές
  • Τεμαχίστε σωστά τις τροφές.

 

Μαγείρεμα των τροφών

Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα εξής:

  • Μαγειρέψτε ή ψήστε τα τρόφιμα στο σωστό χρόνο και στη σωστή θερμοκρασία
  • Μην δοκιμάζετε τα τρόφιμα με λερωμένα κουτάλια
  • Μην δοκιμάζετε τα τρόφιμα με τα δάχτυλα
  • Μετά τη δοκιμή μη χρησιμοποιείτε ξανά το ίδιο κουτάλι
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει στους 70 ή 75 βαθμούς Κελσίου, για τουλάχιστον 2 λεπτά στο κέντρο των τροφών
  • Ελέγξτε τη θερμοκρασία των τροφών ανά τακτά διαστήματα με απολυμασμένα θερμόμετρα
  • Εάν η τροφή πρέπει να διατηρηθεί ζεστή μετά το ψήσιμο, η θερμοκρασία διατήρησης πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 60 βαθμούς Κελσίου
  • Εάν η τροφή πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο μετά το ψήσιμο, αυτό πρέπει να συμβεί μέσα σε μιάμιση ώρα. Μοιράστε την τροφή σε μικρούς περιέκτες, που ψύχονται πιο εύκολα.

 

Ειδικές οδηγίες για τη γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι η… βασίλισσα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Φερθείτε της όπως της αρμόζει, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

  • Η κατεψυγμένη ωμή γαλοπούλα αποθηκεύεται στην κατάψυξη, τουλάχιστον στους -17 βαθμούς Κελσίου.
  • Όταν την αποψύχετε στο ψυγείο, τοποθετήστε τη μαζί με το περιτύλιγμά της σε κλειστό δοχείο. Ο χρόνος απόψυξης εξαρτάται από το βάρος της. Μπορεί να παραμείνει στη συντήρηση για μία με δύο ημέρες πριν το ψήσιμο.
  • Όταν την αποψύχετε σε κρύο νερό, τοποθετήστε την σε καλά κλεισμένη σακούλα. Το νερό να καλύπτει ολόκληρη τη γαλοπούλα, και καλό είναι να το αλλάζετε κάθε μισή ώρα. Ο χρόνος απόψυξης εξαρτάται από το βάρος της – υπολογίστε τουλάχιστον 30 λεπτά στο κρύο νερό, για κάθε μισό κιλό γαλοπούλας. Μετά την απόψυξη με κρύο νερό, θα πρέπει να την ψήσετε άμεσα.
  • Όταν την αποψύχετε σε φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Όπως ισχύει και με το κρύο νερό, και εδώ μετά την απόψυξη, θα πρέπει να την ψήσετε άμεσα.
  • Επίσης, να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή με ωμή γαλοπούλα, και να χρησιμοποιείτε πάντα ξεχωριστά σκεύη κοπής.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!