Οι γιορτές των Χριστουγέννων μας δίνουν την ευκαιρία για ανταμώματα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και για ταξίδια σε όμορφους, κοντινούς ή μακρινούς προορισμούς. Και όταν οι γιορτές τελειώνουν, οι αναμνήσεις (και οι φωτογραφίες) μένουν για να μας συντροφεύουν και να μας θυμίζουν για πάντα τις μοναδικές αυτές στιγμές.

Για αυτό, δεν είναι κρίμα μία τροφική δηλητηρίαση να χαλάσει τα πάντα; Θέλετε σίγουρα να θυμάστε το φαγητό της γιαγιάς και όχι την τροφική δηλητηρίαση που χάλασε  την επίσκεψή σας. Θέλετε να θυμάστε την ευχή που κάνατε στη Fontana di Trevi και όχι την ευχή που κάνατε κλεισμένοι στο ξενοδοχείο να περάσει το μαρτύριο του πόνου στην κοιλιά, του εμετού και της διάρροιας.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι πρέπει να προσέχετε όσον αφορά τις τροφικές δηλητηριάσεις αυτή την περίοδο και… καλές σας γιορτές!

 

Τροφικές δηλητηριάσεις στο σπίτι

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις “εντός έδρας”.

  • Κρατήστε τα τρόφιμα χωριστά. Διατηρείτε το κρέας, το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από όλα τα άλλα τρόφιμα στο ψυγείο.
  • Υγρά από κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα και θαλασσινά να μην στάζουν ποτέ ή να διαρρέουν σε άλλα τρόφιμα.
  • Αποθηκεύστε τα αυγά, όπως τα πήρατε, στο χαρτονένιο κουτί. Μην τα αφήνετε “χύμα” στο ψυγείο.
  • Μαγειρέψτε καλά το φαγητό. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι τα υλικά έχουν μαγειρευτεί σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία. Τα ψητά πρέπει να ξεκουραστούν για 3 λεπτά αφού τα βγάλετε από το φούρνο ή τη σχάρα.
  • Αφού ετοιμάσετε το φαγητό, κρατήστε το ζεστό φαγητό ζεστό και το κρύο φαγητό κρύο.
  • Ψύξτε ή καταψύξτε ευπαθή τρόφιμα όπως κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, θαλασσινά, αυγά, κομμένα φρούτα, μαγειρεμένο ρύζι και άλλα, μέσα σε δύο ώρες (μία ώρα εάν τα τρόφιμα εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου).
  • Η θερμοκρασία στο ψυγείο σας πρέπει να ρυθμιστεί στους 4 βαθμούς Κελσίου στη συντήρηση και τουλάχιστον στους -17 στην κατάψυξη.
  • Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά για πιάτα που περιέχουν ωμά αυγά. Η σαλμονέλα και άλλα επιβλαβή μικρόβια μπορούν να ζουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη. Πολλά φαγητά των γιορτών περιέχουν ωμά αυγά, όπως αυγολέμονο, τιραμισού, σάλτσα ολλαντέζ, ντρέσινγκ για σαλάτα Καίσαρα, κλπ.
  • Μην δοκιμάζετε ή τρώτε ωμή ζύμη που προορίζεται να ψηθεί. Αυτό περιλαμβάνει ζύμες για μπισκότα, κέικ, πίτες, τηγανίτες, τορτίγιας ή πίτσες. Επιπλέον, μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε ωμή ζύμη – είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν!
  • Ξεπαγώστε τη γαλοπούλα σας με ασφάλεια: στη συντήρηση του ψυγείου, σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά) ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Μην ξεπαγώνετε τη γαλοπούλα ή άλλα τρόφιμα στον πάγκο. Δείτε τις ειδικές συμβουλές μας για την υγιεινή του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού εδώ.

Τροφικές δηλητηριάσεις στο εστιατόριο

Τι συμβαίνει όμως, όταν παίζετε “εκτός έδρας”; Σε ένα εστιατόριο ή άλλο χώρο σίτισης; Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε τον απόλυτο έλεγχο, όπως στο σπίτι, ωστόσο υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορείτε να πάρετε. Δείτε παρακάτω.

 

Υγιεινή και διαχείριση

  • Φαίνεται ότι το εστιατόριο έχει καλή διαχείριση;
  • Είναι καθαρά τα τραπέζια και οι επιφάνειες;
  • Είναι καθαρά τα σκεύη, τα μαχαιροπίρουνα, τα σερβίτσια και τα ποτήρια;
  • Έχει το προσωπικό καθαρά χέρια, μακριά μαλλιά δεμένα πίσω και καθαρά ρούχα;
  • Είναι οι τουαλέτες και οι νεροχύτες καθαροί;
  • Οι πετσέτες των χεριών είναι φρεσκοπλυμένες;
  • Τρώνε άλλα άτομα στο εστιατόριο;
  • Εάν βλέπετε να ετοιμάζεται φαγητό, γίνεται με υγιεινό τρόπο;
  • Καλύπτονται όλα τα εκτιθέμενα τρόφιμα;
  • Το φαγητό φαίνεται 100% φρέσκο;

 

Το γεύμα σας

  • Το ζεστό φαγητό σερβίρεται ζεστό και το κρύο φαγητό κρύο; Εάν η θερμοκρασία δεν είναι σωστή, στείλτε το πίσω.
  • Μαγειρεύεται σωστά το κρέας; Δεν πρέπει να υπάρχει ροζ κρέας. Εάν μέρος του γεύματός σας δεν είναι καλά μαγειρεμένο, στείλτε το πίσω.
  • Σε χώρες και περιοχές όπου το νερό δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση, μην τρώτε ωμά λαχανικά και σαλάτες πλυμένες με αυτό.
  • Εάν βρείτε ένα ξένο σώμα (για παράδειγμα τρίχα) στο φαγητό σας, στείλτε το πίσω.
  • Είναι το φαγητό φρέσκο; Αν δείχνει “χθεσινό”, μην το φάτε.

 

Αντιμετωπίζοντας την τροφική δηλητηρίαση στο ταξίδι

Εάν συμβεί το χειρότερο και πάθετε τροφική δηλητηρίαση, δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

  • Είναι καλή ιδέα να λάβετε λοπεραμίδη (Imodium ή παρόμοια) που βοηθά στη μείωση της διάρροιας, καθώς και χάπια κατά της ναυτίας.
  • Πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε, για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
  • Όταν αναρρώνετε από τροφική δηλητηρίαση, είναι καλή ιδέα να πάρετε ένα συμπλήρωμα επανυδάτωσης για να αντικαταστήσετε τα χαμένα άλατα και μέταλλα.
  • Όταν επιστρέψει η όρεξή σας, ξεκινήστε τρώγοντας απλά, μη λιπαρά τρόφιμα όπως ρύζι ή παξιμάδια. Σταδιακά, συμπεριλάβετε άλλα τρόφιμα τις επόμενες δύο ημέρες.
  • Η ήπια τροφική δηλητηρίαση διαρκεί 24 ώρες. Εάν δεν βλέπετε σημάδια ανάκαμψης μετά από αυτό, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!