10 συμβουλές για ασφαλείς καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και τα παιδιά σας είναι ήδη… “αλλού”! Με τις σάκες παρατημένες στο πιο βαθύ σημείο της ντουλάπας, το πρόγραμμα των παιδιών το καλοκαίρι είναι μία ωδή στην κίνηση. Θα τρέξουν, θα παίξουν, θα χορέψουν, θα αναρριχηθούν, θα κολυμπήσουν, θα ποδηλατήσουν, θα πεζοπορήσουν, θα κατασκηνώσουν, θα εξερευνήσουν, και τόσα άλλα.

Όμως, όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ασφάλεια. Για αυτό, δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί 10 συμβουλές για τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών, καθώς και τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών για παιδιά και βρέφη.

 

#01. Προστασία του παιδικού δέρματος

Το καλοκαίρι, ο ήλιος είναι φίλος και εχθρός! Προστατέψτε το παιδικό δέρμα, εφαρμόζοντας αντηλιακό κάθε φορά που το παιδί βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Θυμηθείτε ότι αντηλιακό δεν σημαίνει μία εφαρμογή “και καθαρίσατε”, αλλά επάλειψη κάθε δύο ώρες, μετά το κολύμπι ή τη σωματική άσκηση. Ελαφριά ρούχα και καπέλα για τον ήλιο συνιστώνται. Επιπλέον, περιορίστε το παιχνίδι των παιδιών σε εξωτερικούς χώρους από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

 

#02. Ενυδάτωση

Το καλοκαίρι, η ενυδάτωση είναι υπεραπαραίτητη, και όχι μόνο όταν τα παιδιά κάνουν σπορ ή κάθονται στον ήλιο. Διατηρήστε τα παιδιά ενυδατωμένα ανά πάσα στιγμή, αποφεύγοντας αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και χυμούς φρούτων, που μπορεί να επιδεινώσουν την αφυδάτωση.

Το νερό είναι η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης για παιδιά άνω του ενός έτους, ενώ το μητρικό γάλα και η φόρμουλα είναι τα προτιμώμενα υγρά για την ενυδάτωση των παιδιών κάτω του ενός έτους. Για να ελέγξετε αν το παιδί σας είναι αρκετά ενυδατωμένο, ρίξτε μια ματιά στο χρώμα των ούρων του. Θα πρέπει να έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα, όχι χρυσαφί ή σκούρο.

 

#03. Προσοχή στα έντομα

Τα παιδιά σας δεν είναι τα μόνα που λατρεύουν το καλοκαίρι! Το ίδιο κάνουν και αναρίθμητα έντομα που πολλές φορές δαγκώνουν. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά με μέγιστη συγκέντρωση διαιθυλοτολουαμιδίου (το πιο κοινό δραστικό συστατικό στα εντομοαπωθητικά, θα το δείτε γραμμένο ως DEET) 30%.

Επίσης, συμβουλέψτε τα παιδιά να αποφεύγουν τα στάσιμα νερά που είναι τόπος αναπαραγωγής κουνουπιών. Εάν το παιδί τσιμπηθεί από κουνούπι, μπορείτε να βάλετε τοπικά κορτιζονούχα κρέμα. Σε τσίμπημα από μέλισσα, το πρώτο σας μέλημα είναι να αφαιρέσετε προσεκτικά το κεντρί, χρησιμοποιώντας τσιμπίδα ή καρφίτσα.

 

#04. Ασφαλής ποδηλασία

Το καλοκαίρι, παιδί και ποδήλατο είναι ένα. Καθώς τα παιδιά βγαίνουν έξω για να παίξουν με τους φίλους τους και να κάνουν ποδήλατο στη γειτονιά, βεβαιωθείτε ότι φορούν ένα σωστά τοποθετημένο κράνος. Γίνετε εσείς οι ίδιοι τα καλά πρότυπα για τα παιδιά φορώντας πάντα τα δικά σας κράνη ποδηλάτου και τηρώντας τους ίδιους κανόνες ασφάλειας ποδηλάτου που ζητάτε από τα παιδιά να ακολουθήσουν. Τα παραπάνω ισχύουν και για τις περιπτώσεις που το παιδί κάνει skateboard.

 

#05. Προσοχή στο κολύμπι

Το καλοκαίρι, είναι δύσκολο να βγάλεις τα παιδιά από το νερό. Όμως, χρειάζεται πάντοτε προσοχή και επίβλεψη, καθώς η θάλασσα ή η πισίνα δεν είναι ποτέ ακίνδυνες (στις ΗΠΑ ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου παιδιών σε ηλικίες 1 έως 4 ετών). Τα νήπια πρέπει να απέχουν το πολύ ένα χέρι από τον κηδεμόνα τους, ενώ τα παιδιά πρέπει να είναι πάντα εφοδιασμένα με σωσίβια. Εάν κάνετε καλοκαιρινή εξόρμηση με σκάφος, θα πρέπει να φοράτε σωσίβιο, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά.

 

#06. Υγιεινή των χεριών

Ο Covid δεν είναι πλέον η απειλή του παρελθόντος, αλλά η υγιεινή των χεριών για τα παιδιά παίζει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Θυμηθείτε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα στην παιδική ηλικία δεν είναι ακόμη πλήρως εξελιγμένο, κάτι που κάνει τα παιδιά επιρρεπή σε μολύνσεις. Κάντε το συχνό πλύσιμο των χεριών μέρος της καλοκαιρινής ρουτίνας των παιδιών.

 

#07. Παιδιά και αυτοκίνητο

Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες το καλοκαίρι είναι να μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο. Όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες, μία ώρα παραμονής ενός παιδιού στο αυτοκίνητο, σε σημείο όπου ο ήλιος το χτυπά απευθείας, είναι αρκετή για να προκαλέσει το μοιραίο. Μάθετε περισσότερα για το παιδί σε κλειδωμένο αυτοκίνητο στον ήλιο, στο ειδικό μας άρθρο, εδώ.

 

#08. Ασφάλεια στο παιχνίδι

Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, τα παιδιά λατρεύουν το τραμπολίνο, αλλά πολλοί από τους συνηθισμένους παιδικούς τραυματισμούς το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων διαστρεμμάτων και καταγμάτων, οφείλονται σε αυτό. Επιπλέον, ελέγξτε τις παιδικές χαρές στον χώρο των διακοπών και βεβαιωθείτε για τη σωστή λειτουργία όλων των εξαρτημάτων τους.

 

#09. Προστασία από τους σκύλους

Το καλοκαίρι με το συνεχές παιχνίδι έξω, είναι πιο συνηθισμένο για τα παιδιά να βρεθούν αντιμέτωπα με κάποιο αδέσποτο σκύλο. Επιπλέον, τα παιδιά κάτω των 6 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω του μεγέθους τους. Διδάξτε στο παιδί σας να μην ενοχλεί ποτέ έναν σκύλο εάν τρώει, κοιμάται ή φροντίζει κουτάβια και να μην τρέχει δίπλα από τον σκύλο.

Εάν το παιδί τρομάξει από ένα σκύλο, θα πρέπει να μείνει ψύχραιμο, να μην τρέξει και να ενεργήσει “σαν δένδρο”. Ακίνητο, με τα πόδια ενωμένα, τις γροθιές κάτω από το πηγούνι και τους αγκώνες στο στήθος.

 

#10. Προσοχή στην καλοκαιρινή διατροφή

Καλοκαίρι σημαίνει ταξίδια με το αυτοκίνητο, εξορμήσεις στην παραλία και πολλά ακόμη. Περιστάσεις δηλαδή, όπου η προσοχή στη διατροφή του παιδιού μπορεί να χαλαρώσει. Προβλέψτε για αυτές τις περιπτώσεις και προετοιμαστείτε κατάλληλα. Ετοιμάστε υγιεινές τροφές για τα παιδιά τόσο για τα ταξίδια, όσο και για την παραλία, και μην υποκύπτετε στον πειρασμό της εύκολης λύσης των αναψυκτικών και των παγωτών.

 

Το φαρμακείο των διακοπών για παιδιά και βρέφη

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μας, θα έχετε όμορφες και ασφαλείς διακοπές, μαζί με τα παιδιά. Όμως, χρειάζεστε και κάτι ακόμη: το φαρμακείο των διακοπών για παιδιά και βρέφη. Δείτε τα κυριότερα αντικείμενα που πρέπει να περιέχει:

 • Αμπούλες φυσιολογικού ορού
 • Αντιβιοτική κρέμα με κορτιζόνη
 • Αντιβιοτική κρέμα
 • Αντιισταμινική κρέμα/σιρόπι/χάπια
 • Αντιμυκητιασική κρέμα
 • Αντισηπτικά μαντηλάκια & αντισηπτικό υγρό χεριών
 • Αποστειρωμένες και αυτοκόλλητες γάζες
 • Δοσομετρικά κουταλάκια
 • Διάλυμα ενυδάτωσης σε σκόνη για περιπτώσεις διάρροιας
 • Θερμόμετρο
 • Ιωδιούχο αντισηπτικό σκεύασμα (πχ Betadine)
 • Kαθαρό οινόπνευμα
 • Κολλύριο
 • Κουνουπιέρα για βρέφη έως 6 μηνών
 • Κρέμα αλόης
 • Οξυζενέ
 • Παιδικό αντηλιακό
 • Παραμάνες
 • Σιρόπι παρακεταμόλης
 • Σύριγγες μίας χρήσης
 • Τσιμπιδάκι φρυδιών
 • Υπόθετα γλυκερίνης για δυσκοιλιότητα, βρεφικά
 • Ψαλιδάκι.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!