Το καλοκαίρι δεν έχει μόνο καλά νέα, ξεγνοιασιά και ανεμελιά. Κάποιες φορές, από ένα portal ή ένα τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, μαθαίνουμε άσχημα, και πολλές φορές τραγικά νέα, για κάποιον γονιό που ξέχασε ένα βρέφος σε κλειδωμένο αυτοκίνητο ή για κάποιο παιδάκι που κλειδώθηκε από μόνο του στο αυτοκίνητο.

Συνήθως, η πρώτη μας αντίδραση είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε εμάς και στα παιδιά μας. Είναι όμως αλήθεια; Όσο προσεκτικοί και να είμαστε, το κακό μπορεί να συμβεί, καθώς το κλειδωμένο αυτοκίνητο στον ήλιο μπορεί να γίνει παγίδα θανάτου μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ο ελληνικός ήλιος δεν είναι πάντα φίλος

Πρώτα από όλα, καθώς τις περισσότερες φορές τα τραγικά αυτά νέα έρχονται από αχανείς και πολυπληθείς χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, σκεφτόμαστε ότι είναι πολύ μακριά από τη μικρή μας Ελλάδα. Όμως, ας μην ξεγελιόμαστε. Ο ήλιος δεν κάνει διακρίσεις ανά χώρα, και ειδικά ο ελληνικός ήλιος μπορεί από φίλος να γίνει ο χειρότερος εχθρός μέσα σε μόλις μία ώρα.

 

Οι αριθμοί

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία 25 χρόνια πάνω από 800 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε κλειδωμένα αυτοκίνητα το καλοκαίρι. Στο 54% των περιπτώσεων, το δυστύχημα προήλθε από αμέλεια του γονέα που ξέχασε το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο. Ένα επιπλέον 27% αφορούσε περιπτώσεις όπου παιδιά έπαιζαν χωρίς επιτήρηση και κλειδώθηκαν κατά λάθος στο αυτοκίνητο από μόνα τους.

 

Η έρευνα

Ερευνητές στην Αμερική εξέτασαν πόσο γρήγορα μπορεί ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο να αποβεί μοιραίο για ένα παιδί δύο ετών. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Temperature, αποκάλυψε ότι μία ώρα σε ένα σημείο όπου ο ήλιος χτυπά απευθείας το αυτοκίνητο, είναι δυστυχώς αρκετή για να προκαλέσει το μοιραίο. Ας σημειώσουμε ότι περίπου μία ώρα είναι και ο μέσος όρος επίσκεψης σε ένα κατάστημα για ψώνια.

Μήπως όμως τα πράγματα στη σκιά είναι καλύτερα; Οι ερευνητές εξέτασαν και αυτή την περίπτωση και έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ένα αυτοκίνητο, ακόμη και στη σκιά, μπορεί να γίνει παγίδα θανάτου για το παιδί, μέσα σε δύο μόλις ώρες.

 

Πίνακας

Σε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα, η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει σε επικίνδυνα επίπεδα σε λιγότερη από μία ώρα. Ο παρακάτω πίνακας θα σας σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο ζεσταίνεται ένα αυτοκίνητο στον ήλιο, ανάλογα με τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα.

 

Πόσο γρήγορα ζεσταίνεται το εσωτερικό του αυτοκινήτου

  Εξωτερική θερμ 21°C Εξωτερική θερμ 24°C Εξωτερική θερμ 27°C Εξωτερική θερμ 30°C Εξωτερική θερμ 32°C Εξωτερική θερμ 35°C
10 λεπτά Εσωτερική

θερμ 32°C

Εσωτερική

θερμ 34°C

Εσωτερική

θερμ 37°C

Εσωτερική

θερμ 40°C

Εσωτερική

θερμ 43°C

Εσωτερική

θερμ 45°C

20 λεπτά Εσωτερική

θερμ 37°C

Εσωτερική

θερμ 40°C

Εσωτερική

θερμ 43°C

Εσωτερική

θερμ 45°C

Εσωτερική

θερμ 48°C

Εσωτερική

θερμ 51°C

30 λεπτά Εσωτερική

θερμ 40°C

Εσωτερική

θερμ 43°C

Εσωτερική

θερμ 45°C

Εσωτερική

θερμ 48°C

Εσωτερική

θερμ 51°C

Εσωτερική

θερμ 54°C

40 λεπτά Εσωτερική

θερμ 42°C

Εσωτερική

θερμ 45°C

Εσωτερική

θερμ 48°C

Εσωτερική

θερμ 51°C

Εσωτερική

θερμ 53°C

Εσωτερική

θερμ 56°C

50 λεπτά Εσωτερική

θερμ 44°C

Εσωτερική

θερμ 47°C

Εσωτερική

θερμ 49°C

Εσωτερική

θερμ 52°C

Εσωτερική

θερμ 55°C

Εσωτερική

θερμ 57°C

1 ώρα Εσωτερική

θερμ 45°C

Εσωτερική

θερμ 48°C

Εσωτερική

θερμ 50°C

Εσωτερική

θερμ 53°C

Εσωτερική

θερμ 56°C

Εσωτερική

θερμ 59°C

 

Ανοιχτό παράθυρο; Δεν είναι λύση

Τι συμβαίνει όμως εάν αφήσουμε το παράθυρο ανοιχτό; Ούτε αυτό είναι λύση. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο αμερικανικό περιοδικό Pediatrics έφτασε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και με κατεβασμένο παράθυρο για κάποιους πόντους, η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο εξακολουθεί να ανεβαίνει.

 

Συμπέρασμα

Μία τραγωδία σπάνια προειδοποιεί, αλλά και σπάνια συμβαίνει όταν είμαστε προετοιμασμένοι. Ας έχουμε λοιπόν πάντα τα μάτια μας δεκατέσσερα τις καλοκαιρινές ημέρες. Ποτέ παιδί μόνο του στο κλειδωμένο αυτοκίνητο, ούτε καν για λίγα λεπτά. Πέρα από το παιδί, εννοείται ότι ποτέ δεν αφήνουμε μόνο του ευπαθές άτομο στο αυτοκίνητο, αλλά ούτε και κατοικίδιο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!