Η ουρολοίμωξη, δηλαδή η μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος από μικρόβιο, είναι μία από τις πιο συνηθισμένες λοιμώξεις. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο υπάρχουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια περιστατικά ουρολοιμώξεων παγκοσμίως, με τις μισές γυναίκες να έχουν πάθει ή να πρόκειται να πάθουν τουλάχιστον μία ουρολοίμωξη, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επιπλέον, σε ένα ποσοστό 10% των γυναικών, η λοίμωξη εμφανίζεται κάθε χρόνο.

Οι ουρολοιμώξεις, που οφείλονται κατά 80 – 85% στο βακτήριο E. Coli, είναι 4 φορές πιο συνηθισμένες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, λόγω ανατομικών διαφορών. Το χειρότερο; Οι ουρολοιμώξεις έχουν μία “προτίμηση” στους καλοκαιρινούς μήνες και πολλές φορές δυσκολεύουν ή και καταστρέφουν τις διακοπές μας. Δείτε γιατί συμβαίνει αυτό στο άρθρο μας που ακολουθεί και τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις των διακοπών.

 

Γιατί οι ουρολοιμώξεις αυξάνονται στις διακοπές;

Ίσως σας φαίνεται περίεργο να αντιμετωπίζετε περισσότερες ουρολοιμώξεις στις διακοπές, ειδικά εάν δεν τις αντιμετωπίζετε τόσο συχνά στο σπίτι. Ας εξετάσουμε μερικούς από τους βασικούς λόγους.

 

Αφυδάτωση

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, δεν είναι ασυνήθιστη η αφυδάτωση. Επιπλέον, όταν ταξιδεύετε σε ορισμένους προορισμούς, η πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό μπορεί να είναι περιορισμένη. Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε συμπυκνωμένα ούρα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

 

Αλλαγές στη ρουτίνα του μπάνιου

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να συναντήσετε άγνωστα μπάνια και ανεπαρκείς πρακτικές υγιεινής. Επιπλέον, οι δημόσιες τουαλέτες, ειδικά σε πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές μπορεί να μην πληρούν πάντα τα πρότυπα υγιεινής. Η ανεπαρκής καθαριότητα και οι ακατάλληλες πρακτικές υγιεινής αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης και ουρολοιμώξεων.

 

Αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ

Για πολλές γυναίκες και άνδρες, διακοπές σημαίνει χαλάρωση και αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, πολλές φορές δυστυχώς, περισσότερο από όσο πρέπει (μπορείτε να δείτε περισσότερα για την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια διακοπώ και εορτών στο ειδικό μας άρθρο εδώ). Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη και να οδηγήσει στην εμφάνιση ουρολοιμώξεων.

 

Έκθεση σε βακτήρια

Ένα ταξίδι δεν μπορεί ποτέ να είναι “αποστειρωμένο”. Διάφορες πλευρές των διακοπών μας, όπως οι πισίνες, τα συνθετικά υφάσματα, το θαλασσινό νερό, ακόμη και οι ανέσεις των δωματίων του ξενοδοχείου, μπορούν να μας εκθέσουν σε βακτήρια, που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων.

 

Συμβουλές

Σε αυτές τις διακοπές, αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις, με τις παρακάτω συμβουλές μας.

 

Μην καθυστερείτε να πάτε στην τουαλέτα

Κατά τη διάρκεια μίας πτήσης ή οποιουδήποτε άλλου ταξιδιού, ίσως θεωρείτε ότι πρέπει να κρατηθείτε και να αναβάλλετε όσο το δυνατόν περισσότερο την τουαλέτα. Το πρόβλημα είναι ότι καθώς η ούρηση είναι αυτή που ξεπλένει τα κακά βακτήρια από την ουροδόχο κύστη, προτού τους δοθεί η ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν, η καθυστέρηση αυτή μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη.

 

Μείνετε ενυδατωμένες

Κάνετε μία συνειδητή προσπάθεια να ενυδατώνεστε, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όσο και στο πρόγραμμα των διακοπών σας. Κάντε το μπουκάλι με το νερό σας τόσο απαραίτητο αξεσουάρ διακοπών, όσο και το κινητό σας. Ενυδατωθείτε όχι μόνο μέσα από το νερό, αλλά και από τις τροφές. Δείτε στο σχετικό μας άρθρο τις τροφές που ενυδατώνουν.

 

Μην κάθεστε με βρεγμένα μαγιό

Το να κάθεστε με βρεγμένο μαγιό για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει ένα υγρό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Βγάλτε το μαγιό σας το συντομότερο δυνατό μετά το κολύμπι και ξεπλύνετε το με κρύο νερό.

 

Λάβετε προφυλάξεις σε πισίνες

Δυστυχώς, οι πισίνες δεν είναι πάντα καθαρές και το μολυσμένο νερό είναι ένας από τους κύριους λόγους ουρολοιμώξεων. Επιπλέον, η παρουσία χλωρίου και άλλων απολυμαντικών στο νερό μπορεί να ερεθίσει την ουρήθρα και να διαταράξει τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων, οδηγώντας ενδεχομένως σε ουρολοιμώξεις. Φροντίστε να κάνετε σχολαστικό ντους μόλις βγείτε από την πισίνα και να αφαιρέσετε τυχόν βρεγμένα μαγιό, όπως σας προτείνουμε παραπάνω.

 

Φοράτε υφάσματα που αναπνέουν

Όσον αφορά τα ρούχα, επιλέξτε υφάσματα που αναπνέουν όπως βαμβάκι ή λινό. Τα συνθετικά υλικά μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία, δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

 

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα “κλασικά” προβλήματα των διακοπών. Δυστυχώς, η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει και σε ουρολοιμώξεις. Η πίεση που ασκείται στην ουροδόχο κύστη από τη δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση ούρων, μία από τις αιτίες των ουρολοιμώξεων.

 

Χρησιμοποιήστε το δικό σας σαπούνι

Όλοι εκτιμούμε τα μικρά “δωράκια” που βρίσκουμε στο μπάνιο του ξενοδοχείου μας. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα σαπούνια των ξενοδοχείων είναι πολλές φορές υπερβολικά αρωματισμένα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή ακόμα και αλλεργική αντίδραση. Χρησιμοποιήστε το δικό σας σαπούνι με ισορροπημένο pH που θα βάλει ένα επιπλέον στρώμα άμυνας ανάμεσα σε εσάς και μια ουρολοίμωξη.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!