Γιορτές. Μπορείτε να τις φανταστείτε χωρίς χριστουγεννιάτικο δένδρο; Χωρίς δώρα για την οικογένεια και τους φίλους; Χωρίς ρεβεγιόν με εορταστικά τραπέζια, καλά σερβίτσια και ασημένια μαχαιροπίρουνα; Και τέλος, χωρίς ένα ποτήρι καλό, κόκκινο κρασί ή σαμπάνιας τη στιγμή της αλλαγής του χρόνου;

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τις γιορτές χωρίς όλα τα παραπάνω. Όμως, όταν η συζήτηση φτάνει στο αλκοόλ, μαζί της πρέπει να φτάνει και κάτι που συχνά ξεχνάμε μέσα στο πνεύμα των γιορτών. Το μέτρο. Δυστυχώς, πολλές φορές το “μεθυστικό” πνεύμα των γιορτών επεκτείνεται και στον οργανισμό μας με την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα; Πολλές φορές ολέθρια! Αυτό που ξεκινά σαν “ακόμα ένα ποτηράκι” μπορεί συχνά να οδηγήσει σε κάποιες αμήχανες προσωπικές στιγμές, όταν παραφερόμαστε εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ, και στο χειρότερο δυνατό σενάριο σε κάποιο οικογενειακό δράμα. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί τα “ΔΕΝ” των γιορτών, όταν μιλάμε για το αλκοόλ.

 

Αλκοόλ και τιμόνι

Είναι χιλιάδες οι καμπάνιες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Παρ’ όλα αυτά όμως, είμαστε ακόμη μακριά από τον επιθυμητό στόχο. Τα στατιστικά στοιχεία είναι, δυστυχώς, απογοητευτικά αλλά και ανατριχιαστικά.

Περισσότερα από 3.000.000 άτομα (στην πλειοψηφία τους άνδρες) πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του αλκοόλ, με σχεδόν 1.000.000 από αυτούς τους θανάτους να οφείλονται σε τροχαία δυστυχήματα. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι μία πόλη στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης σβήνεται παγκοσμίως από τον χάρτη εξαιτίας του αλκοόλ, καταλαβαίνει πόσο δύσκολο και ανηφορικό δρόμο έχει να διανύσει ακόμη η παγκόσμια κοινότητα μέχρι οι δρόμοι να γίνουν ασφαλείς.

Τα στοιχεία είναι ακόμη πιο απογοητευτικά, όταν μιλάμε για τη χώρα μας, που έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θανατηφόρων  οδικών τροχαίων ατυχημάτων σύμφωνα με τη Eurostat. Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία των γιορτών, οργανώσεις όπως η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία προειδοποιούν για τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ, υπενθυμίζοντας παράλληλα το νόμιμο όριο αλκοόλ στο αίμα.

Νόμιμο όριο αλκοόλ: 0,5 γραμμάρια/λίτρο αίματος

Ισοδυναμεί με

  • Περίπου 500 ml (ένα μεγάλο μπουκάλι) μπίρας
  • Περίπου 200 ml (ενάμισι ποτήρι) κρασί
  • Περίπου 50 – 60 ml (ένα ποτό) ουίσκι, βότκας ή ούζου

 

Αλκοόλ και δίαιτα

Κατά τη διάρκεια των γιορτών το αλκοόλ μπορεί εύκολα να καταστρέψει προσπάθεια εβδομάδων ή και μηνών, όσον αφορά το πρόγραμμα της δίαιτάς σας. Σύμφωνα με αγγλική έρευνα, 4 στις 10 γυναίκες προσλαμβάνουν πάνω από 1.000 θερμίδες, λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, μέσα σε ένα μόνο βράδυ, ενώ γίνονται ταυτόχρονα πιο επιρρεπείς στην παράλληλη υπερκατανάλωση φαγητού.

Διαβάστε στη συνέχεια τις συμβουλές μας που μπορούν να μετριάσουν το αποτέλεσμα του αλκοόλ στη δίαιτά σας και… καλές γιορτές!

 

Πρώτα τρώμε και μετά πίνουμε.

Με άδειο στομάχι, το αλκοόλ απορροφάται αμέσως και επιδρά πολύ γρήγορα. Ζαλιζόμαστε, και κατά συνέπεια, πίνουμε ακόμη περισσότερο. Τρώγοντας κάτι πλούσιο σε πρωτεΐνες ή καλά λίπη δημιουργείται ένα υπόστρωμα στο στομάχι που επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ.

 

Πεινάτε περισσότερο; Μπορεί να φταίει το ποτό.

Ο… εχθρός της μεζούρας είναι πολλές φορές τα ποτά που δημιουργούνται με μεζούρες! Μιλάμε φυσικά για τα διάφορα κοκτέιλ, που εκτός από τις θερμίδες έχουν επιπροσθέτως και ζάχαρη που (μαντέψτε!) σας κάνει να πεινάτε ακόμη περισσότερο. Αυτές τις γιορτές, αποφύγετέ τα.

 

Μετρήστε σωστά τις θερμίδες.

Τα ποτήρια των εστιατορίων είναι μεγαλύτερα από τα standard ποτήρια με τα οποία μετράμε τις θερμίδες. Ένα ποτήρι Cabernet Sauvignon στο αγαπημένο σας εστιατόριο μπορεί να έχει έως και 40% παραπάνω θερμίδες από αυτές που επιτρέπει ο διαιτολόγος σας.

 

Ένα έως δύο την ημέρα.

Υπάρχει μία ευρέως διαδεδομένη παρεξήγηση ότι ο “χρυσός” κανόνας των 1 έως 2 ποτών την ημέρα μπορεί να ερμηνευθεί ως “δεν πίνουμε τίποτα για μία εβδομάδα και πίνουμε 7 ποτά στο ρεβεγιόν”. Τεράστιο λάθος! Πολλά ποτά σημαίνει ότι το σώμα σας πρέπει να κάψει εκατοντάδες θερμίδες από το αλκοόλ ΠΡΙΝ αρχίσει να καίει τα υπόλοιπα.

 

Ποτό και νερό. Συνδυάστε τα!

Το ποτό αφυδατώνει και μπορεί να οδηγήσει σε τρομερά hangover την επόμενη ημέρα. Για να ανταπεξέλθει το σώμα σας, ζητά την πλουσιότερη πηγή ενέργειας που υπάρχει, δηλαδή… λίπος. Αποφύγετέ το, πίνοντας όσο δυνατόν περισσότερο νερό μπορείτε μαζί με την κατανάλωση αλκοόλ.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!