Περισσότερα από 30 διαφορετικά βακτήρια, ιοί και παράσιτα είναι γνωστό ότι μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Επιπλέον οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορούν να μεταδοθούν και με τρόπους εκτός από τη σεξουαλική επαφή, όπως για παράδειγμα μέσω της απλής δερματικής επαφής ή της κοινής χρήσης πετσετών.

Τέλος, πολλά από πιο συνηθισμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, ο έρπης, οι τριχομονάδες κλπ είναι πολλές φορές ασυμπτωματικά, κάτι που καθιστά την εικόνα ακόμα πιο ζοφερή.

Υπάρχουν άραγε τρόποι πρόληψης και υγιεινής σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, εκτός από την πλήρη αποχή από τη σεξουαλική επαφή; Υπάρχουν, και τους συγκεντρώσαμε στο άρθρο μας που ακολουθεί. Διαβάστε τους και τηρήστε τους, τόσο εσείς, όσο και ο ερωτικός σας σύντροφος.

 

Χρήση προφυλακτικού

Τα προφυλακτικά είναι η μόνη μορφή αντισύλληψης που βοηθά στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, θα σας προστατεύσουν από χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδωση, HIV, ηπατίτιδα Β, και άλλα νοσήματα (και φυσικά, από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη). Η σωστή χρήση προφυλακτικού απαιτεί πάντοτε νέο προφυλακτικό από λάτεξ ή πολυουρεθάνη για κάθε σεξουαλική πράξη (στοματική, κολπική ή πρωκτική).

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα προφυλακτικά ΔΕΝ είναι πανάκεια και δεν αποτελούν λόγο εφησυχασμού και αλλαγής πολυάριθμων ερωτικών συντρόφων.

Υπάρχουν αφροδίσια νοσήματα, όπως ο έρπης, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, η σύφιλη και το Mpox (πρώην Ευλογιά των Πιθήκων) που μπορούν να μεταδοθούν από την απλή δερματική επαφή.

 

Εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός πριν από το σεξ μπορεί να αποτρέψει ορισμένους τύπους σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για την πρόληψη των νοσημάτων που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), την ηπατίτιδα Α και την ηπατίτιδα Β.

 

Ούρηση πριν και μετά το σεξ

Η ούρηση αποτελεί τον φυσικό τρόπο του οργανισμού για να “καθαρίζει” την περιοχή, και στα δύο φύλα. Κρίνεται απαραίτητη, πριν και μετά το σεξ, για άνδρες και γυναίκες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ούρησης μετά το σεξ, απομακρύνονται τυχόν βακτήρια που μπορεί να έχουν εισέλθει στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

 

Πλύσιμο γεννητικών οργάνων

Μην το αμελείτε ποτέ και μην “τεμπελιάζετε”. Μετά τη σεξουαλική επαφή, η περιοχή των γεννητικών οργάνων πρέπει πάντοτε να πλένεται με άφθονο, τρεχούμενο νερό. Το πλύσιμο, ειδικά στον άνδρα, πρέπει να γίνεται σχολαστικά, ώστε να απομακρύνεται και τυχόν σμήγμα που έχει συγκεντρωθεί κάτω από την πόσθη.

Οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα χημικά καθαριστικά στον κόλπο, καθώς και τυχόν αρωματικά σαπούνια που μπορεί να αλλοιώσουν τη χλωρίδα της περιοχής. Πλύσεις με ήπιο σαπούνι ή χαμομήλι προτιμώνται.

 

Όχι κοινόχρηστες πετσέτες

Αποφύγετε να μοιράζεστε πετσέτες με τον ερωτικό σας σύντροφο. Οι πετσέτες που κρέμονται σε ένα υγρό μπάνιο είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για την ανάπτυξη, διάδοση και ανταλλαγή βακτηρίων με τον ερωτικό σας σύντροφο. Επιπλέον προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα για το σκούπισμα της ευαίσθητης περιοχής με αυτή που σκουπίσατε μαλλιά, πόδια και το υπόλοιπο σώμα. Οι γυναίκες καλό είναι να σκουπίζουν την περιοχή ταμποναριστά.

 

Περιποιημένα νύχια

Οι έντονες στιγμές με το πάθος που αφήνει “νυχιές” στο δέρμα, μπορεί να είναι εντυπωσιακές στο σινεμά, δεν είναι καθόλου όμως επιθυμητές στην πραγματική ζωή. Τα νύχια πρέπει να είναι πάντα περιποιημένα, κομμένα και πεντακάθαρα, για την αποφυγή αμυχών και τραυματισμών, που ανοίγουν “πύλες” στις μολύνσεις.

 

Έλεγχος και τσεκάπ

Ελέγχετε τακτικά το σώμα σας (γεννητικά όργανα, πρωκτός, στόμα, μάτια) και αν εντοπίσετε οποιαδήποτε σημάδια αλλοίωσης συμβουλευτείτε τον γιατρό. Επιπλέον, εάν είστε ιδιαίτερα δραστήριοι σεξουαλικά και/ή ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, κάνετε ετήσιο τσεκάπ, αλλά και ειδικές εξετάσεις.

 

Μονογαμική σχέση

Τέλος, ο 100% σίγουρος τρόπος για να αποφύγετε οποιοδήποτε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι η μονογαμική σχέση. Προσοχή όμως! Βεβαιωθείτε ότι πριν αφοσιωθείτε για πάντα ο ένας στον άλλον, τόσο εσείς, όσο και ο ερωτικός σας σύντροφος, είστε “καθαροί” – αλλιώς, απλά θα ανακυκλώνετε τα υπάρχοντα σεξουαλικά νοσήματα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!