Στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, υπάρχουν κάποιοι αριθμοί που, κυριολεκτικά, τρομάζουν. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο, 375 εκατομμύρια άνθρωποι θα παρουσιάσουν χλαμύδια, γονόρροια, τριχομονάδωση ή σύφιλη.

Ακόμη, περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15-49 ετών υπολογίζεται ότι έχουν λοίμωξη των γεννητικών οργάνων με τον ιό του απλού έρπητα HSV. Και τέλος, περισσότερες από 1 εκατομμύριο σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις παρουσιάζονται καθημερινά παγκοσμίως, η πλειονότητα των οποίων είναι ασυμπτωματικές.

Αυτές ακριβώς τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις, τους πιο “ύπουλους εχθρούς” της σεξουαλικής μας υγείας, αναλύει το άρθρο μας που ακολουθεί. Διαβάστε το και πάρτε τα μέτρα σας.

 

Γενικά

Τα ασυμπτωματικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι συχνότερα από ό,τι τα ίδια νοσήματα με συμπτώματα. Υπάρχει υψηλότατος επιπολασμός σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων χωρίς συμπτώματα, ενώ κάποιοι άνθρωποι μπορούν να ζουν με ΣΜΝ για πολλά χρόνια χωρίς να το γνωρίζουν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εάν δεν είναι προσεκτικοί, μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση σε ορισμένους ή σε όλους τους σεξουαλικούς τους συντρόφους, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να μολύνουν τους επόμενους. Δεν είναι τυχαίοι οι αριθμοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μιλούν για δισεκατομμύρια λοιμώξεις.

 

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα παγκοσμίως. Περίπου το 80% των ανδρών και γυναικών θα μολυνθεί με έναν ή περισσότερους σεξουαλικά μεταδιδόμενους τύπους HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, το συντριπτικό ποσοστό των φορέων δεν λαμβάνει ποτέ επίσημη διάγνωση.

Υπάρχουν 140 και πλέον τύποι του ιού που μπορούν να μολύνουν το δέρμα ή διάφορους βλεννογόνους. Ο μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων με HPV δεν έχει συμπτώματα και ξεκαθαρίζει φυσικά από τον οργανισμό μέσα σε 12 έως 24 μήνες. Ωστόσο, σε τουλάχιστον 1 στις 10 περιπτώσεις, ο HPV παραμένει, μετατρέποντας τη λοίμωξη σε χρόνια, και προκαλώντας προκαρκινικές καταστάσεις.

 

Τριχομονάδωση

Η τριχομονάδωση προκαλείται από ένα πρωτόζωο παράσιτο που ονομάζεται Trichomoniasis vaginalis. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί πόνος κατά την ούρηση ή την επαφή, ερυθρότητα, κάψιμο, κνησμός ή δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, στις περισσότερες των περιπτώσεων, η τριχομονάδωση δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Οι τριχομονάδες δεν είναι αθώες. Χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να επιμείνει για μήνες ή και χρόνια. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή να προκαλέσει πρόωρο τοκετό σε έγκυες γυναίκες. Η θεραπεία είναι πάρα πολύ απλή, καθώς αρκεί ένα τυπικό αντιβιοτικό.

 

Βλεννόρροια

Η βλεννόρροια (ή γονόρροια) είναι μια λοίμωξη με παγκόσμια διασπορά, που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Στο 50% των γυναικών και στο 10% των ανδρών με βλεννόρροια, δεν παρατηρείται κανένα σύμπτωμα, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της νόσου. Η τρέχουσα θεραπεία για τη νόσο είναι η χορήγηση εφάπαξ ένεσης αντιβιοτικού καθώς και από του στόματος αντιβίωση.

Η μη θεραπεία της βλεννόρροιας μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, ουλώδη ιστό που φράζει τις σάλπιγγες, δυσκολία σύλληψης και χρόνιο κοιλιακό άλγος. Οι έγκυες γυναίκες μπορούν επίσης να μεταδώσουν τη μόλυνση στο μωρό τους κατά τη διάρκεια του τοκετού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο βρέφος.

 

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι ομάδα βακτηρίων που προσβάλλουν, ανάλογα με το είδος τους, διάφορα όργανα. Μπορούν να βρεθούν στην ουρήθρα, τα γεννητικά όργανα, τις σάλπιγγες, τον τράχηλο, αλλά και στον φάρυγγα, το στόμα ή τα μάτια (όπου δημιουργούν επιπεφυκίτιδα).

Τα χλαμύδια είναι το δεύτερο συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μετά τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Δυστυχώς, η συμπτωματολογία του νοσήματος είναι σπάνια ή απούσα με 75 έως 80% των γυναικών (και περίπου 30% των ανδρών) να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα.

 

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Υπάρχουν 2 διαφορετικά στελέχη του ιού με το ένα να προσβάλλει τη στοματική κοιλότητα και το άλλο τα γεννητικά όργανα. Τα περισσότερα άτομα με έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν έχουν καθόλου ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα είναι ήπια μοιάζουν με άλλες δερματικές παθήσεις, όπως σπυράκια ή τρίχες που φυτρώνουν προς τα μέσα. Εξαιτίας αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν λοίμωξη από έρπητα.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια ισόβια λοίμωξη, χωρίς, μέχρι στιγμής, θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να αποτρέψουν ή να συντομεύσουν τα ξεσπάσματα της νόσου. Ένα καθημερινό φάρμακο κατά του έρπητα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης της λοίμωξης στον σεξουαλικό σύντροφο.

 

HIV

Ο HIV μερικές φορές εμφανίζεται με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη περίπου ένα μήνα μετά τη μετάδοση. Διαφορετικά όμως, μπορεί να μείνει απαρατήρητος για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ένα άτομο έχει προσβληθεί από τον ιό και δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία, χρειάζεται κατά μέσο όρο μια δεκαετία για να ασθενήσει με AIDS.

 

Επίλογος

Δυστυχώς, το να επαφίεται κάποιος στην εμφάνιση συμπτωμάτων για να γνωρίζει εάν έχει ή όχι κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι εντελώς λανθασμένη νοοτροπία. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν εσείς ή ο σεξουαλικός σας σύντροφος έχετε κάποιο αφροδίσιο νόσημα είναι να κάνετε εξετάσεις. Πριν ξεκινήσετε μια νέα σεξουαλική σχέση, τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας είναι σωστό να ελέγχεστε για τα πιο κοινά ΣΜΝ.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!