Όλοι μας έχουμε διαπιστώσει ότι τα απολαυστικά πράγματα στη ζωή, τις περισσότερες φορές, δεν συνάδουν με την υγεία. Για παράδειγμα, είναι ωραίο να τρως τηγανητές πατάτες με κέτσαπ, να πίνεις κοκτέιλ η ή αναψυκτικά, πραγματικές “βόμβες” ζάχαρης, και να περνάς άπειρες ώρες στον καναπέ βλέποντας Netflix.

Ωστόσο, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, και σε δεκάδες άλλες ακόμη, ο οργανισμός μας χτυπάει καμπανάκι. Πού δεν ισχύει αυτό; Στο σεξ! Με την προϋπόθεση φυσικά ότι είναι ασφαλές, το σεξ είναι μία από τις όχι πολλές απολαύσεις της ζωής που μπορούν να έχουν οφέλη για την υγεία. Δείτε δέκα από αυτά τα οφέλη στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

#01. Πιο δυνατό ανοσοποιητικό

Σε μελέτη για το ανοσοποιητικό μεταξύ ατόμων με σεξουαλικές σχέσεις, διαπιστώθηκε ότι άτομα που έκαναν συχνότερο σεξ (μία έως δύο φορές την εβδομάδα) είχαν σημαντικά περισσότερη ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) στο σάλιο τους, από ότι τα άτομα που έκαναν σπανιότερα σεξ (λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα).

Η ανοσοσφαιρίνη είναι αντίσωμα που παίζει ρόλο στην πρόληψη ασθενειών και είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

 

#02. Καλύτερος ύπνος

Το σώμα σας απελευθερώνει ωκυτοκίνη, την επονομαζόμενη “ορμόνη της αγάπης”, καθώς και ενδορφίνες κατά τη διάρκεια ενός οργασμού. Ο συνδυασμός αυτών των ορμονών μπορεί να λειτουργήσει θετικά στον ύπνο. Και καλύτερος ύπνος σημαίνει ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, περισσότερα χρόνια ζωής, αίσθημα ξεκούρασης και περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

#03. Μείωση στρες

Όταν το σεξ δεν αποτελεί το ίδιο πηγή στρες (συνήθως σε νέες σχέσεις, όπου οι σύντροφοι έχουν διάφορες φοβίες), αποτελεί ένα πολύ καλό ανακουφιστικό από το στρες! Η πράξη του σεξ πλημμυρίζει τον εγκέφαλο με όλων των ειδών τις ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, ενώ μειώνει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη.

Ντοπαμίνη, η οποία επηρεάζει τα κέντρα ευχαρίστησης και ανταμοιβής του εγκεφάλου, ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το στρες, καθώς και η ωκυτοκίνη που είδαμε στην προηγούμενη παράγραφο, απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, με υψηλότερα επίπεδα μετά τον οργασμό.

 

#04. Λιγότεροι πονοκέφαλοι

Όλοι γνωρίζουμε το κλισέ “όχι σήμερα, έχω πονοκέφαλο”! Έρευνες όμως έρχονται να μας εκπλήξουν και να μας δείξουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει πλήρη ή μερική ανακούφιση από τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους.

Σε έρευνες σε άτομα με ημικρανίες και πονοκεφάλους, το 70% ανέφερε μέτρια έως πλήρη ανακούφιση κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας και το 91% μέτρια έως πλήρη ανακούφιση στους πονοκεφάλους.

 

#05. Βελτίωση διάθεσης

Μελέτη σε 30.000 Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες μεταξύ 1989 και 2012 διαπίστωσε ότι το σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε μια μονογαμική σχέση ήταν αρκετό για να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και το κράτημα χέρι με χέρι, μία αγκαλιά, το φιλί και τα χάδια συμβάλλουν επίσης σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η βελτίωση της διάθεσης δεν λειτουργεί σε περιστασιακούς δεσμούς. Μελέτη σε σχεδόν 7500 φοιτητές κολεγίου στις ΗΠΑ σε 14 δημόσια πανεπιστήμια διαπίστωσε ότι όσοι είχαν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους είχαν χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας και αυτοεκτίμησης και υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

 

#06. Βελτίωση της καρδιακής υγείας

Μελέτη 17 ετών παρακολούθησε τη σεξουαλική ζωή 1000 και πλέον ανδρών ηλικίας 40 έως 70 ετών. Οι ερευνητές εξάλειψαν άλλους παράγοντες κινδύνου από τα αποτελέσματα, όπως την ηλικία, το βάρος, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Τα συμπεράσματα ήταν ότι οι άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες καρδιοπάθειας από τους άνδρες που έκαναν σεξ μόνο μία φορά το μήνα ή λιγότερο.

Όμως, οφέλη υπάρχουν και για τις γυναίκες. Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που δήλωσαν ότι έκαναν συχνό και ικανοποιητικό σεξ, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, μια κοινή πρόδρομη καρδιακή νόσο.

 

#07. Καύση θερμίδων

Σίγουρα, δεν θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα του διαιτολόγου σας! Ωστόσο, για τους νέους και υγιείς ανθρώπους, το σεξ μπορεί να είναι μία μορφή άσκησης, αν αφιερώνουν σε αυτό τουλάχιστον 30 λεπτά. Μελέτη σε 20 νεαρά, υγιή ζευγάρια διαπίστωσε ότι έκαιγαν κατά μέσο όρο 85 θερμίδες για κάθε μισή ώρα στο κρεβάτι. Οι άνδρες έκαιγαν περισσότερες από τις γυναίκες, με περίπου 100 θερμίδες έναντι 69.

Οι μελετητές σημειώνουν ότι το επίπεδο της έντασης που ασκείται από τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι υψηλότερο από αυτό του περπατήματος με 4,8 χλμ/ώρα αλλά χαμηλότερο από εκείνο του τζόκινγκ με 8 χλμ/ώρα.

 

#08. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του σεξ και της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης. Έχει γίνει εντυπωσιακός αριθμός μελετών με μελέτη-ορόσημο να διαπιστώνει ότι η σεξουαλική επαφή μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση. Η συστολική πίεση (η λεγόμενη “μεγάλη”)  είναι ο πρώτος αριθμός που δείχνει το πιεσόμετρο.

 

#09. Μείωση πόνου

Σύμφωνα με διακεκριμένους ερευνητές, το σεξ που οδηγεί σε οργασμό απελευθερώνει μία ορμόνη που αυξάνει την αντοχή στον πόνο. Επιπλέον, ειδικά για τις γυναίκες έχει διαπιστωθεί ότι η ερωτική διέγερση μπορεί να εμποδίσει τον χρόνιο πόνο στην πλάτη και στα πόδια, και σε κάποιες περιπτώσεις τον αρθριτικό πόνο.

 

#10. Καλύτερος έλεγχος της ουροδόχου κύστης

Το πυελικό έδαφος (ή πυελικό διάφραγμα) είναι μυϊκό χώρισμα που χωρίζει την πυελική κοιλότητα της λεκάνης από την περιοχή του περίνεου. Ένα ισχυρό πυελικό έδαφος είναι σημαντικό για την αποφυγή της ακράτειας (μιας κατάστασης που θα επηρεάσει περίπου το 30% των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους). Το σεξ είναι ένα είδος προπόνησης για τους μύες του πυελικού εδάφους. Ο οργασμός προκαλεί συσπάσεις σε αυτούς τους μύες, γεγονός που τους ενισχύει.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!