Ο φόβος είναι βαθιά συνυφασμένος με την ανθρώπινη ύπαρξη και εμπειρία. Από τα παιδικά μας χρόνια και τον “μπαμπούλα στη ντουλάπα” μέχρι τα βαθιά μας γεράματα και τον υπαρξιακό φόβο για το “επέκεινα”, ο φόβος εκδηλώνεται σε μυριάδες μορφές.

Ο φόβος στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου ήταν πάντα χρήσιμος, καθώς λειτουργούσε ως ισχυρός καταλύτης για την επιβίωση, πυροδοτώντας φυσιολογικές αντιδράσεις που αυξάνουν την εγρήγορση. Ο τρόμος από την εμφάνιση του λιονταριού έβαζε φτερά στα πόδια! Με αυτή τη λογική, ο φόβος ήταν, και συνεχίζει να είναι φύλακας.

Όμως, κάποιες φορές ο φόβος, εκτός από φύλακας, μπορεί γίνει… δεσμοφύλακας. Ειδικά, όσον αφορά το σεξ, με τις τόσες προσωπικές και ευαίσθητες στιγμές, οι ανησυχίες και οι ανασφάλειες σεξουαλικής φύσης δεν είναι λίγες. Συγκεντρώσαμε τις κυριότερες σεξουαλικές φοβίες γυναικών και ανδρών και σας τις παρουσιάζουμε στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Η έρευνα

Η έρευνα που αποτελεί την κύρια πηγή του άρθρου μας, έγινε από βρετανικό online portal με κλινική ομάδα, αποτελούμενη από ιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου, εκπαιδευμένους στην εξ αποστάσεως ιατρική περίθαλψη. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ενδιαφέρον, τόσο όσον αφορά τις κοινές φοβίες που έχουν τα δύο φύλα, όσο και τους ιδιαίτερους φόβους γυναικών και ανδρών.

 

Γυναικείες φοβίες

Οι 10 πιο συνηθισμένες φοβίες των γυναικών κατά τη διάρκεια του σεξ, από τη συχνότερη έως τη λιγότερο συχνή, είναι οι εξής:

 1. Ο σύντροφός μου δεν θέλει να φορέσει προφυλακτικό.
 2. Ο σύντροφός μου έχει σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
 3. Το προφυλακτικό θα σπάσει, με αποτέλεσμα μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
 4. Το γυμνό σώμα μου δεν είναι ελκυστικό για τον σύντροφό μου.
 5. Ο σύντροφός μου θα επιμείνει σε κάτι που δεν θέλω να κάνω.
 6. Ο σύντροφός μου θα μου ζητήσει να κάνουμε κάτι με το οποίο δεν αισθάνομαι άνετα.
 7. Κάποια σωματική λειτουργία θα συμβεί κατά τη διάρκεια του σεξ και θα με φέρει σε αμηχανία.
 8. Ο σύντροφός μου δεν θα ικανοποιηθεί και δεν θα φτάσει σε οργασμό.
 9. Εγώ δεν θα ικανοποιηθώ και δεν θα φτάσω σε οργασμό.
 10. Είμαι κακή στο σεξ.

Ανδρικές φοβίες

Οι 10 πιο συνηθισμένες φοβίες των ανδρών κατά τη διάρκεια του σεξ, από τη συχνότερη έως τη λιγότερο συχνή, είναι οι εξής:

 1. Η σύντροφός μου έχει σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
 2. Η σύντροφός μου δεν θα ικανοποιηθεί και δεν θα φτάσει σε οργασμό.
 3. Το προφυλακτικό θα σπάσει, με αποτέλεσμα μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
 4. Θα εκσπερματώσω πρόωρα.
 5. Το γυμνό σώμα μου δεν είναι ελκυστικό για τη σύντροφό μου.
 6. Δεν θα μπορέσω να έχω στύση.
 7. Είμαι κακός στο σεξ.
 8. Το πέος μου είναι πολύ μικρό.
 9. Η σύντροφός μου θα θεωρήσει ότι είμαι άπειρος.
 10. Θα νιώσω αμήχανα μετά το σεξ.

 

Πού διαφέρουν τα δύο φύλα

Υπάρχουν κάποιες απαντήσεις, όπως η πιθανότητα σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, το σπάσιμο του προφυλακτικού και η απουσία ικανοποίησης του/της συντρόφου, που είναι, όπως θα αναμενόταν άλλωστε, κοινές, στα δύο φύλα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όμως οι διαφορές.

Είναι προφανές ότι οι άνδρες σκοράρουν πολύ υψηλά σε θέματα ανασφάλειας, έχοντας φοβίες πρόωρης εκσπερμάτωσης, μεγέθους πέους ή απειρίας. Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες έχουν πιεστικούς φόβους σε θέματα συναίνεσης: φοβούνται ότι ο σύντροφός τους δεν θα δεχθεί το “όχι” ως απάντηση, ή θα τους ζητήσει κάτι που θα τις κάνουν να αισθανθούν άβολα.

 

Ειδικές φοβίες σχετιζόμενες με το σώμα

Δυστυχώς, η “πλύση εγκεφάλου” δεκαετιών που μόλις πρόσφατα αρχίζει να υποχωρεί, έχει δημιουργήσει πλήθος φοβιών, σε άνδρες και γυναίκες, που σχετίζονται με το σώμα και την εμφάνιση. Οι 3 πιο συνηθισμένες φοβίες των γυναικών είναι οι εξής:

 • Η τριχοφυΐα μου είναι αντιαισθητική.
 • Το στήθος μου είναι πολύ μικρό.
 • Το στήθος μου είναι πολύ μεγάλο.

Οι 3 πιο συνηθισμένες φοβίες των ανδρών σε σχέση με τη σωματική τους εμφάνιση είναι οι εξής:

 • Η τριχοφυΐα μου είναι αντιαισθητική (κοινό με τις γυναίκες).
 • Το πέος μου είναι πολύ μικρό.
 • Το πέος μου είναι πολύ μεγάλο.

 

Φοβίες εκτός δεκάδας

Υπάρχουν όμως και κάποιες φοβίες, σε άνδρες και γυναίκες, εκτός δεκάδας, που αξίζει ωστόσο να αναφερθούν. Οι 3 πιο σημαντικές:

 • Ο/η σύντροφός μου θα με θεωρήσει “άγριο” κατά τη διάρκεια του σεξ.
 • Ο/η σύντροφός μου θα βρει απωθητικούς τους ήχους που κάνω.
 • Θα πω λάθος όνομα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

 

Επίλογος

Το σεξ πρέπει να είναι μια θετική και υγιής εμπειρία, με ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων σχετικά με τη σεξουαλική υγεία, την αντισύλληψη, τα όρια και άλλα σημαντικά θέματα. Εάν έχετε κάποια από τις παραπάνω φοβίες, μην την αφήσετε να πάρει το “πάνω χέρι”. Συζητήστε τη με τον/την σύντροφό σας, και αν είναι απαραίτητο, απευθυνθείτε σε θεραπευτή. Μην αφήνετε την αμηχανία να σας εμποδίσει να φροντίσετε τα ζητήματα της σεξουαλικής σας υγείας!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!