Ίσως να το έχετε δει και εσείς στο οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον. Δικοί σας άνθρωποι που υπέστησαν καρδιακή προσβολή στο μακρινό ή κοντινό παρελθόν ακολουθούν πλέον έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προσέχουν τον εαυτό τους και φαίνονται πιο υγιείς από ποτέ.

Οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν σίγουρα ένα μεγάλο “μπράβο”. Όμως, ένα εξίσου, αν όχι και μεγαλύτερο “μπράβο” αξίζει σε εσάς που ακολουθώντας ένα σωστό lifestyle έχετε τη δυνατότητα να απομακρύνετε από τη ζωή σας 9 αιτίες που προκαλούν το 90% των καρδιακών προσβολών. Ποιες είναι αυτές; Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας.

 

#01 Κάπνισμα

Η νικοτίνη σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προϊόντα καύσης στο τσιγάρο ή το πούρο ενεργοποιεί τα αιμοπετάλια (κύτταρα που κυκλοφορούν μέσα στο αίμα μας). Αυτά πλέον απελευθερώνουν ουσίες που προκαλούν αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα, ανάπτυξη θρόμβων, αλλά και σπασμούς στις στεφανιαίες αρτηρίες. Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε εκατομμύρια εμφράγματα και θανάτους, που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.

Εάν καπνίζετε, δεν χρειάζεστε εμάς για να σας πούμε ότι πρέπει να το κόψετε. Απλά ακούστε την καρδιά σας.

 

#02 Μη φυσιολογική χοληστερίνη

Η μη φυσιολογική χοληστερίνη έχει σχέση με τις λιποπρωτεΐνες, χημικές ενώσεις στην κυκλοφορία του αίματος που αποτελούνται από απλές πρωτεΐνες και λίπος. Οι λιποπρωτεΐνες έχουν την εξής ταξινόμηση:

  • VLDL (very low density, πολύ χαμηλής πυκνότητας)
  • LDL (low density, χαμηλής πυκνότητας)
  • IDL (intermediate density, μέσης πυκνότητας)
  • HDL (high density, υψηλής πυκνότητας).

Τα αυξημένα επίπεδα της LDL και της ολικής χοληστερίνης, αποτέλεσμα δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά, αυξάνουν άμεσα τις πιθανότητες για στεφανιαία νόσο.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να απομακρύνετε τη χοληστερίνη από το πιάτο σας, αρχίζοντας σήμερα κιόλας.

 

#03 Διαβήτης

Στις δυτικές κοινωνίες, η διαβητική καρδιοπάθεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαβητικοί άνδρες παρουσιάζουν 3 φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σχέση με τους μη διαβητικούς, ενώ το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο στις γυναίκες.

Η αντιμετώπιση της διαβητικής καρδιοπάθειας περιλαμβάνει πάντα οδηγίες για απώλεια βάρους, άσκηση και δίαιτα. Δεν θα ήταν όμως καλύτερο να ακολουθούνται όλα αυτά από νεαρή ηλικία, ώστε να μην εμφανιστεί διαβήτης;

 

#04 Υψηλή πίεση

Η υψηλή πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, γνωστή και ως υπέρταση, είναι ένας από τους πιο “ύπουλους” εχθρούς της καρδιάς. Αφενός προκαλεί συστολή και στένωση στα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τροφοδοτούν την καρδιά και αφετέρου προσθέτει επιπλέον φόρτο εργασίας στον καρδιακό μυ, ο οποίος για να τον αντιμετωπίσει, παχύνεται και αυξάνεται σε μέγεθος.

Ο διατροφικός περιορισμός του νατρίου και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την υπέρταση.

 

#05 Άγχος

Έχετε συχνά ακούσει τη φράση “το άγχος σκοτώνει”. Και δεν είναι λανθασμένη. Ο ιατρικός λόγος για τον οποίον το άγχος κάνει κακό στην καρδιά έγκειται στην απελευθέρωση στον οργανισμό ορμονών του στρες (κορτιζόλη, αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη) με αποτέλεσμα επικίνδυνες αρρυθμίες.

Τα στρεσογόνα γεγονότα δεν βλάπτουν κανέναν άλλον εκτός από εσάς. Αποφύγετέ τα, αναζητήστε ποιότητα ζωής στη μουσική, την τέχνη ή τη φύση και κάντε ένα μεγάλο καλό στην καρδιά σας.

 

# 06 Κοιλιακό λίπος

Και όμως, η “κοιλίτσα” είναι επικίνδυνη για την καρδιά σας. Μελέτες δείχνουν ότι άτομα με αυξημένο κοιλιακό λίπος έχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, ακόμη και αν δεν είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το λίπος που αποθηκεύεται στην κοιλιακή χώρα καλείται σπλαχνικό και βρίσκεται αρκετά βαθιά, περιβάλλοντας τα όργανα του σώματος και παρεμβαίνοντας στην ομαλή λειτουργία τους.

Φυσικά, το κοιλιακό λίπος αντιμετωπίζεται 100% με τον σωστό συνδυασμό διατροφής και άσκησης.

 

#07 Καθιστική ζωή

Το ανθρώπινο σώμα είναι προγραμματισμένο εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια να κινείται και όχι να παραμένει καρφωμένο σε μία καρέκλα ή ένα καναπέ. Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που συνδέουν τον καθιστικό τρόπο ζωής με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μην κάθεστε! Το ζητά η καρδιά σας.

 

#08 Πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά

Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν είναι μόνο νόστιμα. Είναι επίσης υγιεινά και μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά σας. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard, μία μικρομερίδα λαχανικών ή ένα επιπλέον φρούτο είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών κατά 4%.

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερα προβλήματα για την καρδιά.

 

#09 Κακή σχέση με το αλκοόλ

Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς, μεταξύ άλλων, αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL. Ωστόσο οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ, εκτός από πολλά ακόμη προβλήματα, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Προσπαθήστε να κρατήσετε τη σχέση σας με το αλκοόλ στο ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτό την ημέρα και τίποτα παραπάνω.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!