Η καρδιά. Για κάποιους είναι και θα παραμείνει για πάντα ένα αιώνιο μυστικό, ακόμη και όταν όλα τα μυστικά του σύμπαντος θα έχουν κατανοηθεί. Για άλλους, όπως ο μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Πασκάλ, η καρδιά έχει τους “λόγους της που η λογική τους αγνοεί”.

Υπάρχουν όμως και οι λιγότερο ρομαντικοί που ισχυρίζονται ότι η καρδιά είναι ένας μυς που έχει ρόλο αντλίας και αποτελείται από, μεταξύ άλλων, την αριστερή κοιλία, τον αριστερό κόλπο, το δεξιό κόλπο και τη δεξιά κοιλία. Δεν έχουν άδικο! Παρά τον μύθο που περικλείει μεταφορικά την καρδιά μας, αυτή δεν παύει να είναι ένα όργανο του σώματός μας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Πόσο καλά ξέρετε λοιπόν την καρδιά σας; Σας εξετάζουμε στο τεστ 10 ερωτήσεων που ακολουθεί.

 

#01. Η καρδιά σταματά να χτυπά κατά τη διάρκεια μίας καρδιακής προσβολής;

Α. Ναι.

Β. Όχι.

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Β. Όχι.

Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, η καρδιά χτυπά, αλλά η παροχή αίματος σε αυτήν εμποδίζεται. Ως αποτέλεσμα, δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, κάτι που τραυματίζει τον καρδιακό μυ. Όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά, έχουμε τη γνωστή καρδιακή ανακοπή.

 

#02. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τη χοληστερίνη, βοηθώντας έτσι την καρδιά.

Α. Τη μειώνουν.

Β. Δεν τη μειώνουν.

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Α. Τη μειώνουν.

Οι φυτικές ίνες μειώνουν την “κακή” χοληστερίνη και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φασόλια, κλπ. Μπορούν επίσης να προέλθουν από συμπληρώματα διατροφής.

 

#03. Μπορεί ο πόνος στο σαγόνι να είναι σύμπτωμα εμφράγματος;

Α. Ναι.

Β. Όχι.

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Α. Ναι.

Αν και το πιο κοινό σημάδι μιας καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος ή η δυσφορία στο στήθος, δεν είναι πάντα το μόνο σύμπτωμα. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί δύσπνοια, ναυτία, εφίδρωση ή ζάλη. Μερικές φορές, ειδικά οι γυναίκες, μπορεί να έχουν πόνο ή ενόχληση σε άλλα μέρη του σώματος, όπως το σαγόνι.

 

#04. Η χοληστερίνη μας επηρεάζεται από…

Α. Το τι τρώμε.

Β. Πολλούς παράγοντες.

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Β. Πολλούς παράγοντες.

Πολλά πράγματα επηρεάζουν το επίπεδο χοληστερόλης σας, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ηλικία, η έλλειψη άσκησης, καθώς και τα γονίδιά σας. Ωστόσο, ειδικά όσον αφορά τη διατροφή σας, έχετε τον απόλυτο έλεγχο. Περιορίστε τα λιπαρά κρέατα, τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

 

#05. Τι είναι ο ήχος της καρδιάς μας;

Α. Το άνοιγμα και κλείσιμο των βαλβίδων.

Β. Η δόνηση των καρδιακών τοιχωμάτων και των μεγάλων αγγείων.

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Β. Η δόνηση των καρδιακών τοιχωμάτων και των μεγάλων αγγείων.

Όταν ακούμε τον καρδιακό ήχο (που χωρίζεται σε πρώτο και δεύτερο), δεν ακούμε, όπως ίσως θα περιμέναμε, τη σύγκλιση των βαλβίδων της καρδιάς. Εξαιτίας της απότομης κίνησης των βαλβίδων, τα μεγάλα αγγεία και τα καρδιακά τοιχώματα δονούνται. Αυτός είναι και ο ήχος που ακούμε.

 

#06. Το αλάτι είναι…

Α. Φίλος της καρδιάς.

Β. Εχθρός της καρδιάς.

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Β. Εχθρός της καρδιάς.

Το υπερβολικό αλάτι συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Θυμηθείτε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες (και κάποιες φορές τεράστιες) ποσότητες νατρίου. Διαβάστε τις ετικέτες.

 

#07. Η ασπιρίνη σε χαμηλή δόση μπορεί να προλάβει ένα έμφραγμα.

Α. Ναι.

Β. Όχι.

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Α. Ναι.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά καθημερινή χαμηλή δόση ασπιρίνης για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα. Όμως, πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Η ασπιρίνη βοηθά στην πρόληψη των θρόμβων αίματος αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει έλκη στομάχου και αιμορραγία.

 

#08. Ποια είναι μεγαλύτερη αιτία καρδιοπάθειας;

Α. Η έλλειψη άσκησης.

Β. Η παχυσαρκία.

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Α. Η έλλειψη άσκησης.

Το να κάθεστε στον καναπέ, είναι ό,τι χειρότερο για την καρδιά. Σύμφωνα με έκθεση του γνωστού CDC, 40% του πληθυσμού διατρέχει κίνδυνο καρδιακής νόσου λόγω έλλειψης άσκησης. Η παχυσαρκία έπεται με 34%. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα.

 

#09. Για να μειωθούν οι πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, ακόμη και οι μη πότες πρέπει να πίνουν κόκκινο κρασί.

Α. Μύθος.

Β. Αλήθεια.

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Α. Μύθος.

Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, εάν δεν πίνετε, μην ξεκινήσετε. Τα οφέλη του αλκοόλ δεν υπερτερούν των αρνητικών κινδύνων για την υγεία.

 

#10. Το ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα βοηθά την καρδιά.

Α. Ναι.

Β. Όχι.

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Α. Ναι.

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση ψαριού, και ειδικά λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και το σκουμπρί, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι υγιεινά για την καρδιά.

 

ΤΟ ΣΚΟΡ ΣΑΣ!

 

8 – 10 ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συγχαρητήρια! Το “λέει” η καρδιά σας.

 

5 – 7 ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Χρειάζεστε περισσότερη δουλειά.

 

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 5 ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Δυστυχώς “κοπήκατε” –  και ίσως πρέπει να εξετάσετε κάποιες συνήθειες, βλαπτικές για την καρδιά σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!