Οι 4 Ιππείς της Αποκάλυψης είναι εδώ και 2 σχεδόν χιλιάδες χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά οράματα και σύμβολα. Απαθανατισμένοι σε πίνακες, τραγούδια, έργα τέχνης, μέχρι και σε διαφημίσεις, οι 4 Ιππείς αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα δοκιμασίας για την ανθρωπότητα.

Όμως, η δοκιμασία αυτή μπορεί να ισχύει και για την καρδιά σας. Ποιοι είναι άραγε οι δικοί της “Ιππείς της Αποκάλυψης” που είναι πιθανό να την υποβάλλουν σε μελλοντικές δοκιμασίες; Οι ειδικοί απομονώνουν τους εξής 4:

 • Παχυσαρκία
 • Διαβήτης
 • Υπέρταση
 • Τριγλυκερίδια.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί και κάνετε τους 4 Ιππείς να “ξεπεζέψουν”.

Παχυσαρκία και καρδιά

Ως παχυσαρκία ορίζεται η παθολογική και υπέρμετρη αύξηση ποσότητας σωματικού λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αν και υπάρχουν διάφορα “κατώφλια” για την παχυσαρκία, μία γενική παραδοχή είναι η αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος BMI πάνω από 35 (για μία γυναίκα ύψους 1 μέτρου και 60 εκατοστών, αυτό σημαίνει βάρος περίπου 85+ κιλών).

Πώς όμως η παχυσαρκία βλάπτει την καρδιά; Οι ειδικοί εξηγούν ότι το επιπλέον βάρος επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία, καθώς αυξάνεται τόσο η ποσότητα αίματος που πρέπει να αντλήσει η καρδιά όσο και η πίεση για να το κάνει. Ο συνδυασμός αυτών των αλλαγών προκαλεί αύξηση της μάζας του καρδιακού μυ.

Επιπλέον το λίπος είναι ικανό να συνθέσει και να απελευθερώσει στην κυκλοφορία συγκεκριμένα πεπτιδικά συστατικά, κυτταροκίνες και ορμόνες που παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι για κάθε αύξηση του ΒΜΙ κατά μία μονάδα, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αυξήθηκε κατά 5% στους άνδρες και κατά 7% στις γυναίκες.

 

Διαβήτης και καρδιά

Ο διαβήτης αποτελεί τόσο ανεξάρτητο, όσο και συνδυαστικό παράγοντα κινδύνου για μία σειρά από καρδιαγγειακές νόσους. Οι διαβητικοί άνδρες εμφανίζουν 3 φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με τους μη διαβητικούς, με το ποσοστό για τις γυναίκες να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Η πιο συνηθισμένη αιτία καρδιοπάθειας σε άτομο με διαβήτη είναι η σκλήρυνση και απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών (αθηροσκλήρωση). Επιπλέον, τα άτομα με διαβήτη εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, μία ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση κατά την οποία η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει επαρκώς αίμα.

 

Υπέρταση και καρδιά

Αρτηριακή πίεση ονομάζεται η πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς το αίμα κυκλοφορεί μέσα σε αυτές. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε έχουμε αρτηριακή υπέρταση, η οποία πρέπει να θεωρείται διαταραχή της καρδιάς και των αγγείων.

Η καρδιά χτυπά περισσότερες από 100.000 φορές την ημέρα. Όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα σε κάθε έναν από αυτούς τους 100.000 χτύπους. Με την πάροδο των ετών, ο καρδιακός μυς παχαίνει, δεν λειτουργεί κανονικά και ο ασθενής οδηγείται σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Επιπλέον, όταν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητά τους και σκληραίνουν. Η αρτηριοσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και περιφερειακά προβλήματα στα άκρα, όπως κράμπες και κόπωση στη βάδιση.

 

Τριγλυκερίδια και καρδιά

Τα τριγλυκερίδια είναι βασικά λιπίδια που βρίσκονται στα τρόφιμα και τα οποία χρησιμεύουν σαν άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Το περίσσευμά τους αποθηκεύεται τελικά ως λίπος στο σώμα.

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια (σε τιμές άνω των 200 mg/dl) θεωρούνται ισχυρός παράγοντας κινδύνου για διάφορα καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως έμφραγμα, στένωση καρωτίδων, αποφρακτική αρτηριοπάθεια κλπ. Επιπλέον, τα πολύ αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα και ηπατική νόσο.

 

Πώς θα αποφύγετε τον “θυμό” των 4 Ιππέων;

Παρατηρήσατε κάτι; Είναι πολύ συχνό οι 4 “Καβαλάρηδες να “ιππεύουν” σε δυάδες, τριάδες ή ακόμη και όλοι μαζί. Τι εννοούμε; Ότι τα προβλήματα της καρδιάς είναι συνήθως συνδυασμός αιτιών. Είναι σπάνιο να είναι κάποιος, για παράδειγμα, παχύσαρκος και να μην έχει κάποιο άλλο παράπλευρο πρόβλημα (και αν δεν έχει, είναι σίγουρο ότι με το πέρασμα των χρόνων θα αποκτήσει).

Η καρδιά σας χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση που περνά μέσα από τη διατροφή, την άσκηση και την κατάργηση ορισμένων συνηθειών. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές μας και κάνετε τους 4 Ιππείς της Αποκάλυψης να φύγουν καλπάζοντας από την καρδιά σας.

 • Όχι ακινησία. Γυμναστείτε όσο μπορείτε.
 • Βάλτε πολύ περισσότερο περπάτημα στη ζωή σας.
 • Λιγότερο αλάτι στο μαγείρεμα.
 • Περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
 • Περισσότερες φυτικές ίνες.
 • Λιγότερα λιπαρά.
 • Κατανάλωση ψαριού.
 • Μεσογειακή διατροφή.
 • Ελάχιστο αλκοόλ.
 • Καθόλου τσιγάρο.
 • Πάντα ανάγνωση των ετικετών στα τρόφιμα που αγοράζετε για ενημέρωση σε περιεκτικότητα θερμίδων, ζάχαρης και αλατιού.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!