Όλοι  θυμώνουμε. Κάποιες φορές απλά δυσανασχετούμε ή εκνευριζόμαστε, άλλες φορές αγανακτούμε ενώ υπάρχουν και περιστάσεις όπου “βγαίνουμε από τα ρούχα μας” και γινόμαστε έξαλλοι. Συνήθως, στις περισσότερες περιπτώσεις θυμού, αργότερα, με καθαρό μυαλό, μετανιώνουμε για τη συμπεριφορά μας.

Όμως υπάρχει και κάποιος ακόμη που μετανιώνει κάθε φορά που θυμώνουμε. Είναι η καρδιά μας. Όταν το “αίμα μας βράζει” είναι πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποια καρδιακά επεισόδια ή να επιδεινώσουμε μία προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί και προσπαθήστε να θυμώνετε λιγότερο!

 

Θυμός. Ο μεγάλος εχθρός.

Αν και ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα (πολλές φορές μάλιστα δικαιολογημένο), ο συχνός ή πολύ συχνός θυμός και η κακή διαχείρισή του μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλη απειλή για την καρδιαγγειακή υγεία. Μάλιστα, όσο πιο έντονος ή παρατεταμένος είναι ο θυμός, τόσο χειρότερες είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιά. Ο θυμός είναι ο μεγάλος εχθρός.

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ ασθενών με αυξημένο θυμό και κινδύνου ανάπτυξης πρόωρης στεφανιαίας νόσου και καρδιακών επεισοδίων. Η σύνδεση είναι πιθανότατα τόσο άμεση, μέσω βλάβης των αγγειακών τοιχωμάτων, όσο και έμμεση, καθώς τα άτομα που θυμώνουν συχνά έχουν την τάση να παρουσιάζουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για την καρδιά (όπως το κάπνισμα, η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία).

 

Τι συμβαίνει όταν θυμώνουμε;

Τη στιγμή που θυμώνουμε, το σώμα μας ενεργοποιεί μία ισχυρή έκκριση αδρεναλίνης που περιγράφεται με τον αρκετά γνωστό όρο “μάχη ή φυγή”. Ο Homo Sapiens και οι πρόγονοί του εξέλιξαν αυτήν την αντίδραση εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ως μηχανισμό επιβίωσης (για παράδειγμα, για να αποκρούσουν μια επίθεση λιονταριού).

Η αντίδραση μάχης ή φυγής προκαλεί τα εξής:

  • Αύξηση του καρδιακού ρυθμού
  • Αύξηση του ρυθμού αναπνοής
  • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης
  • Συστολή των μυών.

 

Πώς ο θυμός βλάπτει την καρδιά

Το αποτέλεσμα της αντίδρασης “μάχης ή φυγής” που είδαμε παραπάνω είναι ότι ο οργανισμός μας περνά σε μία κατάσταση υπερεπίγνωσης (υπερβολικής αντίληψης), καθώς και σε μία αίσθηση αυξημένης δύναμης και μετάβασης στον προαιώνιο ενστικτώδη τρόπο μάχης.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν το άτομο με τάση χρόνιου θυμού ενεργοποιεί αυτό το είδος απάντησης επανειλημμένα. Οι συχνές αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού θέτουν άμεσα σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, κάποιες από τις ουσίες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου θυμού, μπορούν να αυξήσουν την πηκτικότητα του αίματος. Ως επακόλουθο, μπορεί να παρατηρηθεί φράξιμο των αγγείων και πρόκληση ισχαιμικού επεισοδίου σε καρδιά ή εγκέφαλο.

 

Το κρίσιμο διάστημα των δύο ωρών

Πέρα από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του θυμού στο καρδιαγγειακό, χρειάζεται να αναφέρουμε και το διάστημα των δύο ωρών που ακολουθούν αμέσως μετά από ένα επεισόδιο θυμού. Στις κρίσιμες αυτές δύο ώρες, ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο βρέθηκε σε έρευνα να είναι 4,6 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την ηρεμία (επίσης, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι 3,6 φορές μεγαλύτερος).

 

Αντιμετώπιση

Προληπτικά, άτομα με έντονο και παρατεταμένο θυμό, είναι καλό να επισκεφθούν τον καρδιολόγο, ο οποίος θα ελέγξει για επικείμενο κίνδυνο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι, αλλά και αρκετοί ειδικοί που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε σωστή διαχείριση θυμού.

Κάποιες συμβουλές:

  • Κάνετε ένα διάλειμμα. Η μέθοδος του να μετρήσετε μέχρι το 10 πριν απαντήσετε όταν νιώθετε ότι είστε έτοιμοι να “ανάψετε” δεν είναι κλισέ και βοηθά.
  • Σκεφθείτε το “μετά”. Εάν θυμώσετε, το πιθανότερο είναι ότι θα μετανιώσετε για όσα πείτε. Σκεφθείτε από πριν το “μετά”.
  • Εκτονωθείτε με φυσική δραστηριότητα. Περίπατος, τρέξιμο ή ακόμη και ένας γύρος στο τετράγωνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης βοηθούν.
  • Απευθυνθείτε σε ειδικό. Εάν έχετε συχνές εκρήξεις θυμού, συμβουλευτική ή ατομικά μαθήματα διαχείρισης θυμού είναι πιθανόν να σας βοηθήσουν.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!