Πολλές φορές, όταν ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι λέμε ότι το “απολαμβάνουμε με την καρδιά μας”. Έχετε όμως ποτέ σκεφτεί ότι θα μπορούσαμε να το απολαμβάνουμε “για την καρδιά μας”; Και όμως είναι αλήθεια. Δεκάδες έρευνες δείχνουν ότι η ακρόαση μουσικής έχει θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

Προσοχή όμως! Το να ακούτε το αγαπημένο σας τραγούδι μετά από ένα γεύμα επικών διαστάσεων με λιπαρά και αλάτι, που ακολουθείται από τρία ουίσκι και κάπνισμα ή άτμισμα ΔΕΝ θα ισορροπήσει τη ζημιά. Η ακρόαση μουσικής έχει μεν θετικά αποτελέσματα για την καρδιά, που δεν παύουν όμως να είναι μικρά.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Επιλέξτε εσείς τη μουσική

Η έρευνα δείχνει ότι η μουσική που επιλέγεται από εσάς τους ίδιους έχει πιο ευεργετικά αποτελέσματα από τη μουσική που επιλέγει κάποιος άλλος για εσάς. Αυτό συμβαίνει γιατί η μουσική που επιλέγετε εσείς προκαλεί θετικές αντιδράσεις λόγω της οικειότητας, της προβλεψιμότητας και των συναισθημάτων ασφάλειας που συνδέονται με αυτήν.

Μάλιστα σε συγκεκριμένη μελέτη χαλάρωσης αρτηριών, η οποία εξέτασε τόσο κλασική όσο και ροκ μουσική, η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη όταν οι λάτρεις της κλασικής μουσικής άκουγαν κλασική μουσική παρά όταν άκουγαν ροκ και αντίστροφα. Κάποιος που αγαπά την όπερα μπορεί να ωφεληθεί από μία άρια, ενώ ένας νοσταλγός του ροκ εν ρολ θα χαλαρώσει με το “Stairway to Heaven” των Led Zeppelin. Γίνετε λοιπόν ο δικός σας DJ για την καρδιά σας!

(σε οποιαδήποτε περίπτωση όμως, μην το παρακάνετε με τα decibel γιατί ενδέχεται να δημιουργήσετε πρόβλημα στην ακοή σας)

 

Τα αποτελέσματα της μουσικής στη καρδιά

Η μουσική τροποποιεί τη χημεία του εγκεφάλου προς το καλύτερο. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να παράγουν καρδιαγγειακά οφέλη, όπως αποδεικνύεται από μια σειρά διαφορετικών μελετών που έχουν δείξει τα εξής:

  • Η μουσική επιτρέπει στους ανθρώπους να ασκούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια τεστ καρδιακής καταπόνησης σε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο.
  • Η μουσική βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων χαλαρώνοντας τις αρτηρίες.
  • Η μουσική βοηθά τα επίπεδα του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης να επανέλθουν πιο γρήγορα στην αρχική τους τιμή μετά τη σωματική άσκηση.

 

Μουσική και ντοπαμίνη

Πώς όμως καταφέρνει η μουσική να έχει αυτά τα μικρά μεν, αλλά μετρήσιμα δε αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς; Το μυστικό βρίσκεται στη ντοπαμίνη. Η ακρόαση (αλλά και η δημιουργία) μουσικής πυροδοτεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, της οργανικής ουσίας που όταν βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό, μας κάνει να αισθανόμαστε ευχαρίστηση.

Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι όταν κάποιος ακούει μουσική που του αρέσει, η έκκριση ντοπαμίνης στον οργανισμό του αυξάνεται κατά 9%.

 

Μουσική και ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις

Όμως οι θετικές επιπτώσεις της μουσικής δεν σταματούν μόνο στην πρόληψη. Έρευνες δείχνουν ότι η μουσική μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία των ασθενών με καρδιακές παθήσεις. Η μουσική μπορεί να μειώσει το πιθανό αίσθημα πόνου και άγχους των ασθενών και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι η κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα σύνηθης στους ασθενείς με καρδιακή νόσο, η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής διάθεσης.

 

Παίζετε οι ίδιοι μουσική; Ακόμα καλύτερα!

Τέλος, τα ευεργετικά αποτελέσματα της μουσικής δεν περιορίζονται μόνο στην ακρόαση, αλλά και στην ίδια τη δημιουργία μουσικής. Κιθάρα, πιάνο, πνευστά, κρουστά και οποιοδήποτε άλλο όργανο δεν θα σας δώσουν μόνο στιγμές πραγματικής απόλαυσης σε κάθε ηλικία, αλλά θα βοηθήσουν και την καρδιά σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!