Το άγχος χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ενός ισχυρού αισθήματος ανησυχίας που προέρχεται από μια κρίση άγχους ή πανικού, το οποίο μπορεί να γίνει χρόνιο και να επηρεάσει την καθημερινή ζωή. Ανακαλύψτε τις 5 συμβουλές μας για να μειώσετε το άγχος και να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την ευημερία και την ηρεμία!

Αναγνωρίστε τις αιτίες του άγχους και τα συμπτώματά του

 

 Από πού προέρχεται το άγχος;

Το άγχος προκαλείται κυρίως από το χρόνιο στρες, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά και στην ιδιωτική σου ζωή. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα γεγονός όπως η απώλεια αγαπημένου προσώπου, ασθένεια, αλλά και από μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σας (διαζύγιο, μετεγκατάσταση). Το άγχος μπορεί επίσης να σας χτυπήσει σε ορισμένες περιόδους της ζωής, όπως μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης ή στην εμμηνόπαυση, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικές ορμονικές αλλαγές.

 

  Πώς εκδηλώνεται;

Τα συμπτώματα του άγχους περιγράφονται ως ένας ισχυρός φόβος, μερικές φορές αισθητός κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο οποίος έχει επιπτώσεις στη ζωή και τις καθημερινές δραστηριότητες. Το ανήσυχο άτομο μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο, ευερέθιστο, να δυσκολεύεται να εστιάσει ή να θυμηθεί πράγματα εξαιτίας μιας έντονης ροής σκέψεων. Μερικές φορές, το άγχος είναι επίσης υπεύθυνο για σωματικά συμπτώματα όπως μυϊκή ένταση, πόνο στην πλάτη ή τον αυχένα, αίσθημα σφίξιμο στο στομάχι, ακόμη και καρδιακά προβλήματα.

 

Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

 

1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα σας και αγαπήστε τα

 Από την παιδική μας ηλικία, έχουμε μάθει να κρύβουμε τα συναισθήματά μας, ειδικά τα αρνητικά μας όπως θυμό, φόβο ή λύπη. Αυτά τα συναισθήματα είναι μέρος του εαυτού μας και πρέπει να γίνουν αισθητά και ευπρόσδεκτα πλήρως για να απελευθερωθούν. Μην αισθάνεστε ένοχοι λοιπόν για ότι αισθάνεστε! Εκφράστε τα και θα νιώσετε καλύτερα.

 

2. Περιορίστε τα κοινωνικά δίκτυα και τις ειδήσεις

Για να θεραπεύσετε το άγχος, η απομάκρυνση από όλα τα αρνητικά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και να εστιάσετε στα θετικά. Η τρέχουσα κατάσταση της υγείας είναι πανταχού παρούσα στα μέσα ενημέρωσης εδώ και αρκετούς μήνες, ενισχύοντας αυτό το συλλογικό φαινόμενο του άγχους και της αβεβαιότητας για το μέλλον. Το να απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις ειδήσεις και τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας εύκολος τρόπος να κρατήσετε το μυαλό σας με πιο χαλαρωτικές ή θετικές δραστηριότητες, όπως αθλήματα ή την παρέα ενός φίλου.

 

3. Εστιάστε στην αναπνοή σας

Όταν είμαστε αγχωμένοι, η αναπνοή μας αλλάζει και γίνεται λιγότερο σταθερή. Αφιερώνοντας χρόνο για πιο συνειδητή αναπνοή, με καρδιακή συνοχή για παράδειγμα ή κοιλιακή αναπνοή, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε σχεδόν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.

 

4. Ασκηθείτε για να χαλαρώσετε

Για την καταπολέμηση του άγχους και του στρες, η σωματική δραστηριότητα είναι κάτι παραπάνω από συνιστώμενη. Μέσω της έκκρισης ενδορφίνης και ντοπαμίνης, ο αθλητισμός σας βοηθά να αυξήσετε την ευεξία σας και να απελευθερώσετε τη συσσωρευμένη πίεση. Για διπλή δράση, επιλέξτε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες για να επωφεληθείτε από το φυσικό φως και τον καθαρό αέρα!

 

5. Προσοχή στον ύπνο και τη διατροφή σας

Όταν το άγχος διαρκεί αρκετές ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, το σώμα είναι πολύ συχνά διαταραγμένο. Μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές ύπνου, καθώς και διατροφικές συνήθειες που ενθαρρύνουν την υπερβολική ζάχαρη, για παράδειγμα. Γι’ αυτό, πρέπει να προσπαθήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο για να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο ακούγοντας μουσική ή podcast που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλά και να επικεντρωθείτε σε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ωμέγα-3, που είναι γνωστά για τη θετική τους επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!