Ρόδι. Σύμφωνα με την παράδοση, εάν το σπάσετε την Πρωτοχρονιά, θα φέρει καλή τύχη.

Θα φέρει γονιμότητα.

Θα φέρει πλούτο και ευεξία.

Εάν όμως το καταναλώσετε θα φέρει πολλά περισσότερα καλά, και μάλιστα (σε αντίθεση με τα παραπάνω) επιβεβαιωμένα από την επιστήμη. Γνωρίστε στο άρθρο μας που ακολουθεί ένα φρούτο με μοναδική διατροφική αξία που του αξίζει να έχει την τιμητική του όχι μόνο την Πρωτοχρονιά, αλλά κάθε μέρα του χρόνου.

 

Η ιστορία του ροδιού

Το ρόδι είναι γνωστό και αγαπημένο στην πατρίδα μας από την αρχαιότητα. Στις ανασκαφές των Μυκηνών, συναντάμε το ρόδι σε μορφή χρυσού περιδεραίου. Πήλινα ομοιώματα ροδιού είναι επίσης συνηθισμένα. Το ρόδι συσχετίστηκε, όπως έχει τεκμηριώσει η αρχαιολογική σκαπάνη, με τις πιο σημαντικές γυναικείες θεότητες: την Αφροδίτη, την Αθηνά, την Άρτεμη, και, πάνω από όλα, την Ήρα.

 

Ο δεκάλογος του ροδιού

Δείτε στη συνέχεια 10 μοναδικές ιδιότητες του ροδιού, που το κάνουν απαραίτητο για τον οργανισμό μας.

 

 1. Γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Το ρόδι έχει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ! Ένα φλιτζάνι με καρπούς (174 γραμμάρια) περιέχει:

 • Φυτικές ίνες: 7 γραμμάρια
 • Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
 • Βιταμίνη C: 30% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης
 • Βιταμίνη Κ: 36% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης
 • Φολικό οξύ: 16% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης
 • Κάλιο: 12% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης

 

 1. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το ρόδι έχει εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά στο χυμό και τη φλούδα του. Έχει βρεθεί μάλιστα ότι ο χυμός ροδιού έχει τριπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

 

 1. Οφέλη για την καρδιά

Ο χυμός του ροδιού κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση φαίνεται να αυξάνει την αιματική παραγωγή ενώ ταυτόχρονα μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Ακόμη, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το ρόδι μπορεί να έχει οφέλη κατά των καρδιακών παθήσεων καθώς βελτιώνει τις τιμές της χοληστερόλης και προστατεύει την LDL χοληστερόλη από οξειδωτική βλάβη.

 

 1. Απαραίτητο για τον αθλούμενο

Εάν αθλείστε, το ρόδι θα συμβάλει στην ταχύτερη πλήρωση αποθεμάτων καλίου στον οργανισμό σας. Αυτό σημαίνει λιγότερες επώδυνες κράμπες και αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας του ασκούμενου.

 

 1. Όφελος για τον προστάτη

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να είναι χρήσιμος σε άνδρες με προβλήματα προστάτη, δυνητικά αναστέλλοντας την πιθανότητα ανάπτυξης όγκων και μειώνοντας τη θνησιμότητα.

 

 1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η τακτική πρόσληψη χυμού ροδιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε μόλις δύο εβδομάδες.

 

 1. Καταπολεμά βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις

Οι φυτικές ενώσεις στο ρόδι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση επιβλαβών μικροοργανισμών.

 

 1. Βοηθά στη στοματική υγιεινή

Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του ροδιού προστατεύουν από λοιμώξεις και φλεγμονές στο στόμα, όπως η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και η στοματίτιδα της οδοντοστοιχίας.

 

 1. Αποτελεσματικό στην ακμή

Η κατανάλωση ροδιού, τροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά, (να προτιμώνται οι καρποί από τον χυμό) μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του δέρματος.

 

 1. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα μόριο στo ρόδι, που μετασχηματίζεται από μικρόβια στο έντερο, επιτρέπει στα μυϊκά κύτταρα να προστατεύονται από τη γήρανση.

 

Επίλογος

Αυτή την Πρωτοχρονιά όχι μόνο σπάστε το ρόδι, αλλά βάλτε το και σε καθημερινή βάση στη διατροφή σας. Ο οργανισμός σας έχει πολλούς λόγους για να σας ευγνωμονεί!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!