Όλοι μας γνωρίζουμε το ρητό “το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας”. Το ακούμε από τον διαιτολόγο μας, από τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους φίλους και πολλές φορές από… την ίδια μας την κοιλιά που γουργουρίζει εάν δεν πάρουμε πρωινό.

Όμως, μήπως άραγε υπάρχει μία ημέρα τον χρόνο, όπου το πρωινό δεν είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας; Μήπως την ημέρα των Χριστουγέννων και του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, το πρωινό γεύμα “παραδίδει τα σκήπτρα του”; Άλλωστε, δεν θα σας λείψουν οι θερμίδες τη συγκεκριμένη ημέρα!

Η απάντηση είναι “όχι”. Και τα Χριστούγεννα, το πρωινό παραμένει το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Και εάν το παραλείψετε και “λιμοκτονήσετε” μέχρι την ώρα του τραπεζιού, σύντομα θα καταλάβετε ότι κάνατε ένα μεγάλο λάθος.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί γιατί πρέπει, οπωσδήποτε, να παίρνετε πρωινό την ημέρα των Χριστουγέννων, καθώς και κάποιες ευφάνταστες προτάσεις για αυτό.

 

Λόγος 1ος: Ο οργανισμός σας περιμένει πρωινό

Η παράλειψη γευμάτων είναι ένα είδος “καψονιού” για τον οργανισμό σας, στο οποίο δεν θα πρέπει να τον υποβάλλετε. Εάν έχετε συνηθίσει να τρώτε το πρωινό σας κάποιες συγκεκριμένες ώρες και απλά το παραλείψετε, ο εγκέφαλός σας θα καταγράψει απουσία τροφής.

Αμέσως θα απελευθερώσει χημικές ουσίες αισθήματος πείνας. Μετά από κάποιες ώρες, και περνώντας ένα συγκεκριμένο κατώφλι, περίπου κατά τις 12 το μεσημέρι των Χριστουγέννων, θα νιώθετε πραγματικά ότι λιμοκτονείτε (έστω και αν παραλείψατε μόνο ένα γεύμα).

Αυτό, όταν έρθει η ώρα του τραπεζιού θα οδηγήσει σε κατανάλωση φαγητού σχεδόν χωρίς όριο, και δυστυχώς χωρίς ευχαρίστηση. Οι έχοντες τάση για Αδηφαγική Διαταραχή (Binge Eating Disorder κινδυνεύουν περισσότερο.

 

Λόγος 2ος : Θα πάρετε συνολικά λιγότερες θερμίδες σε ημερήσια βάση

Κάποιοι ίσως να σκέφτονται ότι το πρωινό της ημέρας σε συνδυασμό με το πλούσιο γεύμα των Χριστουγέννων, θα εκτοξεύσει το θερμιδικό φορτίο στη στρατόσφαιρα. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Σύμφωνα με μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος όρος θερμίδων που καταναλώνει ένα άτομο την ημέρα των Χριστουγέννων είναι 5.373 (δυόμισι φορές πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα). Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι το κάψιμο των θερμίδων του χριστουγεννιάτικου γεύματος είναι ισοδύναμο με σχεδόν 2 ημέρες ανάβασης στα Ιμαλάια!

Παραλείποντας το πρωινό, είναι πολύ πιθανό να πάρετε όλες αυτές τις θερμίδες και ακόμη περισσότερες σε ένα μόνο γεύμα. Για να μειώσετε το θερμιδικό φορτίο της ημέρας, είναι προτιμότερο να φάτε ένα κανονικό πρωινό.

 

Λόγος 3ος : Θα υποφέρετε πριν ακόμη τελειώσει το γεύμα

Έστω ότι παραλείπετε το πρωινό γεύμα και “ορμάτε” στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Η μέση χωρητικότητα του στομάχου είναι περίπου ένα λίτρο, αλλά χρειάζονται 20 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε να τρώτε μέχρι να φτάσουν τα σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο από τη γαστρεντερική οδό.

Μέχρι τότε όμως, νιώθοντας ότι λιμοκτονείτε, μπορεί να έχετε ήδη φάει πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Αίσθηση δυσφορίας μπορεί να εμφανιστεί, καταστρέφοντας αυτό που τόσο πολύ περιμένατε.

 

Προτάσεις πρωινού

Τα Χριστούγεννα δεν παύουν να είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, ίσως και η πιο ιδιαίτερη ημέρα του χρόνου. Δεν θα ήταν όμορφο λοιπόν να ξεκινήσουν με ένα ιδιαίτερο πρωινό που θα ανεβάσει τη διάθεσή σας για όλη την ημέρα; Δείτε στη συνέχεια κάποιες από τις προτάσεις μας.

  • Αβγά μπένεντικτ. Το τέλειο brunch είναι ακόμη πιο τέλειο την ημέρα των Χριστουγέννων, όπου, ίσως, ξυπνήσετε και λίγο πιο αργά από το συνηθισμένο. Θα βρείτε online συνταγές από όλους τους γνωστούς έλληνες σεφ αλλά και από διάσημους ξένους σαν τον Jamie Oliver.
  • Ομελέτα με καπνιστό σολομό. Ομελέτα και σολομός είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο. Επίσης θα δώσουν στην ημέρα των Χριστουγέννων την απαραίτητη ξεχωριστή νότα.
  • Αυγοφέτες με πραλίνα. Τόσα ψωμιά και τσουρέκια από τις προηγούμενες ημέρες μπορούν να βρουν την καταξίωσή τους ως ένα υπέροχο French toast το πρωινό των Χριστουγέννων. Βουτήξτε τα σε αυγό και γάλα και μετατρέψετε σε ένα πρωινό τόσο γλυκό όσο και η ημέρα των Χριστουγέννων.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!