Η περίοδος των εορτών και ιδιαίτερα των Χριστουγέννων μπορεί να είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα για κάποιους από εμάς και να νιώθουμε ιδιαίτερη πίεση στις γιορτινές μέρες. Οι προσδοκίες της εποχής μπορούν να επιβαρύνουν πολλούς από εμάς, οπότε δεν είστε οι μόνοι. Η πίεση για να περάσετε καλά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου μπορεί να είναι εξουθενωτική και να σας κάνει να έχετε κακή διάθεση και συναισθηματικές δυσκολίες. Επιπλέον, η γιορτινή περίοδος των Χριστουγέννων σε συνδυασμό με την πανδημία COVID-19 μπορεί να φέρει πολλά πρόσθετα άγχη που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις γιορτές.
Να μερικές ιδέες για τρόπους αντιμετώπισης των Χριστουγέννων το 2021:

1. Οικογενειακές συγκεντρώσεις: να είστε ρεαλιστές

Η ψυχολόγος Dorothy Rowe, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία για την κατάθλιψη και την ψυχική ευεξία, επισημαίνει ότι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα Χριστούγεννα ως “ώρα για την οικογένεια”. Ιδιαίτερα φέτος- μετά τα lockdown- η προσδοκία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη αφού περάσαμε λιγότερο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μέσα στη χρονιά και στερηθήκαμε τα οικογενειακά τραπέζια. Το 2021, η σημασία αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ήταν μια χρονιά κατά την οποία πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να περάσουν λιγότερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Συνήθως, όμως, αυτό το «πρέπει» μας πιέζει ιδιαίτερα αν οι σχέσεις είναι τεταμένες και υπάρχουν ρήξεις. Έτσι ενώ οι προσδοκίες είναι υψηλές για το πως θα περάσουμε ιδανικά , καταλήγουν σε άσχημες συγκρούσεις και εκρήξεις. Να είστε λοιπόν ρεαλιστές και να μην περιμένετε πολλά πράγματα.

2. Αποφύγετε τις άσκοπες κοινωνικές συγκρίσεις

Το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ανθρώπους μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στο πώς νιώθουμε. Μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι καλό, καθώς μας παρακινεί να κάνουμε κάτι καλύτερο όταν εμπνεόμαστε να πετύχουμε τα ίδια με αυτούς που θαυμάζουμε.
Ωστόσο, αν πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αντάξιοι αυτών που βλέπουμε δίπλα μας ή στο διαδίκτυο, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η καταναλωτική διαφήμιση μπορούν να το επιδεινώσουν. Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση στα social media.

3. Συμμετέχετε στην τοπική σας κοινότητα

Για ακόμη περισσότερους ανθρώπους από ό,τι συνήθως φέτος, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια περίοδος αυξημένης απομόνωσης. Αυτή η μοναξιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη για όσους έχουν υποστεί πένθος, το οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν παλέψει ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Εάν έχετε χάσει αγαπημένα πρόσωπα το 2021, καταλαβαίνουμε ότι είναι πιθανό να αισθάνεστε εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίσετε την πρώτη εορταστική περίοδο χωρίς αυτά. Ωστόσο αναζητήστε φίλους και ανθρώπους που μπορεί να έχουν ανάγκη αυτή την αγκαλιά που έχετε να προσφέρετε. Είναι γεγονός ότι η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός μπορεί επίσης να είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε τη μοναξιά και να σας δώσει μια αίσθηση σκοπού, αν περάσετε τα Χριστούγεννα φέτος μόνοι σας.

4. Κάντε ένα διάλειμμα

Είναι αναγκαίο να επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει ένα διάλειμμα, αν διαπιστώσετε ότι τα επίπεδα του άγχους σας αυξάνονται. Μπορεί να θέλετε να βγείτε για μια βόλτα, να πάτε για καφέ ή να ακούσετε μουσική – οτιδήποτε θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ή να ξεκουραστείτε. Φυσικά, καταλαβαίνουμε ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνετε αν έχετε πολλές ευθύνες, γι’ αυτό προγραμματίστε εκ των προτέρων τις ευκαιρίες για διαλείμματα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να κανονίσετε με τον σύντροφό σας να βγάλετε τα παιδιά για λίγες ώρες έξω για να κάνετε ένα διάλειμμα ή να διαχειριστείτε τις προσδοκίες των συγγενών λέγοντας ότι έχετε προγραμματίσει κάποια βόλτα ή έξοδο.

Μάθετε να λέτε όχι. Μπορεί να είναι δύσκολο αν αισθάνεστε ότι σας πιέζουν η οικογένεια και οι φίλοι- ωστόσο, το να θέτετε όρια είναι ζωτικής σημασίας για τη δική σας ευημερία.

5. Όλα με μέτρο

Μπορεί να είναι δελεαστικό να υπερβάλλουμε τα Χριστούγεννα, ιδίως καθώς περνάμε τον χρόνο μας κυρίως στο σπίτι. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες από την υπερβολή, πολύ ξενύχτι, πολύ αλκοόλ, πολλές εξόδους…..Προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολή, είτε είστε μόνοι στο σπίτι είτε με παρέα – μη φοβηθείτε να αρνηθείτε ευγενικά αν είστε καλεσμένοι και ξέρετε πως θα «ξεφύγετε». Όπως και να προγραμματίζετε τις διακοπές σας, προσπαθήστε να μην έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες και να απολαύσετε τις στιγμές όπως έρθουν.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!