Ίσως τη γνωρίζετε με τον αγγλικό όρο “Binge Eating Disorder”. Μπορεί να την έχετε υπόψη σας, ως “Αδηφαγική Διαταραχή” ή “Υπερφαγία” ή “Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας”. Ωστόσο, όπως και να την αποκαλείτε, το σίγουρο είναι ένα: η διαταραχή αυτή είναι μία από τις συχνότερες που σχετίζονται με την τροφή και απαντάται μάλιστα στο 30% περίπου των ατόμων που απευθύνονται στον διαιτολόγο.

Εάν εσείς, ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχετε από αδηφαγική διαταραχή, το πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ πιο έντονο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας κάποιες συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε.

 

Τι είναι το Binge Eating;

Η συγκεκριμένη διαταραχή είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αν και, δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις, περνάει “κάτω από το ραντάρ” καθώς ορατά σημάδια μπορεί να απουσιάζουν. Η διαταραχή περιλαμβάνει τα εξής:

 • Επεισόδια κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για χρονικό διάστημα τριών μηνών.
 • Η κατανάλωση της τροφής γίνεται γρήγορα.
 • Η κατανάλωση δεν συνδέεται με πραγματική βιολογική πείνα.
 • Απουσιάζει ο οποιοσδήποτε έλεγχος. Υπάρχει η αίσθηση στον πάσχοντα/πάσχουσα ότι είναι αδύνατον να σταματήσει να τρώει.
 • Προτιμώνται τροφές που θεωρούνται ανθυγιεινές ή παχυντικές (γλυκές ή λιπαρές).
 • Μετά το τέλος του επεισοδίου, καταγράφεται ενοχή και ντροπή για το διατροφικό “αμόκ”.

 

Αδηφαγική Διαταραχή και γιορτές

Η Αδηφαγική Διαταραχή έχει ψυχολογικό υπόβαθρο. Αποτελεί συχνά διέξοδο του ατόμου στο φαγητό με σκοπό την αποφυγή δυσάρεστων συναισθημάτων. Αν και η περίοδος των εορτών είναι συνδεδεμένη κατά κανόνα με οικογενειακή θαλπωρή και χαρούμενες στιγμές, υπάρχουν ωστόσο παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν τους αδηφαγικούς ασθενείς. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να είναι:

 • Οικονομικά θέματα
 • Άγχος
 • Μοναξιά
 • Κατάθλιψη
 • Αίσθηση αποξένωσης
 • Διαζύγιο
 • Αίσθημα ενοχής καθώς το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να ευχαριστήσει κάθε συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο.

 

Διαχείριση Αδηφαγικής Διαταραχής

Δείτε τις παρακάτω συμβουλές μας για διαχείριση της Αδηφαγικής Διαταραχής κατά τη διάρκεια των εορτών.

 

Δημιουργήστε μία Ομάδα Υποστήριξης

Η θετική υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να ελαττώσει τις πιθανότητες Binge Eating. Μιλήστε με άτομα με τα οποία σκοπεύετε να περάσετε χρόνο κατά τη διάρκεια των εορτών και ενημερώστε τους για τη διαταραχή υπερφαγίας σας. Ζητήστε τη βοήθειά τους για να αποφύγετε τυχόν ερεθίσματα και εξηγήστε τους ότι τα αρνητικά σχόλια δεν βοηθούν.

 

Σχεδιάστε πρόγραμμα διατροφής για τις γιορτές

Θα έχετε λιγότερο άγχος για επικείμενο υπερφαγικό επεισόδιο, εάν έχετε ήδη προγραμματίσει τα γεύματά σας.  Ελέγξτε τα προγραμματισμένα γεύματα των γιορτών με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας και στη συνέχεια καταγράψτε το πρόγραμμα διατροφής εορτών: που και τι θα φάτε και πώς θα περιορίσετε τα μεγέθη των μερίδων.

 

Γίνετε ο οικοδεσπότης του τραπεζιού

Εάν είστε ο οικοδεσπότης, θα έχετε περισσότερο έλεγχο στις επιλογές φαγητού. Γεμίστε το γιορτινό σας τραπέζι με υγιεινές επιλογές (φρέσκα φρούτα, λαχανικά, κράκερ ολικής αλέσεως, τυριά με χαμηλά λιπαρά κλπ). Κρατήστε τις μερίδες μικρές όπως και τα πιάτα. Έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να φάτε πολύ.

 

Μην παραλείπετε γεύματα

Μην παραλείπετε γεύματα πριν από ένα τραπέζι όπου είστε καλεσμένος, καθώς αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες αδηφαγικής συμπεριφοράς. Ένα σνακ εκ των προτέρων, κάποια καρότα, μία μικρή φρουτοσαλάτα ή μισή χούφτα αμύγδαλα θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια.

 

Μην στερείστε

Εάν ο διαιτολόγος ή ο γιατρός σας έχει δώσει το πράσινο φως, δεν υπάρχει λόγος να πείτε “όχι” σε εκείνο το μελομακάρονο. Η αποφυγή οποιασδήποτε εορταστικής τροφής έχει περισσότερες πιθανότητες να σας οδηγήσει σε ένα επεισόδιο υπερφαγίας.

 

Απομακρυνθείτε από τον μπουφέ

Το φαγητό δεν μπορεί να σας δελεάσει εάν δεν μπορείτε να το δείτε. Στα εορταστικά τραπέζια, φτιάξτε ένα κανονικής ποσότητας πιάτο και καθίστε ή σταθείτε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον μπουφέ. Η συζήτηση με την οικογένεια ή τους φίλους βοηθά.

 

Τρώτε αργά

Τρώγοντας μικρές μπουκιές και μασώντας τα πάντα αργά, θα νιώσετε ότι έχετε φάει περισσότερα από όσα πραγματικά φάγατε. Απολαύστε την κάθε μπουκιά όσο περισσότερο μπορείτε και συγκρίνετέ την με τις μπουκιές κατά τη διάρκεια του Binge Eating όπου στην ουσία, δεν γεύεστε τίποτα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!