Εορταστικές βόλτες στα καταστήματα σημαίνει κουτιά. Μεγάλα, μικρά, κόκκινα, πράσινα, οικολογικά, με φιόγκους, με γιρλάντες. Δώρα κάτω από το δένδρο σημαίνει επίσης κουτιά διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων που τα παιδιά λαχταρούν να ανοίξουν πολλές μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Μα πότε θα έρθει η στιγμή του unboxing!

Υπάρχει όμως ένα κουτί που είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι, και πολύ περισσότερο την περίοδο των εορτών – και ας μη γίνει ποτέ unboxing. Μιλάμε για τo κουτί πρώτων βοηθειών, σύμμαχό σας και φίλο σας σε κάθε πιθανό ατύχημα των εορτών. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γιορτές και ατυχήματα

Ίσως ακούγεται εκτός κλίματος να μιλάμε για ατυχήματα στις γιορτές μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών. Ωστόσο, οι αριθμοί και μόνο μπορούν να μας προσγειώσουν στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία του NHS, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι κάθε χρόνο (μία ελληνική πόλη του μεγέθους των Ιωαννίνων) χρειάζονται νοσηλεία για τραυματισμούς στην διάρκεια των εορτών.

 

Ειδικές οδηγίες για τις γιορτές

Εάν παίρνετε οποιαδήποτε αγωγή, εξασφαλίστε ότι έχετε επαρκές απόθεμα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σας. Το ίδιο ισχύει και για τους συγγενείς που μένουν μαζί σας. Έχετε ποτέ σκεφθεί την πιθανότητα να χρειαστείτε κάποιο από τα φάρμακα της γιαγιάς τη νύχτα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς; Βεβαιωθείτε ότι έχουν όλα τα απαραίτητα χάπια τους.

 

Επιπλέον φάρμακα για τις γιορτές

Οι συγγενείς μας και οι φίλοι μας μαζί με την αγάπη τους μπορεί να μας φέρουν και ιούς ή μικρόβια. Το να περάσετε όλη την περίοδο των Χριστουγέννων με γριπώδη συνδρομή δεν θα είναι η καλύτερη ανάμνηση από αυτές τις γιορτές! Επιπλέον, το εορταστικό τραπέζι μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερη δυσπεψία, ειδικά εάν αποφασίσατε να παραλείψετε το πρωινό γεύμα των Χριστουγέννων.

Στοκάρετε με επιπλέον δόσεις βιταμίνης C, εχινάκειας, καθώς και αντιόξινα.

Tip: εκτός κουτιού φαρμακείου, φρέσκο ​​τσάι μέντας ή προβιοτικά γιαούρτια μπορούν να ανακουφίσουν την ήπια δυσπεψία.

 

Hangover

Ίσως το παρακάνατε το προηγούμενο βράδυ, πίνοντας εκείνο το επιπλέον ποτό που δεν έπρεπε να πιείτε. Το αποτέλεσμα είναι ότι ξυπνήσατε με ένα “σφυρί” μέσα στο κεφάλι σας που δεν ταιριάζει καθόλου με το εορταστικό πνεύμα των εορτών. Για αυτές τις περιστάσεις, είναι καλό να έχετε μέσα στο κουτί πρώτων βοηθειών αναλγητικά όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ασπιρίνη. Προσοχή: όχι με άδειο στομάχι.

 

Γενικές οδηγίες για το Κουτί Πρώτων Βοηθειών

Η εορταστική περίοδος μπορεί, δυστυχώς, να έχει σειρά ατυχημάτων που περιλαμβάνουν καψίματα κατά τη διάρκεια της μαγειρικής, κακή χρήση κεριών, στολιδιών, κοψίματα από το χριστουγεννιάτικο δένδρο κλπ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα καλά εφοδιασμένο κιτ πρώτων βοηθειών, εύκολα προσβάσιμο, αλλά όχι σε σημείο που μπορεί να το βρουν τα παιδιά.

Το κουτί σας θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένο, ιδανικά σε διάφορες θήκες για να μπορείτε να πάρετε γρήγορα αυτό που χρειάζεστε. Είναι απόλυτα σημαντικό τα περιεχόμενα του κουτιού να είναι καλής ποιότητας – συχνά τα φθηνά κιτ δεν προσφέρουν την απαιτούμενη ποιότητα. Ειδικά, εδώ μην “τσιγκουνεύεστε” το ποσό.

Τέλος, το κουτί σας πρέπει να περιέχει γραπτές οδηγίες πρώτων βοηθειών για μεγάλη ή μικρή αιμορραγία, εγκαύματα, σπασίματα και διαστρέμματα.

 

Βασικά περιεχόμενα του κουτιού:

 • Κοφτερό ψαλίδι (στην περίπτωση που χρειαστεί να κόψετε ρούχα μετά από πιθανό κάψιμο στο μαγείρεμα)
 • Μη αποστειρωμένα γάντια για τη δική σας προστασία
 • Αποστειρωμένα γάντια για πρώτες βοήθειες σε άτομο με εγκαύματα
 • Αποστειρωμένα ιατρικά μαντηλάκια για τον καθαρισμό πληγών
 • Επίδεσμοι πληγών διαφόρων μεγεθών
 • Υποαλλεργική ταινία στερέωσης και σταθεροποίησης επιδέσμων
 • Τριγωνικοί επίδεσμοι πολλαπλών χρήσεων (ιδανικοί για την υποστήριξη των άνω άκρων σε κατάγματα και άλλα ατυχήματα)
 • Αποστειρωμένο φιαλίδιο φυσιολογικού ορού για καθαρισμό πληγής ή αφαίρεση ξένων ουσιών από ένα μάτι
 • Βαμβακεροί επίδεσμοι κρεπ για διαστρέμματα και τεντώματα
 • Τσιρότα
 • Γάζες εγκαυμάτων εμποτισμένες με γέλη
 • Στιγμιαία παγοκύστη για την ανακούφιση τραυμάτων από χτυπήματα και διαστρέμματα
 • Αλουμινοκουβέρτα που προλαμβάνει την υποθερμία (η ασημένια πλευρά σε επαφή με τον ασθενή)
 • Ταινίες σύγκλισης τραυμάτων (πχ Steri-Strips)
 • Αποστειρωμένα τσιμπιδάκια για την αφαίρεση μικρών θραυσμάτων (τίποτα άλλο δεν πρέπει να αφαιρείται από μια πληγή παρά μόνο από τον γιατρό).

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!