Η επιθυμία σας να διατηρήσετε τη δίαιτά σας και κατά την περίοδο των γιορτών είναι εκεί. Δυνατή, ατσάλινη, ακλόνητη.

Όμως και οι ακαταμάχητες δίπλες της γιαγιάς Ελένης είναι εκεί. Όπως και το εορταστικό μπισκότο ντακουάζ με μους λευκής σοκολάτας και λεμόνι στο γνωστό σας στέκι. Όπως και τα σοκολατάκια στο γραφείο από τους πολλούς και διάφορους εορτάζοντες και εορτάζουσες.

Και αν ίσως κάποιοι μπορούν να αποφύγουν τους “εξωτερικούς πειρασμούς” λόγω τηλεργασίας, υπάρχει πάντα η ευγενική γειτόνισσα που θα φέρει ένα πιάτο κουραμπιέδες.

Οι γιορτινές τροφές, συνήθειες, αλλά και πολλές κοινωνικές περιστάσεις είναι πραγματικά ο σαμποτέρ της δίαιτας και της ισορροπημένης διατροφής. Η θέλησή σας να διατηρήσετε τη δίαιτα δεν αρκεί από μόνη της! Δείτε τι άλλο πρέπει να κάνετε στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ποιοι είναι οι σαμποτέρ;

Τις περισσότερες φορές, οι σαμποτέρ της δίαιτάς μας είναι οι πιο κοντινοί σε εμάς άνθρωποι: μέλη της οικογένειας και της ευρύτερης οικογένειάς μας, παιδικοί φίλοι, συνάδελφοι που μοιραζόμαστε χρόνια το ίδιο γραφείο. Αυτοί οι άνθρωποι, εξαιτίας της οικειότητας που έχουν μαζί μας, νιώθουν πολλές φορές ότι μπορούν να πουν και μια κουβέντα παραπάνω, όπως:

“Ένα σοκολατάκι για την ημέρα της γιορτής μου! Θα με προσβάλλεις αν δεν πάρεις!”

“Τελευταίος κουραμπιές! Φάτον να μην πάει χαμένος!”

“Σήμερα είναι Χριστούγεννα! Ξεχνάμε τη δίαιτα!”

“Δεν θα έρθεις στο τραπέζι; Κατάλαβα, δεν μας καταδέχεσαι πια!”

“2 μέρες μαγείρευα και εσύ δεν θέλεις να φας;”

“Αυτή η δίαιτα σου έχει δίνει εμμονή! Δεν θα σε βλάψει λίγο πανετόνε!”

Όμως, σύντομα το “λίγο πανετόνε” γίνεται το μισό κέικ, και από εκεί αρχίζει ο κατήφορος που, για πολλούς, δεν έχει επιστροφή.

 

Συμβουλές “επιβίωσης”

Δείτε παρακάτω κάποιες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε, όσο πιο αποτελεσματικά μπορείτε, το εορταστικό “σαμποτάζ” της δίαιτάς σας.

 

Φέρτε το δικό σας φαγητό στο τραπέζι

Αυτές τις γιορτές, παίξτε με τους δικούς σας κανόνες. Δεν υπάρχει λόγος να αρνηθείτε την πρόσκληση στο οικογενειακό τραπέζι. Ωστόσο, μπορείτε να μαγειρέψετε και να φέρετε το δικό σας φαγητό και μάλιστα σε αρκετή ποσότητα ώστε να φάνε και άλλοι καλεσμένοι.

 

Τα σνακ με μέτρο

Είναι παντού. Σε μπουφέδες, πάγκους, γραφεία, τραπέζια, ρεσεψιόν. Και, τσιμπολογώντας έστω και ένα ή δύο την ημέρα, η δίαιτα καταρρέει. Προσπαθήστε να βάλετε μέτρο στα σνακ, αποφεύγοντας τα μέρη όπου ξέρετε ότι βρίσκονται. Στο σπίτι, απλά βάλτε το κουτί με τα μελομακάρονα εκτός κοινής θέας, καθώς είναι πολύ εύκολο να το αδειάσετε χωρίς καν να το καταλάβετε, απλά παίρνοντας ένα κάθε λίγες ώρες.

 

Μειώστε τις γευστικές δοκιμές όταν μαγειρεύετε

Την περίοδο των εορτών, πολλοί από εμάς αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο μαγείρεμα. Ατυχώς όμως, αυτό μπορεί να σαμποτάρει τη δίαιτα! Μικρές μπουκιές δοκιμής κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουν θερμίδες χωρίς καν να το καταλάβετε. Βεβαιωθείτε ότι δεν είστε πεινασμένοι ενώ μαγειρεύετε.

 

Ο ύπνος είναι φίλος σας

Η στέρηση ύπνου, η οποία είναι αρκετά συχνή κατά τη διάρκεια των γιορτών, μπορεί να σαμποτάρει τη δίαιτά σας. Αυτό συμβαίνει επειδή όσοι δεν κοιμούνται αρκετά τείνουν να πεινούν περισσότερο, να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να ασκούνται λιγότερο.

 

Ζυγίζεστε τακτικά

Το να ανεβαίνετε τακτικά στη ζυγαριά κατά τη διάρκεια των γιορτών θα σας υπενθυμίσει τους στόχους βάρους σας και θα σας επιτρέψει να κάνετε διορθωτικές κινήσεις πριν η κατάσταση γίνει “μη αναστρέψιμη”. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζυγίζονται τακτικά διατηρούν ή χάνουν βάρος καλύτερα από εκείνους που δεν ζυγίζονται. Βρείτε τη ρουτίνα που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Κάποιοι θέλουν να ελέγχουν το βάρος τους καθημερινά ενώ άλλοι προτιμούν μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

 

Μάθετε να λέτε “όχι”

Ακούγεται τόσο απλό αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσετε να πείτε “όχι” όταν οι συνδαιτυμόνες σας περιμένουν από εσάς ένα μεγάλο “ναι”.  Το μυστικό είναι να προετοιμαστείτε. Μπορεί το “όχι” σας να είναι ευγενικό, παιχνιδιάρικο, χαριτωμένο, χιουμοριστικό, ακόμη και απότομο – οτιδήποτε κάνει εσάς να αισθάνεστε άνετα.

Ωστόσο, μην περιμένετε να φτάσει η στιγμή του τραπεζιού για να σκεφθείτε πώς θα το πείτε, γιατί το πιθανότερο είναι να “βραχυκυκλώσετε” και να πείτε ένα μεγάλο “ναι” σε ένα κυρίως πιάτο 2000+ θερμίδων.

 

Βάλτε τις γιορτές στη σωστή τους διάσταση

Τέλος, η περίοδος των εορτών, υπολογίζοντας τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, αλλά και κάποια τραπέζια για τις ονομαστικές εορτές στενών φίλων και συγγενών, μεταφράζεται σε ένα συγκεκριμένο και όχι ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό τραπεζιών.

Οι γιορτές ΔΕΝ είναι μία περίοδος όπου για 60 ημέρες επιτρέπεται ακατάσχετο φαγοπότι. Εάν το συνειδητοποιήσετε αυτό, αφενός θα μπορέσετε να “αθωώσετε” τον εαυτό σας για τις ελάχιστες περιπτώσεις που ίσως παρεκτραπήκατε και αφετέρου θα διαπιστώσετε ότι το παιχνίδι δεν είναι σε καμία περίπτωση χαμένο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!