Αντικείμενα που φαίνονται κατά τη διάρκεια των γιορτών: τα χριστουγεννιάτικα φώτα και στολίδια στους δρόμους. Το κατάφωτο, πανέμορφο δένδρο στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο Άγιος Βασίλης με το κουδούνι του στο εμπορικό κέντρο. Οι “χιονισμένες” βιτρίνες των καταστημάτων.

Αντικείμενα που δεν φαίνονται κατά τη διάρκεια των γιορτών: Το αλάτι που καταναλώνουμε σε διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα, χωρίς να το αντιληφθούμε.

Το αλάτι, τόσο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, είναι επιζήμιο για την υγεία μας, όταν η λήψη του είναι υπερβολική. Την εορταστική περίοδο, όταν και το πρόγραμμά μας είναι πιο χαλαρό, μπορεί να καταναλώσουμε περισσότερο αλάτι χωρίς καν να το καταλάβουμε. Ποιος θα περίμενε ότι αυτό το μπολάκι με τα πατατάκια θα είχε τόσο αλάτι!

Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας τι πρέπει να προσέξετε.

 

Γιατί χρειαζόμαστε αλάτι;

Πρώτα από όλα, πρέπει να τονίσουμε ότι το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) δεν υπάρχει μόνο για να νοστιμίζει τις τροφές μας. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μία μικρή ποσότητα νατρίου που είναι απαραίτητη για τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων, τη συστολή και τη χαλάρωση των μυϊκών ινών (συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην καρδιά) και τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών στον οργανισμό.

 

Γιατί το υπερβολικό αλάτι είναι βλαβερό

Όταν, μέσω του αλατιού, παίρνουμε περισσότερο νάτριο από αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό συσσωρεύεται στο υγρό μεταξύ των κυττάρων. Το νερό αναπόφευκτα ακολουθεί το νάτριο και αυξάνει  τον όγκο αυτού του υγρού και κατά συνέπεια τον όγκο του αίματος.

Τι σημαίνει αυτό; Περισσότερη και πιο σκληρή δουλειά για την καρδιά και περισσότερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Με την πάροδο του χρόνου, η πίεση αυτή μπορεί να σκληρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Πόσο αλάτι χρειαζόμαστε την ημέρα

5 έως 6 γραμμάρια την ημέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά κατανάλωση έως 5 γραμμαρίων αλατιού την ημέρα (5000mg) ενώ η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά κατανάλωση νατρίου έως 2300mg ημερησίως, που ισοδυναμεί με 5,75 γραμμάρια αλατιού.

Ωστόσο, αυτές οι ποσότητες είναι, δυστυχώς, εύκολο να ξεπεραστούν ακόμη και από μία μόλις μερίδα έτοιμου φαγητού. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 75% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας αλατιού που πρέπει να λαμβάνουμε βρίσκεται ήδη στις επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε.

 

Αλάτι και χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ειδικά, όσον αφορά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ο Βρετανικός Επιστημονικός Οργανισμός Action on Salt, που ασχολείται με την προσπάθεια μείωσης κατανάλωσης αλατιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει υπολογίσει ότι η ποσότητα αλατιού που μπορεί να λάβει ένα άτομο στο χριστουγεννιάτικο δείπνο μπορεί να ξεπεράσει (κρατηθείτε) τα 15 γραμμάρια, 3 φορές πάνω από το κανονικό!

 

Συμβουλές για τις γιορτές

Η χαλάρωση των εορτών δεν είναι πάντα απαραίτητο να οδηγεί σε περισσότερες θερμίδες, περισσότερο αλάτι και, εντέλει, περισσότερους κινδύνους για την υγεία μας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την υπερβολική λήψη αλατιού.

 

Διαβάστε σωστά τις ετικέτες

Οι καταναλωτικοί οργανισμοί έδωσαν “μάχη” για πολλές δεκαετίες μέχρι να αναγραφούν όλα τα συστατικά μία τροφής στην ετικέτα, μεταξύ των οποίων και το αλάτι. Διαβάστε λοιπόν τις ετικέτες! Προσοχή: το αλάτι και το νάτριο ΔΕΝ είναι ένα και το αυτό. Στην ετικέτα μπορεί να αναγράφεται τόσο η ποσότητα αλατιού, όσο και αυτή νατρίου.

Εάν δείτε μόνο την ποσότητα νατρίου, μπορεί να παραπλανηθείτε, καθώς είναι πάντοτε μικρότερη από αυτή του αλατιού. Να θυμάστε την παρακάτω εξίσωση:

Μετατροπή από νάτριο σε αλάτι: πολλαπλασιάζουμε τα γραμμάρια του νάτριου x2,5. Άρα, 3 γραμμάρια νάτριο (που μπορεί να φαίνονται λίγα) είναι στην πραγματικότητα 7,5 γραμμάρια αλατιού (που είναι πάρα πολλά).

 

Πολλά χριστουγεννιάτικα τρόφιμα έχουν αλάτι

Οι κουραμπιέδες πέρα από το καβουρδισμένο αμύγδαλο, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το (για τους μερακλήδες) μαύρο ρούμι, περιέχουν και αλάτι. Το ίδιο και πάμπολλα άλλα εδέσματα των εορτών. Να είστε προσεκτικοί.

 

Ετοιμάστε τα χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά στο σπίτι

Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο, όσον αφορά την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε. Από τα λαχανικά μέχρι τη γαλοπούλα, φρέσκια, ή κατεψυγμένη, μπορείτε να μειώσετε εντυπωσιακά την ποσότητα αλατιού του τραπεζιού σας. Οι καρδιές των καλεσμένων σας (και η δικιά σας) θα σας ευγνωμονούν!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!