#BalanceforBetter

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2019

Δρ. Αναστασία Κοτσοπούλου
Ψυχολόγος CPsychol AFBPsS
Διευθύντρια Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης, Εκπαίδευσης, Έρευνας και Εποπτείας

 

Το σύνθημα για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου 2019 είναι #BalanceforBetter (ισορροπία για το καλύτερο). Καλύτερη ισορροπία- καλύτερος κόσμος.

Από μόνο του αυτό το σύνθημα ,μας δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι καλά, πως δεν υπάρχει ισορροπία. Η ισορροπία δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τις γυναίκες, πρόκειται για ζήτημα των επιχειρήσεων, των εταιριών. Αυτό που ενδιαφέρει και αποτελεί στόχο είναι η ισόρροπη  διοργάνωση της ισότητας των φύλων, η ισόρροπη διοίκηση με βάση το φύλο, η ισόρροπη κάλυψη από πλευράς φύλου των μέσων ενημέρωσης, η ισορροπία μεταξύ των φύλων των εργαζομένων, η ισορροπία μεταξύ των φύλων στον πλούτο. Όλοι μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο.

Το κλειδί είναι η συλλογική δράση και η κοινή ευθύνη για την οδήγηση ενός κόσμου ισορροπημένου με την ισότητα των φύλων. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια παγκόσμια μέρα που γιορτάζει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών – ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί μια έκκληση για δράση για την επιτάχυνση της ισορροπίας μεταξύ των φύλων. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας συνέβη το 1911, υποστηριζόμενη από πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Η Παγκόσμια ημέρα όμως έρχεται να θυμίσει και τα εξής: ότι δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν στερεότυπα. Οι γυναίκες, σύμφωνα με μελέτες, πληρώνονται λιγότερο, ενώ εργάζονται περισσότερο, πρέπει να ντύνονται με συγκεκριμένο τρόπο, να ακολουθούν συγεκριμένη μόρφωση…

Για την ψυχολογία όμως όλα αυτά έχουν να κάνουν με τα στερεότυπα. Πολλές μελέτες έχουν γίνει για να δουν πως τα παιδιά και οι ενήλικες ανταποκρίνονται στα στερεότυπα που έχουν να κάνουν με τα δύο φύλα: π.χ. ποιες  οι διεργασίες του εγκεφάλου σχετικά με την απόδοση του φύλου όταν ακούει την λέξη εργασία ή την λέξη οικογένεια κλπ. Μια σύγχρονη μελέτη του  Δρ Becca Levy προσπαθεί να εξηγήσει τις επιπτώσεις των στερεοτύπων σε ηλικιωμένους ενήλικες, για παράδειγμα, γιατί τα κορίτσια συμπεριφέρονται με αδυναμία, όταν τους ζητείται να ρίξουν ή να τρέξουν «σαν κορίτσι».

Για παράδειγμα, τα κορίτσια και οι γυναίκες γενικά αναμένεται να ντύνονται με τυπικό θηλυκό τρόπο,  να είναι ευγενικές, καλοπροαίρετες και φροντιστικές .  Οι άντρες γενικά αναμένεται να είναι ισχυροί, επιθετικοί και τολμηροί. Κάθε κοινωνία, και πολιτισμός έχουν προσδοκίες για τον ρόλο του φύλου, αλλά μπορούν να διαφέρουν πολύ από ομάδα σε ομάδα. Μπορούν επίσης να αλλάξουν μέσα στην ίδια την κοινωνία με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, το ροζ χρησιμοποιήθηκε ως ανδρικό χρώμα στις Η.Π.Α. ενώ το μπλε θεωρήθηκε θηλυκό.

Πώς επηρεάζουν, τα στερεότυπα φύλου, το άτομο;

Κάθε στερεότυπο είναι μια ευρέως αποδεκτή κρίση ή προκατάληψη για ένα άτομο ή μια ομάδα – παρόλο που είναι υπερβολικά απλοποιημένη και όχι πάντα ακριβής. Τα στερεότυπα σχετικά με το φύλο μπορούν να προκαλέσουν άνιση και άδικη μεταχείριση λόγω του φύλου ενός ατόμου: αυτό ονομάζεται σεξισμός.

Υπάρχουν τέσσερα βασικά είδη στερεοτύπων φύλου:

Α. Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας – Για παράδειγμα, οι γυναίκες συχνά αναμένεται να είναι « καλόβολες» και συναισθηματικές, ενώ οι άνδρες συνήθως αναμένεται να έχουν  αυτοπεποίθηση και επιθετικότητα.

Β. Συμπεριφορές στην οικογένεια – Για παράδειγμα, κάποιοι αναμένουν ότι οι γυναίκες θα φροντίζουν τα παιδιά, θα μαγειρεύουν και θα καθαρίζουν το σπίτι, ενώ οι άνδρες θα φροντίζουν τα οικονομικά, θα φτιάχνουν το αυτοκίνητο και θα κάνουν τις επισκευές στο σπίτι.

Γ. Απασχόληση – Μερικοί άνθρωποι εύκολα μπορούν να συμπεράνουν πως  οι εκπαιδευτικοί και οι νοσηλευτές είναι γυναίκες και ότι οι πιλότοι, οι γιατροί και οι μηχανικοί είναι άντρες.

Δ. Φυσική εμφάνιση – Για παράδειγμα, οι γυναίκες αναμένεται να είναι λεπτές και χαριτωμένες, ενώ οι άνδρες αναμένεται να είναι ψηλοί και μυώδης. Οι άνδρες και οι γυναίκες αναμένεται επίσης να ντυθούν με τον στερεοτυπικό τρόπο ανάλογα με το φύλο τους (οι άνδρες φορούν παντελόνια και έχουν κοντά μαλλιά και οι γυναίκες φορούν φορέματα και έχουν μακιγιάζ).

Αν όλοι ανταποκρινόμαστε στα στερεότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία μας  μιλάμε για την «ενσωμάτωση στερεοτύπου». Το δύσκολο και ανησυχητικό είναι όταν αυτό καθορίζει την συμπεριφορά και την επιλογή μας. Δηλαδή αν τα κορίτσια δεν επιλέξουν ένα επάγγελμα γιατί είναι «αντρικό» ή τελικά αποδώσουν λιγότερο καλά σε μια δοκιμασία, που εκ των προτέρων θεωρείτε αντρική δουλειά , π.χ. οδήγηση, επισκευή στο σπίτι, παρκάρισμα, κλπ. Δεν φτάνει λοιπόν η προσπάθεια για ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και η άρση αυτών των στερεοτύπων που θέλουν τα κορίτσια να κάνουν οικογένεια και τα αγόρια να δουλεύουν, ή τους άντρες να πληρώνονται περισσότερο και οι γυναίκες λιγότερο. Και αυτό είναι υπόθεση όλων μας και η σημερινή μέρα είναι εδώ για να μας το θυμίσει.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!