Είσαι στην πίστα. Τα δίνεις όλα! Ο DJ είναι σε φόρμα και παίζει το playlist με τα τελευταία λάτιν hits. Κι εκεί που χτυπιέσαι στο ρυθμό της σάμπα, ξαφνικά σε πιάνει κράμπα. Ο πόνος σχεδόν δεν υποφέρεται (για να μην αναφέρουμε το χτύπημα στο image σου). Μα γιατί παθαίνεις κράμπες;

Είσαι στο κρεβάτι. Ενώ βλέπεις στο όνειρό σου ότι ο George Clooney έχει σταματήσει να γυρίζει διαφημίσεις για καφέ και έχει (επιτέλους, και ως όφειλε), προσκαλέσει εσένα για καφέ… κράμπα. Ξυπνάς από το όνειρο με τα δάχτυλα των ποδιών ή τις γάμπες παραμορφωμένες. Μα γιατί παθαίνεις κράμπες;

Δείτε παρακάτω στο άρθρο που ακολουθεί τι ακριβώς είναι οι μυϊκές κράμπες, που οφείλονται και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε, στο μέτρο του δυνατού!

 

Τι είναι οι μυϊκές κράμπες

Οι κράμπες είναι έντονες συσπάσεις ενός ή περισσοτέρων γραμμωτών μυών (γραμμωτοί είναι οι “εκούσιοι” σκελετικοί μύες, τους οποίους ελέγχουμε με τη θέλησή μας). Αν και είναι γενικά προσωρινές και μη απειλητικές για τη ζωή, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό πόνο και ακινησία του επηρεασμένου μυός που προσομοιάζει με παράλυση. Η έναρξή τους είναι συνήθως ξαφνική και επιλύεται μόνη της, ενώ η διάρκειά τους μπορεί να κρατήσει αρκετά δευτερόλεπτα ή και λεπτά ακόμη (που σε όλους μας όμως φαίνονται σαν αιώνες)!

 

Τι προκαλεί τις κράμπες

Δείτε παρακάτω τις πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν τις κράμπες.

 

Αφυδάτωση

Έχετε ποτέ σκεφτεί γιατί οι υπεργυμνασμένοι ποδοσφαιριστές παθαίνουν κράμπες (εκτός από το να κάνουν καθυστέρηση στα τελευταία λεπτά του αγώνα); Η αιτία είναι η αφυδάτωση. Όταν χάνουμε υγρά, οι νευρικές μας απολήξεις γίνονται πιο ευαίσθητες και δέχονται ιδιαίτερα πίεση.

 

Εγκυμοσύνη

Η έλλειψη μαγνησίου και καλίου που παρατηρείται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο κράμπας στα πόδια, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

 

Υπερβολική κόπωση

Εάν υποβάλλετε το σώμα σας σε ασυνήθιστη κόπωση (ακόμη και από ένα πολύωρο περίπατο στις διακοπές) είναι πιθανό να εμφανίσετε κράμπες. “Κουράστε” το σώμα σας με μέτρο.

 

Έλλειψη μετάλλων

Έλλειψη ασβεστίου, καλίου, νατρίου ή μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει κράμπες στα πόδια. Εντάξτε μπανάνες, γιαούρτι, γλυκοπατάτες και σπανάκι στη διατροφή σας.

 

Καθιστική ζωή

Οι μύες είναι φτιαγμένοι για κίνηση και όχι για την πολυθρόνα ή τον καναπέ! Αν είστε “καρφωμένοι” πολλές ώρες στην καρέκλα σας, οι μύες θα αντιδράσουν.

 

Κακός τρόπος ζωής

Ο συνδυασμός κακής διατροφής, ελάχιστης γυμναστικής και άγχους έχει επιπτώσεις στο σώμα μας, κυρίως με νυχτερινές κράμπες.

 

Φάρμακα

Διουρητικά μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, καθώς στερούν υγρά από τον οργανισμό. Ακόμη, φάρμακα οστεοπόρωσης, άσθματος, αλλά και κάποια παυσίπονα, μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Συζητήστε με τον γιατρό σας.

 

Διάφορες παθήσεις

Ασθενείς με παθήσεις του νευρικού συστήματος, όπως πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να εμφανίσουν κράμπες. Ακόμη η οστεοαρθρίτιδα είναι και αυτή αρκετές φορές “ένοχη”, ενώ η διαβητική νευροπάθεια, πέρα από την αίσθηση μουδιάσματος, μπορεί να προκαλέσει επίσης κράμπες. Τέλος, οι νεφροπαθείς εκδηλώνουν συχνά κράμπες, καθώς οι αιμοκαθάρσεις προκαλούν διαταραχή των ηλεκτρολυτών.

 

Υποθυρεοειδισμός

Προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί να προκαλέσουν υπολειτουργία στα νεύρα που στέλνουν σήμα από τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη προς τα άκρα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μούδιασμα στους μυς, αλλά και κράμπες.

 

Πώς να προλάβετε τις μυϊκές κράμπες

  • Καταναλώστε υγρά πριν και κατά τη διάρκεια της άθλησής σας.
  • Κάνετε το ίδιο και κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής εργασίας.
  • Για τις περιπτώσεις κραμπών πριν τον ύπνο: Φάτε λίγο πριν κοιμηθείτε μία μπανάνα. Το κάλιο που περιέχει θα καταπολεμήσει το πρόβλημα.
  • Εναλλακτικά, φάτε κάτι αλμυρό και πείτε νερό. Το αλάτι βοηθά στην αποκατάσταση του νατρίου στο σώμα.
  • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας σε ασβέστιο και μαγνήσιο που έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των μυών.
  • Κάνετε μυϊκές διατάσεις πριν και μετά το τέλος του προγράμματος γυμναστικής σας.
  • Διατάσεις πριν τον ύπνο βοηθούν επίσης στην αποφυγή μυϊκών κραμπών κατά τη διάρκειά του.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!