Το ανεπαίσθητο υπό κανονικές συνθήκες βουητό του, ακούγεται σαν αγωνιστικό αυτοκίνητο τούρμπο δίπλα στο αυτί σας την ώρα που έχετε σχεδόν αποκοιμηθεί. Πετάγεστε πάνω, αρπάζοντας το πρώτο διαθέσιμο όπλο, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι ένα μαξιλάρι. Όμως, η ικανότητα του κουνουπιού να αποφεύγει τα μαξιλάρια μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ικανότητά του να σας τσιμπά εκεί που δεν το περιμένετε. 

Μήπως χρειάζεστε αντικουνουπικό;

Δείτε περισσότερα για την ευρεία γκάμα των αντικουνουπικών, φυσικών και μη, που είναι στη διάθεσή σας, στο άρθρο μας που ακολουθεί. 

 

Αντικουνουπικά σε κρέμα

Εάν είστε ο τύπος που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην εφαρμογή του αντικουνουπικού του, τότε τα προϊόντα σε κρέμα είναι μία εξαιρετική επιλογή για εσάς. Τα πλεονεκτήματα των αντικουνουπικών λοσιόν είναι τα εξής:

 • Πιο ακριβής και ελεγχόμενη εφαρμογή. Τοποθετείτε το εντομοαπωθητικό εκεί που χρειάζεστε χωρίς σπατάλη.
 • Λιγότερα αιωρούμενα σωματίδια. Η χρήση λοσιόν μειώνει τον κίνδυνο εισπνοής αιωρούμενων σωματιδίων, κάτι που βοηθά άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή ευαισθησίες.
 • Προστασία που διαρκεί. Τα αντικουνουπικά σε κρέμα παρέχουν προστασία μεγαλύτερης διάρκειας επειδή προσκολλώνται στο δέρμα πιο αποτελεσματικά.
 • Καλύτερη κάλυψη. Με την επάλειψη, οι κρέμες εξασφαλίζουν καλύτερη κάλυψη, μειώνοντας την πιθανότητα να ξεφύγουν σημεία όπου τα κουνούπια θα τσιμπήσουν. 
 • Λιγότεροι ερεθισμοί για το δέρμα, ειδικά αν το προϊόν έχει και ενυδατικούς παράγοντες.
 • Μικρότερος κίνδυνος αναφλεξιμότητας. 

 

Αντικουνουπικά σε σπρέι

Όπως ακριβώς υπάρχουν οι φίλοι των αντηλιακών προϊόντων σε σπρέι (δείτε με την ευκαιρία το συγκριτικό μας άρθρο “αντηλιακή κρέμα VS σπρέι” εδώ), έτσι υπάρχουν και οι φίλοι των αντικουνουπικών σε σπρέι. Τα πλεονεκτήματα των σπρέι:

 • Γρήγορη και εύκολη εφαρμογή σε μεγάλες περιοχές του σώματος και των ρούχων.
 • Προσέγγιση δύσκολων περιοχών. Τα σπρέι μπορούν να φτάσουν σε περιοχές που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί η λοσιόν, όπως η πλάτη ή άλλα δυσπρόσιτα μέρη.
 • Μη λιπαρή αίσθηση. Τα σπρέι στεγνώνουν γρήγορα και αφήνουν λιγότερα υπολείμματα στο δέρμα, κάτι που μπορεί να είναι προτιμότερο για άτομα που αντιπαθούν την αίσθηση της λιπαρότητας.
 • Ευελιξία στη χρήση. Εκτός από το δέρμα, τα σπρέι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρούχα, εργαλεία και άλλες επιφάνειες, παρέχοντας ευέλικτη προστασία. 

 

Αντικουνουπικά βραχιολάκια/αυτοκόλλητα

Τα αντικουνουπικά βραχιολάκια ή αυτοκόλλητα είναι μία εύχρηστη, αλλά ωστόσο ελεγχόμενη ως προς την αποτελεσματικότητά της μέθοδος. Οι συσκευές περιέχουν ουσίες που τα κουνούπια βρίσκουν μη ελκυστικές. Τα πιο κοινά ενεργά συστατικά περιλαμβάνουν αιθέρια έλαια όπως η σιτρονέλλα, το λεμονόχορτο, ο ευκάλυπτος και η λεβάντα που έχουν φυσικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες.

Υπάρχουν και βραχιόλια που χρησιμοποιούν συνθετικά ενεργά συστατικά όπως DEET, ικαριδίνη ή IR3535 (ουσίες, γνωστές για την αποτελεσματικότητά τους, που θεωρούνται καλές και ασφαλείς επιλογές για τους καταναλωτές). Οι ουσίες, είτε φυσικές είτε συνθετικές, είναι ενσωματωμένες στο υλικό του βραχιολιού και απελευθερώνονται αργά στον αέρα γύρω από τον χρήστη. 

Ωστόσο, αν και πρακτικά, τα βραχιολάκια δυσκολεύονται να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όταν υπάρχει μία ισχυρή ριπή ανέμου ή ακόμα και όταν περπατάτε πολύ γρήγορα όταν τα φοράτε. Το νέφος του απωθητικού γύρω από το προϊόν δεν ακολουθεί, αφήνοντάς σας εκτεθειμένους. 

 

Αντικουνουπικά μαντιλάκια

Κάποιες φορές, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος, όταν τα κουνούπια βγαίνουν από τις κρυψώνες τους πεινασμένα, τα αντικουνουπικά μαντιλάκια μπορούν να αποβούν σωτήρια. Συνήθως ένα μαντηλάκι αρκεί για την επάλειψη ενός χεριού και προστατεύει για περίπου 6 ώρες. Καθώς δεν έχουν την έντονη μυρωδιά μιας αντικουνουπικής λοσιόν ή σπρέι, είναι μια αρκετή καλή και διακριτική λύση για περιπτώσεις εξόδου, δείπνων στην παραλία, κλπ.

 

Αντικουνουπικό σπιράλ

Ποιος αλήθεια από εμάς δεν έχει μυρίσει το θρυλικό “φιδάκι” που συντρόφεψε πολλές νύχτες σε αμέτρητες βεράντες; Οι καπνογόνες σπείρες του προϊόντος καταπολεμούν κυρίως κουνούπια και σκνίπες σε κατοικημένους χώρους. Τα αντικουνουπικά σπιράλ προσφέρουν μακροχρόνια και οικονομικά αποδοτική προστασία, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα υγείας και ασφάλειας που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως πιθανός ερεθισμός του αναπνευστικού συστήματος και κίνδυνοι πυρκαγιάς. Χρησιμοποιείτε πάντα σε καλά αεριζόμενους χώρους.

 

Αντικουνουπικά πρίζας

Η γνωστή επιλογή για την προστασία των εσωτερικών χώρων. Υπάρχουν άφθονες επιλογές σε υγρά και ταμπλέτες που μπαίνουν σε ειδικά μηχανήματα. Η λειτουργία τους είναι απλή: Η συσκευή θερμαίνεται, απελευθερώνοντας το δραστικό συστατικό είτε από το υγρό είτε από την ταμπλέτα στον αέρα. Με την απελευθέρωση δημιουργείται ένα αόρατο φράγμα ατμού, που όταν φτάσει στο κουνούπι, αναστέλλει τους οσφρητικούς υποδοχείς αναγνώρισης διοξειδίου του άνθρακα. Με άλλα λόγια το κουνούπι χάνει την οσμή του και δεν μπορεί πλέον να ανιχνεύσει τον άνθρωπο. Οι συνηθέστερες δραστικές ουσίες των αντικουνουπικών πρίζας είναι:

 • DEET
 • Ικαριδίνη 
 • Αιθέρια έλαια.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!