Ο καιρός ψύχρανε. Πώς το καταλαβαίνουμε; Από το μπουφάν που χρειαζόμαστε το πρωί μέχρι να μπούμε στο αυτοκίνητο; Από τον μετεωρολόγο στην τηλεόραση που έχει πίσω του ένα τεράστιο χαμηλό βαρομετρικό που καλύπτει όλη την Ευρώπη; Από το καλοριφέρ που η πολυκατοικία αποφάσισε ότι είναι καιρός να ανάψει;

Ναι, βεβαίως από όλα αυτά, αλλά και από κάτι ακόμη. Από τον γείτονά μας, ή τον πατέρα μας ή τη γιαγιά μας (ή τον εαυτό μας!) που πιάνουν τη μέση τους με ένα μορφασμό πόνου. Είναι αποδεδειγμένο, τόσο εμπειρικά, όσο και με έρευνες, ότι το κρύο φέρνει επεισόδια πόνου στα άτομα με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί γιατί συμβαίνει αυτό καθώς και τι μπορείτε να κάνετε εάν υποφέρετε από πόνους στη μέση.

 

Πώς συμβαίνει

Όταν επικρατούν χαμηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στο σώμα μας συμβαίνει μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειοσυστολή. Είναι η στένωση των αιμοφόρων αγγείων των άκρων και της εκτροπής του επιπλέον αίματος σε ζωτικές περιοχές όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες και το γαστρεντερικό σύστημα που πρέπει να κρατηθούν ζεστά.

Όταν οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι έχουν λιγότερο αίμα, γίνονται σκληροί.

Ένα πολύ απλό τεστ για να το διαπιστώσετε είναι το παρακάτω: προσπαθήστε να στείλετε ένα sms ή να πληκτρολογήσετε σε ένα πληκτρολόγιο όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή και τα δάχτυλά σας κρύα. Θα διαπιστώσετε ότι τα δάχτυλά σας κινούνται εξαιρετικά αργά και με ιδιαίτερο κόπο.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τη σπονδυλική σας στήλη. Όταν ο καιρός είναι κρύος, υπάρχει λιγότερη ροή αίματος στη σπονδυλική στήλη που έτσι γίνεται πιο άκαμπτη. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί επιπλέον πίεση και τον περιβόητο πόνο στη μέση. Η απώλεια ελαστικότητας είναι η αιτία.

 

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Όμως, η αγγειοσυστολή δεν είναι ο μόνος ένοχος για τη μέση που πονά. Η έλευση του χειμώνα και η αλλαγή της εποχής φέρνει νέες καταστάσεις που μπορούν να επιβαρύνουν τα υπάρχοντα προβλήματα μέσης. Συγκεκριμένα:

 • Το κρύο και ο πάγος μπορούν να οδηγήσουν σε οδυνηρές και άκρως επικίνδυνες πτώσεις.
 • Ακόμη και η απλή μετακίνηση, για παράδειγμα, το περπάτημα σε ένα παγωμένο πεζοδρόμιο είναι πιο δύσκολη.
 • Εργασίες όπως το φτυάρισμα των πεσμένων φύλλων ή του χιονιού από την αυλή επιδεινώνουν τα προβλήματα μέσης.
 • Η παύση ή ο περιορισμός της άσκησης τις μουντές χειμωνιάτικες ημέρες δεν βοηθά. Η εκγύμναση είναι σύμμαχος του μυοσκελετικού μας συστήματος.
 • Τέλος, ο κρύος καιρός και οι σκοτεινές ημέρες του χειμώνα μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη, καταστάσεις που επιδεινώνουν τον πόνο στη μέση. Το στρες δεν είναι φίλος των μυών μας.

 

Μεταλλικά εμφυτεύματα

Άτομα στα οποία έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά εμφυτεύματα στη σπονδυλική στήλη συνήθως παραπονούνται για πόνο κατά τους ψυχρότερους μήνες του έτους. Αυτό συμβαίνει επειδή το μέταλλο χάνει θερμότητα πιο γρήγορα από τον φυσικό ιστό. Ως εκ τούτου, τα νεύρα που περιβάλλουν το εμφύτευμα μπορεί να κρυώσουν και να προκαλέσουν πόνο.

 

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν υποφέρετε από πόνους στη μέση και η έλευση του χειμώνα σας προβληματίζει, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • Εάν είναι δυνατόν, αυξήστε τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι.
 • Ηλεκτρική κουβέρτα βοηθά.
 • Άσκηση 15 έως 30 λεπτών την ημέρα, ακόμη και στις πιο κρύες ημέρες, συνιστάται.
 • Μην αφήνετε τη μέση σας ακάλυπτη όταν βγαίνετε έξω. Κασκόλ και κουμπωμένο μπουφάν είναι απαραίτητα.
 • Μην το παρακάνετε με τις χειμωνιάτικες δραστηριότητες, όπως το φτυάρισμα φύλλων και χιονιού. Ακόμα και οι ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η κατασκευή χιονάνθρωπου και ο χιονοπόλεμος χρειάζονται προσοχή.
 • Αγοράστε ένα ζευγάρι μπότες με καλή πρόσφυση.
 • Τέλος, μην ξεχνάτε ότι ο μόνος υπεύθυνος για να διαγνώσει το πρόβλημά σας, είναι ο ορθοπεδικός σας. Αν νιώθετε κάποιο νέο πόνο ή επιδείνωση κάποιου υπάρχοντος, απευθυνθείτε στον γιατρό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!