Αντίο κρύο. Καλωσόρισες ζέστη. Αντίο σοκολάτα. Καλωσόρισες παγωτό. Αντίο μπότα. Καλωσόρισες σανδάλι. Αλήθεια, μήπως το καλωσορίζετε με φτέρνες σκληρές και αφυδατωμένες; Όμως, αφού δεν θα αφήνατε ποτέ χωρίς φροντίδα τα νύχια των ποδιών σας, γιατί να αφήσετε τις φτέρνες σας απεριποίητες;

Δείτε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί που οφείλονται οι ταλαιπωρημένες και σκασμένες φτέρνες, τι μπορείτε να κάνετε για αυτές, αλλά (ίσως και το σημαντικότερο) πώς μπορείτε να προλάβετε το “κακό”. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και δείτε πώς οι φτέρνες σας θα πάψουν να είναι η… “αχίλλειος πτέρνα” σας!

 

Τι προκαλεί τις σκασμένες φτέρνες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δημιουργούν την εικόνα “αποξηραμένης λίμνης” στα, κατά τα άλλα, υπέροχα πόδια σας. Οι βασικότεροι από αυτούς είναι:

 

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι εχθρός όλου του σώματος, και πολύ περισσότερο των φτερνών σας. Είναι ένας από τους κύριους λόγους που βλέπετε τα πέλματά σας ξηρά και τραχιά.

 

Γήρανση

“Ου γάρ έρχεται μόνον”. Η επιδερμίδα μας, όσο μεγαλώνουμε χάνει την ελαστικότητά της. Το προστατευτικό στρώμα λίπους στην περιοχή της πτέρνας μειώνεται και έτσι δημιουργείται σκάσιμο.

 

Κληρονομικότητα

Αν έχει η γιαγιά και έχει η μαμά, είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσετε και εσείς. Περιμένατε να πάρετε το DNA τους παντού, αλλά όχι στις φτέρνες;

 

Ξυπόλητο περπάτημα

Μπορεί να χορεύετε ξυπόλητη με σημαία σας μια φούστα, αλλά είναι πολύ πιθανόν το τέλος του χορού να σας βρει με ξηρές φτέρνες, έτοιμες να σκάσουν.

 

Παπούτσια

Αν δεν είναι ανατομικά, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να είναι προβληματικά. Επίσης, όσο και να λατρεύετε τα σανδάλια σας, φορέστε τα με μέτρο. Όλα τα ανοικτά παπούτσια φθείρουν τις φτέρνες.

 

Ορθοστασία και περπάτημα

Μήπως, πιθανόν και λόγω επαγγέλματος, είστε πολλές ώρες όρθια; Μήπως περπατάτε πάρα πολύ; Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σκασμένες φτέρνες.

 

Επιπλέον βάρος

Το επιπλέον βάρος, είτε πρόκειται για περιττά κιλά, είτε για το βάρος μίας εγκυμοσύνης δημιουργεί πίεση στα κάτω άκρα. Οι φτέρνες σκάνε – κυριολεκτικά.

 

Διάφορες διαταραχές και παθήσεις

Τέλος, το πρόβλημα με τις φτέρνες μπορεί να οφείλεται σε μύκητες, διαβήτη, έκζεμα, ψωρίαση και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

 

Τι να ΜΗΝ κάνετε

Μην προσπαθείτε ποτέ να απομακρύνετε τις σκληρύνσεις με ξυράφι, ψαλίδι ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα! Είναι πιθανόν να αυτοτραυματιστείτε, να πληγώσετε βαθύτερα, υγιή στρώματα της επιδερμίδας σας, ενώ αυξάνετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

 

Τι να κάνετε

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μαλακώσετε τις φτέρνες σας, τόσο με προϊόντα από το “ράφι”, όσο και με σπιτικές μεθόδους. Ενδεικτικά:

  • Εφαρμόστε μια αλοιφή που θα μαλακώσει τις φτέρνες σας. Οι αλοιφές αυτές ενεργούν πολύ γρήγορα και βελτιώνουν εντυπωσιακά την κατάσταση.
  • Εφαρμόστε στις φτέρνες λίγο ελαιόλαδο και αφού φορέσετε κάλτσες, αφήστε το να δράσει τη νύχτα. Το πρωί ξεπλύνετε και ανακαλύψτε τα νέα σας, μαλακά πέλματα.
  • Μάσκες με μπανάνα ή παπάγια μπορεί να χρησιμοποιηθούν.
  • Απολέπιση με μίγμα καστανής ζάχαρης και ελαιόλαδου και στη συνέχεια ποδόλουτρο και ενυδάτωση μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα.

 

Πρόληψη για απαλές φτέρνες

  • Στο τέλος του μπάνιου σας, μια ελαφρόπετρα θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των σκληρύνσεων.
  • Καθημερινή εφαρμογή ενυδατικής κρέμας.
  • Scrub ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Φορέστε ανατομικά παπούτσια με σωστούς πάτους.
  • Πιείτε άφθονο νερό. Η ενυδάτωση είναι το άλφα και το ωμέγα για τις φτέρνες!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!