Μία από τις πιο συνηθισμένες φράσεις διαφόρων διαιτών εδώ και πολλά χρόνια είναι το “αδυνατίστε τρώγοντας”. Δεν είναι τυχαίο. Καθώς η δίαιτα έχει συνδεθεί στο μυαλό των περισσότερων από εμάς με στερήσεις, μιζέρια και ένα μόνιμο αίσθημα κατάθλιψης, η ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσαμε να αδυνατίσουμε τρώγοντας (την οποία εμείς παραφράζουμε ως “αδυνατίστε τρώγοντας ακριβώς αυτά που τρώγατε πριν”), μας συναρπάζει.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορεί να μας συναρπάσει η φράση “αδυνατίστε κρυώνοντας”. Είναι δυνατόν, απλά τουρτουρίζοντας λίγο από το κρύο, να χάνουμε κιλά; Χωρίς καν να χρειαστεί άσκηση, επίσκεψη στο μισητό γυμναστήριο και σε αυτόν τον στρυφνό διαιτολόγο που δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος από την πρόοδό μας;

Με μία λέξη: ναι.

Με τρεις λέξεις: ναι μεν αλλά.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Το καφέ λίπος

Σε αντίθεση με το γνωστό μας λευκό λίπος (White Adipose Tissue), η περίσσεια του οποίου δημιουργεί προβλήματα υγείας, το καφέ λίπος (Brown Adipose Tissue), πλούσιο σε σίδηρο από τον οποίο παίρνει το χαρακτηριστικό του χρώμα, θεωρείται το “καλό λίπος”. Πρόκειται δε για τον τύπο του λίπους που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος στις ψυχρές συνθήκες.

Το καφέ λίπος είναι δύσκολο να βρεθεί και να μελετηθεί με ακρίβεια, καθώς τα λευκά και τα καφέ λιπώδη κύτταρα είναι συχνά αναμεμειγμένα στον λιπώδη ιστό.

Το καφέ λίπος αποθηκεύεται στο σώμα μας γύρω από το λαιμό και τους ώμους και τα αποθέματά του μειώνονται όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία.

 

Το κρύο και το καφέ λίπος

Όσον αφορά τη σχέση του καφέ λίπους με το ψύχος: όταν ο ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, το καφέ λίπος ενεργοποιείται και αρχίζει να καίει θερμίδες, μέσα από μία διαδικασία που αποκαλείται θερμογένεση. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι όταν το σώμα εκτίθεται σε ψύχος, τα αποθέματα καφέ λίπους αυξάνονται. Οι χαμηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν την ορμόνη ιριζίνη, η οποία μετατρέπει τα λευκά λιποκύτταρα σε καφέ.

 

Πόσο κρύο πρέπει να αντέξετε;

Όμως, πόσο κρύο πρέπει να αντέξετε για να αυξήσετε τα επίπεδα του ευεργετικού καφέ λίπους; Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένης και της ποσότητας λευκού λίπους που υπάρχει στο σώμα σας. Σύμφωνα με μελέτες που αναδημοσιεύθηκαν στο έγκριτο αμερικανικό περιοδικό Time, δύο ώρες την ημέρα σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 18 βαθμών, και ντυμένοι έτσι ώστε να τρέμετε λίγο (αλλά όχι να παγώνετε), είναι αρκετές για να αυξήσετε τα αποθέματά σας σε καφέ λίπος.

 

Πόσες θερμίδες καίει το κρύο;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Cell Metabolism, ανάλογα με το πόσο χαμηλή είναι η θερμοκρασία του σώματός σας, το κρύο μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή σας δαπάνη (γνωστή και ως θερμίδες που καίγονται) έως και 48%.

 

Το κρύο ως μέθοδος αδυνατίσματος. Μη αποτελεσματική μέθοδος

Πριν βγείτε με το φανελάκι στα χιόνια, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αναζήτηση του ψύχους δεν είναι μια αποτελεσματική ή υγιής στρατηγική απώλειας βάρους. Ναι, μπορείτε να κάψετε θερμίδες κρυώνοντας, αλλά υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Ας δούμε τα κυριότερα.

 

Δεν είναι ασφαλές

Όταν εκτίθεστε στο κρύο, το σώμα προσπαθεί να αποτρέψει την απώλεια θερμότητας συρρικνώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό. Αυτές οι μεταβολές της αρτηριακής πίεσης που προκαλούνται από το κρύο θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο.

Επιπλέον, όντας έξω στο κρύο, διατρέχετε κίνδυνο υποθερμίας, κρυοπαγημάτων, καθώς και τραυματισμών.

 

Δεν είναι αποτελεσματικό

Το γεγονός ότι μπορείτε να κάψετε θερμίδες κρυώνοντας δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. 50 έως 100 θερμίδες την ημέρα, τις οποίες μπορείτε να κάψετε πολύ πιο αποτελεσματικά με άλλους τρόπους, πραγματικά δεν αξίζουν τον κόπο. Και αν σκέφτεστε ότι μπορείτε να συνδυάσετε την άσκηση με το κρύο, ώστε να κάψετε περισσότερες θερμίδες, σκεφτείτε ξανά!

Σύμφωνα με μελέτη του 2017, η άσκηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται ότι πυροδοτεί αλλαγή στις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν 44 – 84% περισσότερες θερμίδες στο φαγητό τους μετά την άσκηση σε κρύο περιβάλλον, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που ασκούνταν σε ζεστό καιρό ή απλώς ξεκουράζονταν.

 

Δεν είναι ευχάριστο

Τέλος, το να κρυώνετε χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο δεν είναι ποτέ ευχάριστο. Το να καθαρίσετε την αυλή από το χιόνι ή να παίξετε χιονοπόλεμο με τα παιδιά είναι τουλάχιστον δραστηριότητες που θα σας δώσουν ευχαρίστηση και θα σας βοηθήσουν να κάψετε κάποιες θερμίδες. Το να κάθεστε σε ένα δωμάτιο και να τουρτουρίζετε μπροστά στην τηλεόραση είναι απλά… βασανιστήριο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!