Όταν το κρύο δοκιμάζει την υγεία.
Ο χειμώνας έχει δύο πλευρές. Η μία είναι η καλή και πολλές φορές, ρομαντική. Τα αναμμένα ξύλα στο τζάκι, μία καλή παρέα, ένα ποτήρι κρασί, και, φυσικά, το “ακριβοθώρητο” στη χώρα μας χιόνι που κάνει τη θέα από το παράθυρο μαγική. Σε ποιον δεν αρέσει αυτή η εικόνα!
Όμως, η δεύτερη πλευρά του χειμώνα είναι η λιγότερο καλή και αρκετές φορές επικίνδυνη για ανθρώπους που έχουν ήδη κάποια υποκείμενα προβλήματα υγείας. Δείτε ποια είναι αυτά και τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς στο άρθρο μας που ακολουθεί.
Αρθρίτιδα
Για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα, ο χειμώνας πολλές φορές πυροδοτεί επεισόδια πόνου. Αν και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να εξηγούν τη σχέση μεταξύ χαμηλότερων θερμοκρασιών και έξαρσης της νόσου, οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα άτομα με αρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να αισθάνονται δυσφορία όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες.
Η απάντηση πιθανόν να βρίσκεται στις αλλαγές στη βαρομετρική πίεση, την οποία πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται από το πρήξιμο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεών τους. Ωστόσο, τα άτομα με αρθρίτιδα δεν πρέπει να μειώνουν την κινητικότητά τους τον χειμώνα. Μισή ώρα μέτριας δραστηριότητας, 5 φορές την εβδομάδα και μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα που ελαχιστοποιεί τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την πρόσληψη αλκοόλ, συνιστώνται.
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του χειμώνα, πολλοί άνθρωποι με ΧΑΠ παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους λόγω της αυξημένης καταπόνησης του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, οι “συνήθεις ύποπτοι” του χειμώνα, ιοί του κρυολογήματος και της γρίπης επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΧΑΠ.
Εάν πάσχετε από ΧΑΠ, προσπαθήστε να αποφύγετε τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Εάν είναι απαραίτητο να βγείτε έξω, χρησιμοποιήστε ένα κασκόλ ή μάσκα προσώπου που καλύπτει τη μύτη και το στόμα, φροντίζοντας να αναπνέετε από τη μύτη, για να ζεστάνετε τον αέρα πριν εισέλθει στους πνεύμονες. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να συμμορφώνεστε με τα φάρμακα για τη ΧΑΠ και να τα χρησιμοποιείτε όπως έχουν συνταγογραφηθεί.
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Με τα κρύα του χειμώνα, τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν στο δέρμα και τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, έτσι ώστε να χάνεται λιγότερη θερμότητα. Όμως αυτή η αγγειοσυστολή δημιουργεί περισσότερη πίεση στην υπόλοιπη κυκλοφορία, που σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να στείλει αίμα σε όλο το σώμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυξάνεται τόσο ο καρδιακός ρυθμός όσο και η αρτηριακή πίεση. Αυτό, αν και αποτελεί φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο κρύο, αυξάνει τον κίνδυνο για ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση του κινδύνου ξεκινά όταν η μέση θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 12 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις μίας κρύας ημέρας στην υγεία, μπορούν να φανούν δύο εβδομάδες μετά ή και ακόμα αργότερα.
Τον χειμώνα, τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα πέρα από τις προφανείς προφυλάξεις με καλό ρουχισμό εντός και εκτός σπιτιού, είναι καλό να περιορίσουν και το αλκοόλ, καθώς ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε αυτούς που πίνουν ακόμη και ένα ποτό την εβδομάδα είναι μεγαλύτερος.
Αυτοάνοσα νοσήματα
Ο χειμώνας, με τη μικρότερη έκθεση στον ήλιο φέρνει και χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό. Αυτό συνδέεται με αυξημένη δραστηριότητα σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σε ασθενείς με αυτοάνοσα συστήνεται χορήγηση βιταμίνης D και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις από ό,τι σε υγιή άτομα, καθώς τείνουν να εμφανίζουν αντίσταση στη βιταμίνη.
Δερματικά προβλήματα
Τα προβλήματα ξηροδερμίας, η φαγούρα και η επιδείνωση του εκζέματος είναι πολύ συνηθισμένα κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό οφείλεται τόσο στην πτώση της θερμοκρασίας που επηρεάζει άμεσα το δέρμα, όσο και στην αλλαγή από εξωτερικό σε εσωτερικό χώρο, καθώς η ζέστη και η απότομη μείωση της υγρασίας παίζουν επίσης ρόλο.
Για αυτό τον λόγο, τον χειμώνα, η ενυδάτωση πρέπει να είναι βαθύτερη. Συστήνονται ενυδατικές με βάση έλαια και όχι νερό, χλιαρά ντους, γάντια στην έξοδο στο κρύο και υγραντήρες σε κλειστό χώρο, σε περιπτώσεις που η ατμόσφαιρα γίνει ιδιαίτερα ξηρή (κάτω από 40%), πιθανόν από παρατεταμένη χρήση κλιματιστικών για θέρμανση. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφίμων με καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, καρύδια) και η μείωση υγρών που αφυδατώνουν (καφές, αλκοόλ) βοηθούν.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!