Τα κρύα πόδια τον χειμώνα είναι ένα πρόβλημα που όλοι μας έχουμε κατά καιρούς αντιμετωπίσει. Οι λύσεις που βρίσκουμε είναι αρκετές και ευρηματικές. Κάποιοι επενδύουμε σε ορειβατικές κάλτσες, φορώντας τες παντού: στο βουνό, στον δρόμο, ακόμη και στο κρεβάτι. Άλλοι, απλά προσπαθούμε να ζεστάνουμε τα κρύα μας πόδια με το σώμα του… έτερού μας ημίσεως – εδώ είναι που πολλές φορές δοκιμάζεται η αγάπη.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τα κρύα πόδια τον χειμώνα (και όχι μόνο), καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

 

Χαμηλές θερμοκρασίες

Κάποιες φορές ακόμη και οι πιο γενναίοι έχουν κρύα πόδια. Όταν η θερμοκρασία πέφτει, τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα του σώματος συστέλλονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές, γεγονός που μειώνει επίσης την ποσότητα θερμότητας που χάνει το σώμα.

Με άλλα λόγια, τον χειμώνα, τα πόδια (και τα χέρια) “θυσιάζονται” ώστε να διατηρηθεί η ροή του αίματος και η ζεστασιά στα πιο σημαντικά μέρη του σώματος.

 

Υψηλό στρες

Σε μία σημαντική παρουσίαση που κάνετε, νιώθετε τα πόδια σας κρύα. Δεν είναι τυχαίο. Μία από τις φυσικές αντιδράσεις του σώματος στο στρες ή τη νευρικότητα είναι η έκκριση αδρεναλίνης. Καθώς η αδρεναλίνη κυκλοφορεί, προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων στα άκρα, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος. Πρόκειται για μια πανάρχαια άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού που τον προετοιμάζει για καταστάσεις “μάχης ή φυγής”.

Ο σύγχρονος κόσμος είναι γεμάτος στρεσογόνους παράγοντες, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν θέτουν το σώμα σε άμεσο κίνδυνο. Επομένως αυτή η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβής παρά χρήσιμη εάν κάνει τα πόδια να κρυώνουν τακτικά. Η μείωση του στρες και της έντασης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

 

Προβλήματα κυκλοφορικού

Αποτελούν μια πολύ κοινή αιτία κρύων ποδιών. Ένα άτομο με κακή κυκλοφορία αίματος παραπονιέται συχνά για κρύα πόδια, με την κατάσταση τον χειμώνα να επιδεινώνεται. Η κακή κυκλοφορία μπορεί να έχει διάφορες αιτίες όπως:

  • Καθιστική ζωή
  • Κάπνισμα. Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να παραπονιούνται για κρύα πόδια.
  • Υψηλή χοληστερόλη. Μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό πλακών μέσα στις αρτηρίες που μειώνουν την κυκλοφορία και προκαλούν κρύα πόδια.
  • Ορισμένες καρδιακές παθήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρύα πόδια.

 

Αναιμία

Η αναιμία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν ένα άτομο έχει μικρό αριθμό φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων στον οργανισμό του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως ανεπάρκεια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ ή σε χρόνια νεφρική νόσο. Οι μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας μπορεί να προκαλέσουν κρύα πόδια. Η αναιμία συνήθως ανταποκρίνεται καλά σε αλλαγές στη διατροφή και τα συμπληρώματα.

 

Σακχαρώδης διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν κίνδυνο κυκλοφορικών προβλημάτων. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε στένωση των αρτηριών και μειωμένη παροχή αίματος στους ιστούς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κρύα πόδια.

 

Νευρικές διαταραχές

Κάποιες νευρικές διαταραχές μπορεί επίσης να είναι η αιτία για κρύα πόδια. Η βλάβη των νεύρων μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, σοβαρό κρυοπάγημα ή μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

 

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει χαμηλό επίπεδο θυρεοειδικής ορμόνης, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό του σώματος. Συγκεκριμένα, καθώς ο μεταβολισμός του σώματος επηρεάζει την κυκλοφορία, τον καρδιακό παλμό και τη θερμοκρασία του σώματος, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε κρύα πόδια, αλλά και σε άλλα προβλήματα όπως κόπωση, αύξηση βάρους και απώλεια μνήμης.

 

Φαινόμενο Raynaud

Το φαινόμενο Raynaud (“Ρεϊνό”) εμφανίζεται σε περίπου 4% του πληθυσμού και περισσότερο στις γυναίκες. Μετά από έκθεση στο κρύο, τα δάχτυλα χεριών και ποδιών γίνονται κατά σειρά, λευκά, κυανά και κόκκινα. Το φαινόμενο Raynaud οφείλεται στην προσωρινή σύσπαση των πολύ μικρών αρτηριών των άκρων.

 

Πώς να κρατήσετε τα πόδια σας ζεστά

Δείτε τις παρακάτω συμβουλές μας και κρατήστε τα πόδια σας ζεστά και τον χειμώνα.

  • Αποφεύγετε να κυκλοφορείτε με γυμνά πόδια. Να φοράτε πάντα κάλτσες, παντόφλες ή παπούτσια μέσα στο σπίτι.
  • Εάν τα πόδια σας κρυώνουν τη νύχτα, κοιμηθείτε με κάλτσες.
  • Κρατήστε τις κάλτσες και τα πόδια σας στεγνά. Φοράτε στεγνά, αδιάβροχα παπούτσια όταν βγαίνετε έξω.
  • Μέσα στο σπίτι, βάλτε τα πόδια σας ψηλά. Ο ζεστός αέρας στον εσωτερικό χώρο πάντοτε ανεβαίνει. Είναι καλύτερο τα πόδια σας να είναι ψηλά, καθώς το πάτωμα είναι το πιο δροσερό μέρος ενός δωματίου.
  • Προτιμήστε μάλλινες κάλτσες.
  • Κινηθείτε, ακόμη και μέσα στο σπίτι. Έτσι, διατηρείτε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!